“Escrivint tinc unes experiències que no tinc amb la vida quotidiana”

La sala El Torín d’Olot s’ha convertit, un dia més, en la seu del Festival MOT. Aquest divendres hem pogut escoltar per una banda el diàleg entre Manuel Baixauli, Pere Parramon i Glòria Bosch. Tot seguit, ha estat el duet argentí format per Rodrigo Fresán i Silvana Vogt qui ha centrat l’atenció dels espectadors presencials i virtuals.

L’art va centrar una part important de la primera conversa de la tarda. Manuel Baixauli va definir l’art com “una bella mentida”: “L’art és una convenció tant per l’autor com per al receptor. El fet que sigui una mentida el fa molt més lliure. L’art permet dir les grans veritats a través d’una bella mentida”. Pere Parramon comparteix aquesta visió de Baixauli i afegeix que al moll de l’os de l’art sempre hi ha una insatisfacció: “No crea aquell que està conforme amb el món que l’envolta. L’art neix de la insatisfacció del voltant”.

Al llarg de la conversa titulada ‘Ignot’, igual que el seu darrer llibre, Manuel Baixauli va explicar al públic del MOT que l’empeny a escriure: “El motiu pel qual escric és perquè amb la vida no en tinc prou. Necessito més vivències. Escrivint tinc unes experiències que no tinc amb la vida quotidiana”.

Rodrigo Fresán i Silvana Vogt van ser els següents a pujar dalt l’escenari. Fresán és un escriptor vocacional com pocs: “Als quatre anys estava molt impacient per aprendre a llegir i escriure ja que volia ser escriptor”. Què l’influeix a l’hora d’escriure? Tot el que l’envolta: “Un tendeix a pensar que les grans influències són aquelles que té plenament identificades. De vegades, però, les grans influències són desconegudes. Són aquelles que es tenen molt incorporades com un perfum o una cançó”.

Parlant sobre la literatura i el llenguatge literari, Rodrigo Fresán no comparteix la idea que la literatura hagi de ser igual que com la gent s’expressa diàriament: “Hi ha d’haver una certa complexitat en la literatura. La literatura és un idioma diferent a com parlem i com vivim. No pot ser exactament el mateix”.

El MOT va posar punt i final aquest divendres amb l’espectacle ‘Noucents’, de Cascai Teatre, al Teatre Principal d’Olot.