El MOT desembarca a Girona evocant a Ulisses i als contacontes marroquins

Conversa entre Javier Reverte, Ivan Jablonka i Manuel Forcano. Foto: Martí Albesa.

La segona etapa d’aquesta travessió per la Mediterrània del Festival MOT ens porta a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, la seu del festival durant els propers tres dies. Els primers a trepitjar l’escenari han estat Ivan Jablonka i Javier Reverte, que han conversat amb el comissari del festival, Manuel Forcano.

“Els països són Mediterranis fins i tot si no toquen el Mediterrani”, deia Jablonka, argumentant que el caràcter Mediterrani el marca el clima, l’alimentació i una manera d’entendre la vida. En aquesta manera comuna d’entendre la vida a la Mediterrània coincidien Ivan Jablonka i Javier Reverte. “L’hedonisme és una particularitat molt mediterrània. Disfrutar de la vida i trobar-li el costat positiu marca un país i un univers”, opina Reverte. La conversa entre els dos autors portava per títol “Deixebles d’Ulisses” i Jablonka va voler subratllar una evidència en la història de l’heroi grec: “Parlem molt d’Ulisses, però també podríem parlar de la seva dona, Penèlope. Ell viatja i ella es queda a casa. Per Homer, els viatges només eren reservats als homes”.

El viatge per aquest mar de pàgines que és la Mediterrània ens porta fins a Marràqueix, d’on és originari Mahi Binebine. L’escriptor marroquí va conquistar el públic gironí amb la seva simpatia desbordant. En la conversa amb Paula Santillán, Binebine va explicar les seves vivències personals com a fill del bufó del rei del Marroc que tan bé retrata en el seu llibre Le fou du Roi“L’odi és un verí que ingereixes tot sol. Aquells que tenen odi són els primers a morir. Jo vaig decidir no odiar a ningú”, explica rient Mahi Binebine, referint-se a la relació amb el seu pare amb qui va estar prop de 20 anys sense parlar-hi.