El jo desdoblat
Marta Segarra i Xènia Dyakonova
El jo desdoblat
Dijous 21 març - 20:00 h
Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola
Estudiosa d’autors contemporanis com Hélène Cixous o Jacques Derrida, Marta Segarra és una de les teòriques feministes més importants d’avui, especialista en biopolítica i posthumanisme. Amb Xènia Dyakonova, parlaran del jo i del cos femení i de com es construeix una identitat literària.
Intervenen:
Marta Segarra
Marta Segarra (Barcelona, 1963). És directora de recerca al Laboratori d’Estudis de Gènere i Sexualitat (LEGS), del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), a París, així com catedràtica d’estudis de gènere i d’estudis francesos a la Universitat de Barcelona. La seva recerca se situa principalment en els àmbits dels estudis de gènere i de la sexualitat, de la biopolítica i del posthumanisme, i dels estudis culturals. Ha publicat diversos llibres, i els més recents són Humanimales (Galaxia Gutenberg, 2022), Comunidades con acento (Icaria, 2021), Fils. Cartes sobre el confinament, la vigilància i l’anormalitat (amb Ingrid Guardiola, Arcàdia, 2020) i El món que necessitem (amb Donna Haraway, CCCB, 2019).
Xènia Dyakonova
Xènia Dyakonova va néixer el 1985 a Leningrad, actual Sant Petersburg, i es va traslladar a Barcelona als 17 anys. Llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona. Traductora, crítica literària i professora d’escriptura, també és autora de tres reculls de poemes en rus i, en català, de Per l’inquilí anterior (Blind Books, 2015) i Dos Viatges (Edicions del Buc, 2020); d’una recopilació d’articles, Apunts de literatura russa i un afegit polonès (Cal·lígraf, 2020), i d’El conte de l’alfabet (L’Avenç, 2022), Premi Núvol 2023 i Premi Serra d’Or de Narrativa 2023. També ha guanyat el premi Vidal Alcover de traducció (2016) per Narracions de Nikolai Leskov i el III Premi PEN (2017) per la traducció d’A banda i banda del petó de Vera Pàvlova. Col·labora amb l’Avenç i amb el programa Ciutat Maragda de Catalunya Ràdio, i codirigeix l’editorial Vacamú, especialitzada en literatura infantil.
Modera:
Cristina Masanés
Cristina Masanés (Manresa, 1965). Treballa com a periodista freelance i com a redactora en diferents institucions culturals. Ha estat curadora d’exposicions (Museu de Granollers, Museu Empordà, Palau Robert de Barcelona i Xarxa de Museus d’Art de Catalunya) i del festival d’art i pensament Opera Aperta. És autora dels llibres Lídia de Cadaqués. Crònica d’un deliri (Quaderns Crema, 2001); Germaine Gargallo. Cos, pintura i error (Llibres del Segle, 2014); Eroica (Avenç, 2021); i Marxarons. Viatge pels cims i les valls del llenguatge (Avenç, 2024).
On es realitza l'acte: