A punt el MOT 2017

Ja és pública tota la programació de l’edició del MOT 2017 dedicat a la temàtica Escriure el passat. S’han programat més d’una quinzena de converses a càrrec d’autors de la talla de Manuel Rivas, Bernardo Atxaga, Leonardo Padura, Patrick Deville, Edward Rutherfurd, Almudena Grandes, Santiago Posteguillo, Albert Sánchez Piñol,  Ramon Solsona i Carme Riera. 

La quarta edició del MOT, festival de literatura Girona-Olot, arriba enguany amb renovada força i més novetats. Comptarà amb la participació d’una quarantena d’autors de primeria línia internacionals, estatals i nacionals. Sota el lema “Escriure el passat”, el festival es proposa explorar els usos del passat en la literatura contemporània, a través de múltiples punts de vista i diversos gèneres literaris, des de la novel·la històrica fins a la biografia.

El MOT 2017 tindrà lloc un cop més a les ciutats de Girona i Olot. Del 23 al 25 de març, Olot acollirà les activitats i les converses literàries del festival, mentre que la capital del Gironès en serà seu del 30 de març a l’1 d’abril. De fet, el MOT és una iniciativa conjunta dels consistoris d’aquestes dues poblacions, que compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, i amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.

Comissariat per la doctora en Filologia i professora de Literatura Contemporània a la Universitat de Girona Mita Casacuberta, el MOT proposa enguany més d’una quinzena de converses literàries disteses d’entrada gratuïta amb autors de renom, així com espectacles literaris i  d’altres de familiars al carrer i a sala. Com en les dues últimes edicions, les seus principals del festival seran la sala La Carbonera d’Olot i la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

 Converses i espectacles literaris i familiars per a tots els gustos

Integren el programa d’aquesta quarta edició fins a quaranta-un autors, vuit dels quals venen del panorama literari internacional: Patrick Deville, Kenizé Mourad, Joan Daniel Bezsonoff, Mathias Enard (França), Valerio Massimo Manfredi (Itàlia), Evelio Rosero (Colòmbia), Leonardo Padura (Cuba), Edward Rutherfurd (Regne Unit) i Salem Zenia (Cabília). Sis visiten el festival des de diferents punt de l’Estat: Bernardo Atxaga (Euskadi), Almudena Grandes (Madrid), Pere Antoni Pons, Emili Manzano i Carme Riera (Illes Balears), Santiago Posteguillo (València) i Manuel Rivas (Galícia). El gruix, però, el protagonitzen els autors catalans, una vintena, entre els quals destaquen personalitats com Francesc Serés, Albert Sánchez Piñol, Ramon Solsona o Gemma Ruiz.

La quinzena de converses gratuïtes s’organitzen majoritàriament en diàlegs a dos i tres bandes, i sota temàtiques tan variades com Orient-Occident, les nissagues, les marques del temps, el món antic o la Guerra Civil.

Les converses estaran complementades per cinc espectacles literaris i teatrals. L’obra Claudia, de la companyia La Conquesta del Pol Sud, encetarà el programa d’espectacles a Olot, i Temps i tempo, de Jaume Ayats, Jordi Lara i Jaume Coll Mariné, el clourà a Girona. Durant els dies del festival, també es podran veure dos espectacle literaris –Les darreres paraules (adaptació del llibre de Carme Riera guardonat amb el Premi BBVA Sant Joan 2016), amb Mingo Ràfols, Marta Elka i Toni Pastor, i Nit d’avets delirant! Nit col·lectiva!, amb Dolors Miquel– i un de familiar a la plaça del Teatre: Veus amb història, de Rodamons Serveis Culturals, a càrrec de Carles Alcoy i Assumpta Mercader. Ja característics del MOT, es repeteixen el dissabte 25 de març i l’1 d’abril al migdia els ver-MOT, trobades més informals centrades enguany en la figura de Ramon Llull i el 1714, respectivament.

CONSULTAR LA PROGRAMACIÓ DEL MOT 2017

Novetats del MOT 2017

Una de les novetats del MOT 2017 és la creació del +MOT, una programació prèvia al festival que busca alhora generar expectació entre el públic lector i convidar-los a reflexionar sobre el tema que es tractarà més extensament durant els dies en què es perllonga el festival. El +MOT, al qual se sumaran entitats i equipaments culturals de les dues ciutats, es durà a terme entre el 6 i el 18 de març, aproximadament, i complirà una finalitat triple: permetrà arribar a públics nous, fomentarà la diversitat de mirades sobre el tema de l’edició i ampliarà la presència del MOT, i, en definitiva, de la literatura, tant en el temps com en l’espai.

En la línia de sumar esforços per enriquir el festival, cal destacar que el 2017 s’ha signat un conveni de col·laboració amb l’Institut d’Estudis Baleàrics, una institució que treballa per difondre la cultura balear fora de les Illes. Fruit d’aquesta col·laboració, els autors balears Carme Riera i Pere Antoni Pons participaran al MOT els dies 24 i 25 de març, a Olot.

Aquest any, a més, el ver-MOT de Girona es trasllada del Barri Vell a la plaça de l’Assumpció, al cor del barri de Sant Narcís, un espai molt viu on la cultura és especialment present. Diferents entitats i establiments de la plaça col·laboraran perquè la nova ubicació del ver-MOT sigui tan reeixida com l’anterior.

Quant a les novetats logístiques, cal destacar que aquest any el MOT oferirà un servei especial d’autobusos que unirà Girona i Olot els dies del festival. Els objectius principals d’aquesta iniciativa són afavorir l’intercanvi de públics i reduir l’ús del cotxe privat, a més d’obrir l’accés a les converses del MOT a possibles assistents mancats de transport propi.

Seguint amb la finalitat d’ampliar el públic del MOT, aquest any s’ha introduït per primer cop la interpretació en llengua de signes tant a Girona com a Olot, d’acord amb les associacions de sords de la zona.