Fugida i etern retorn

Yan Lianke (v) , Manel Ollé i Ricard Planas

Fugida i etern retorn

Divendres 18 març - 20:00 h

Sala El Torín

Presència Virtual
(v) Hi participarà virtualment.
entrada
Entrada: Activitat gratuïta Cal agafar entrada
entrada
Retransmissió en directe aquí
traducció
Traducció: Hi haurà servei de traducció simultània xinès-català.

Per a Yan Lianke, un dels escriptors més reconeguts de la Xina contemporània, escriure va ser una manera de fugir del món rural i de la fam. Però les seves novel·les retornen una vegada i una altra a la vida pagesa de les muntanyes de Balou, ritmada per la sequera, les plagues i els somnis.

Yan Lianke

Yan Lianke (Henan, 1958) és un dels escriptors xinesos més destacats de l’actualitat i un dels intel·lectuals més polèmics. De la seva obra en destaquen títols com Els petons de Lenin (2004), Els quatre llibres (2011), Relat d’un esclat (2013) i El dia que va morir el sol (2015). Etern candidat al Nobel, ha guanyat els premis més prestigiosos del seu país, com ara el Lao She i el Lu Xun. Fora de la Xina ha estat finalista dues vegades del Premi MAN Booker (2013 i 2016) i va guanyar el Premi Internacional de Literatura Franz Kafka el 2014.

Manel Ollé

Manel Ollé (Barcelona, 1962). És professor d’estudis xinesos a la Universitat Pompeu Fabra i de literatura a l’Escola Bloom. Ha publicat quatre llibres de poesia i una antologia de contes catalans. Escriu crítica literària a la revista La Lectora i ha traduït Honoré de Balzac, Gao Xingjian i Pu Songling així com poesia clàssica xinesa. També ha publicat assaigs i articles sobre història xinesa.

Ricard Planas

Ricard Planas (Barcelona, 1981). És llicenciat en Filosofia (UB, 2008) i Estudis Asiàtics (UPF-UAB, 2009) i màster en Estudis Xinesos (UPF, 2013). El 2019 es va doctorar al Departament d’Humanitats de la UPF amb la tesi Yuan Muzhi i la comèdia modernista de Xangai, sobre l’obra de Yuan Muzhi, director xinès dels anys trenta. Ha programat el cicle “Inèdits xinesos a femení” per a la Filmoteca de la Generalitat de Catalunya, el qual fa un repàs pel cinema xinès des de l’edat daurada dels anys trenta fins a la Revolució Cultural.

Va publicar Història del cinema xinès (2019) a l’editorial Almuzara i col·labora a Cine Àsia i l’Institut Confuci amb un cicle anual sobre cinema xinès. Del 2016 al 2018 ha impartit l’assignatura Cinemes de la sinofonia i audiències del màster d’Estudis Xinesos de la UPF. A la mateixa universitat ha impartit l’assignatura Asian cinemas, contexts and audiences del màster Asian-Pacific Studies in a Global Context de la UPF, del 2018 al 2020. Actualment és professor associat a la Universitat de Salamanca i ensenya història dels cinemes asiàtics. És codirector de l’editorial Males Herbes, on publica obres de contracultura i literatura no realista des de fa deu anys.

localització

On es realitza l'acte: Sala El Torín