El MOT torna a Girona, amb literatura compromesa amb el passat

Manuel Rivas, parlant amb Guillem Terribas al MOT 2017. Foto: Martí Albesa (Festival MOT).
Manuel Rivas, parlant amb Guillem Terribas al MOT 2017. Foto: Martí Albesa (Festival MOT).
Manuel Rivas, parlant amb Guillem Terribas al MOT 2017. Foto: Martí Albesa (Festival MOT).

La literatura compromesa, aquella que explica el que altres no volen que s’expliqui, ha centrat el primer dia del MOT a Girona. Manuel Rivas i Evelio Rosero han estat els protagonistes de les dues primeres converses sobre el passat, a l’auditori de la Biblioteca Carles Rahola. 

“La literatura és allò que causa desequilibri”, ha sentenciat Rivas. L’autor gallec compara el caminar de la literatura amb el de Charlot, que trepitja una cosa i la contrària a la vegada. Per Rivas, la literatura és un llenguatge que no vol dominar ni ocupar el poder. Un llenguatge que utlitza unes paraules amb marques i cicatrius de la història. “La memòria existeix a mesura que existeix un activisme que rescata aquesta memòria”, ha confessat Manuel Rivas a Guillem Terribas.

La literatura d’Evelio Rosero també rescata la memòria, atrevint-se fins i tot a desmitificar els mites més incontestables com Simón Bolívar. Rosero ho té clar: “La literatura transforma. Sento que aconsegueixo fer reflexionar sobre temes determinats o canviar consciències”. La periodista Pilar Argudo ha furgat en el procés creatiu de l’escriptor colombià, que li ha confessat que és un dels pocs autors que encara escriu a mà algunes parts dels seus llibres i que, per ell, llegir en veu alta és un bon remei quan un no està del tot segur sobre si el que escriu és prou bo o no.

El dia ha acabat amb poesia. La poetessa Dolors Miquel ha estrenat un nou espai, el Bar-MOT de la Rahola, amb un recital d’autors de tots els temps. Aquest bar és un espai annex on es poden seguir en directe totes les converses, mentre es fa un mos o es pren alguna cosa per beure.