El MOT 2019 continua dijous a Girona, amb la presència internacional d’Ivan Jablonka, Ersi Sotiropoulos, Mahi Binebine, Burhan Sönmez

El públic, atent, a les converses del MOT 2019 a Olot. Foto: Martí Albesa.
El públic, atent, a les converses del MOT 2019 a Olot. Foto: Martí Albesa.
El públic, atent, a les converses del MOT 2019 a Olot. Foto: Martí Albesa.

La sisena edició del MOT, Festival de Literatura Olot-Girona reprèn aquest dijous el fil del seu programa, després de passar amb gran èxit d’ocupació per Olot els passats 28, 29 i 30 de març. De nou centrat sota l’eix temàtic de la Mediterrània com a pont entre llengües, religions, coneixements i persones, el festival donarà la paraula encara a autors catalans, estatals i internacionals de renom, l’obra dels quals contempla aquest mar com a punt de partida, escenari o reflexió.

La de Girona és la darrera parada d’aquesta edició del MOT, que conclourà el dissabte 6 d’abril, amb la conversa entre l’escriptor turc Burhan Sönmez i Manuel Forcano, comissari de l’edició d’enguany del Festival.

Programació a Girona

Dijous 4 d’abril, Girona reprèn la programació del MOT 2019 amb la conversa titulada “Deixebles d’Ulisses” (18 h) entre el francès Ivan Jablonka, Javier Reverte i Anna Guitart, seguida del diàleg “De la riba sud a la riba nord” (20 h), amb l’escriptor marroquí Mahi Binebine i Paula Santillán.

Divendres 5 d’abril, obre la jornada la conversa entre Carme Riera i Mita Casacuberta, comissària del MOT en edicions anteriors, que parlaran de l’obra eminentment mediterrània Te deix, amor, la mar com a penyora de l’escriptora mallorquina quaranta-quatre anys després de la seva publicació (18 h). Continuaran la grega Ersi Sotiropoulos i Eusebi Ayensa, que parlaran sobre Cavafis i Alexandria com a mites grecs moderns. Conclourà el dia la conversa entre Eduardo Mendicutti, Llucia Ramis i Maria Carme Roca titulada “Paisatges ordinaris amb històries extraordinàries” (22 h).

Dissabte 6 d’abril, tindrà lloc al migdia el ver-MOT, que versarà sobre la Mediterrània com a incitadora al viatge, amb Pepa Roma, Quim Curbet, Jordi Esteva i Mercè Sibina. Al vespre, se succeiran les converses “Un mar de paraules”, amb Biel Mesquida, Marina Espasa i Josep Maria Fonalleras (18 h), i “El poder de la imaginació” amb Burhan Sönmez i Manuel Forcano, que posarà punt i final a sis dies intensos de festival i a la quinzena de converses ocorregudes en el seu marc.

Totes les activitats a Girona seran gratuïtes i tindran lloc a la Biblioteca Carles Rahola, a excepció del ver-MOT, que tindrà lloc a la plaça de Manuel Vázquez Montalbán, al barri de Pla de Palau (en cas de pluja, Centre Cívic Pla de Palau).

Sobre el MOT

El 2019 el MOT arriba a la sisena edició amb un públic més que consolidat. El festival va començar a caminar el 2014 dedicat a la literatura fantàstica i comissariat per David Roas. El 2015, Mita Casacuberta va rellevar Roas i va pensar un MOT al voltant del tema “Escriure ciutats”. L’any següent, de nou Casacuberta va comissariar un festival dedicat a les vides escrites. El 2017 es va dedicar a la literatura que escrivia el passat, en l’últim any amb Mita Casacuberta com a comissària. Finalment, l’any passat el fil conductor va ser la literatura de compromís i de l’experiència, amb Josep Ramoneda al capdavant.