El +MOT prepara el terreny per al festival MOT amb una trentena d’activitats al voltant del tema “Escriure el passat”

+MOT, activitats complementàries del MOT, a Girona i Olot.

+MOT, activitats complementàries del MOT, a Girona i Olot.

El festival MOT de literatura Girona-Olot busca cada any la complicitat d’entitats i equipaments de totes dues ciutats per tal d’ampliar les mirades sobre el fil conductor de l’edició. Aquest any, totes les activitats proposades s’apleguen sota l’etiqueta +MOT, que inclou prop de trenta activitats a les dues ciutats, des d’exposicions fotogràfiques fins a concursos de narrativa, passant per recursos digitals, tallers infantils i itineraris guiats.

El MOT és un festival de literatura que se celebra cada primavera durant dues setmanes consecutives a Girona i Olot. El festival gira sempre al voltant d’un tema, que canvia en cada edició; el 2017 s’ha proposat reflexionar sobre “Escriure el passat”. Les activitats troncals del MOT tindran lloc entre el 23 de març i l’1 d’abril, però l’àrea d’influència del festival s’amplia gràcies a totes les entitats i els equipaments que s’han sumat a la crida del MOT per oferir propostes +MOT relacionades amb el tema d’enguany.

Tertúlies, presentacions de llibres i tallers literaris, a Girona

A Girona, les tertúlies i les presentacions de llibres lligades a “Escriure el passat” són l’activitat més repetida, i van des del recorregut per la bohèmia del Noucentisme i el Modernisme amb Xavier Baladia i Mita Casacuberta a la Casa Masó fins al relat de frontera de Jesús Bonals a l’Institut d’Estudis Nahmànides, passant per les històries de la Girona assetjada de Gerard Bussot al Museu d’Història de Girona, entre d’altres. Les converses a l’entorn d’una obra literària es repetiran també al club de lectura sobre El hombre que amaba a los perros, de l’autor del MOT Leonardo Padura, organitzat per la Biblioteca Carles Rahola.

Lligada a la lectura que promou el MOT hi ha sens dubte la creació literària. Aquest any per primer cop el +MOT inclou dos tallers literaris, un de tres sessions impartit per Martí Gironell a la Casa de Cultura i un altre d’una sola sessió, impartit per Laia Claver i Ramon Bartrina a la Biblioteca Carles Rahola. A més, s’han organitzat dos concursos de narrativa: un de microrelats, impulsat per Biblioteques de Girona, i un altre d’infantil i juvenil, que promou la Biblioteca Carles Rahola. Les Biblioteques de Girona, a més, com cada any, exposaran els llibres del seu fons que permeten aprofundir en el tema “Escriure el passat”.

Els itineraris guiats per la ciutat no solen faltar entre l’oferta d’activitats lligades al MOT. Aquest any es concreten en un recorregut pels escenaris de les novel·les de Miquel Fañanàs, amb el mateix autor i organitzat per la Biblioteca Carles Rahola, i un altre pels símbols que diferents cultures han deixat en la iconografia, tant pagana com cristiana, a càrrec del Museu d’Arqueologia.

Mai no s’és massa jove per començar a reflexionar sobre les qüestions que proposa el MOT, i és per això que des de la Biblioteca Carles Rahola s’han proposat dues activitats infantils, totes dues lligades al pas del temps i al seu reflex en la ficció.

Cal destacar també la participació al +MOT per primer cop del Museu Memorial de l’Exili i la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili de la Universitat de Girona, que han proposat una xerrada a l’entorn de les narracions literàries de la Transició a càrrec d’Àlex Matas, professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la Universitat de Barcelona.

Per acabar aquest repàs de les activitats més destacades, el +MOT es mou també en entorns digitals gràcies a la proposta de l’Arxiu Municipal de Girona, que durant el mes de març cada dia publicarà al web de l’Arxiu un document produït aquell dia en concret; tots els documents tindran una protagonista femenina i proposaran reflexions a l’entorn d’algun aspecte de les dones del passat. La iniciativa vol, entre altres objectius, reivindicar uns documents que constitueixen font per a la investigació o la reconstrucció històrica però que també poden ser font i inspiració per a la recreació literària del passat.

Cinc exposicions, dues presentacions i un recital, a Olot

A Olot, el +MOT arriba sobretot en forma d’exposicions, a diferents espais de la ciutat. A partir del 6 de març i fins a l’1 d’abril, quatre aparadors de diferents llibreries i papereries estaran decorats pels alumnes de primer curs del cicle de Revestiments Murals de l’Escola d’Art.

Els alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot també signen una exposició a Can Trincheria, amb col·laboració amb l’Observatori del Paisatge. Inspirant-se amb textos dels autors que passaran pel MOT, han realitzat una sèrie de fotografies que es podran visitar del 15 de març al 16 d’abril.

Els alumnes de l’Escola Municipal d’Expressió d’Olot ens proposen una sèrie de cobertes alternatives a llibres relacionats amb “Escriure el passat”. L’exposició estarà instal·lada a les finestres de la Biblioteca Marià Vayreda, del 17 de març al 9 d’abril.

Tanca les exposicions que es podran veure durant el festival, un recull de Relats amb història, a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. L’arxiu ha escollit obres literàries d’autors garrotxins, que tenen com a base la documentació històrica. S’exposaran a la vitrina de la sala de consultes, del 20 de març al 3 d’abril.

Entre les activitats del +MOT també destaca la presentació del llibre El Càtar Proscrit, de Jaume Clotet, el dijous 16 de març a les 19 h a la seu d’Òmnium Garrotxa i la de la revista El món d’ahir, de Toni Soler, el dissabte 18 de març a les 18 h a La Carbonera. Rapsòdia Veus Literàries organitza pel dimarts 14 de març un recital de videopoemes, creats especialment pel festival. Serà a les 20 h, a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

A l’estiu, entre l’1 i el 16 de juliol, s’ha programat l’exposició Variacions del Passat, a Can Trincheria. Els alumnes de l’Escola Multifotos de Girona realitzaran diverses sèries fotogràfiques relacionades amb novel·les dels autors que participen en el MOT.

El web i les xarxes del MOT inclouen informació més detallada de totes les activitats que s’han sumat al +MOT per començar a preparar el terreny del festival i per ampliar-ne les mirades. A més, a múltiples punts de Girona i Olot es pot trobar el fullet +MOT, juntament amb el programa de les converses que constitueixen el nucli del MOT 2017.