L’última jornada del MOT, Festival de Literatura de Girona_Olot va tenir lloc el dissabte 16 a Olot, amb un èxit de públic que consolida el festival. “Escriure vides, vides escrites” ha estat el fil conductor de la tercera edició del MOT, que es referma com a punt de trobada entre autors de referència internacionals i nacionals i el seu públic lector.
L’última jornada del festival va començar al matí a la plaça del Teatre d’Olot amb l’espectacle destinat al públic familiar Irakurriz, de Shakti Olaizola, on petits i grans van gaudir d’una peça que combina dansa, literatura i equilibris. Després, a l’hora del vermut, va tenir lloc el segon i últim VER-MOT del MOT, amb Andreu Carranza, Enric Casasses, Narcís Comadira i Miquel de Palol, dedicat a escriure Verdaguer. El VER-MOT va estar presentat i conduït per Xavier Albertí. Tradicionalment una de les activitats més concorregudes del festival, el VER-MOT va atraure a la terrassa de La Carbonera un gran nombre de públic, que va poder gaudir de la conversa al voltant de Verdaguer i del vermut que s’oferia. Els autors van explicar com els havia influenciat l’obra del poeta, i van coincidir a animar el públic a rellegir Verdaguer. Com va dir Enric Casasses: “Les institucions passen, però el Canigó queda”.
A la tarda, La Carbonera acollia les últimes converses del MOT, la primera de les quals va estar dedicada a escriure impostors, amb Maria Barbal i Javier Cercas. L’entrada a l’inici de la conversa del mateix Enric Marco, inspirador de les novel·les de què parlaven Barbal i Cercas, va marcar tota la xerrada. Tot i que l’organització i el mateix Cercas van invitar Marco a unir-se a la conversa per així tenir l’oportunitat d’explicar-se, Marco ho va refusar. Passat aquest moment, la comissària del MOT, Mita Casacuberta, va evidenciar “l’existència de personatges que es revolten contra el seu autor, com passa amb Pirandello”, i també va preguntar als autors com se situaven davant una mentida que havia servit també per denunciar uns fets que calia difondre.
Aquest incident de la tercera jornada del MOT a Olot va servir per posar de manifest que la línia que separa la ficció de la realitat és molt fina i a vegades difusa. Realitat i la ficció es van unir en un mateix pla, amb un Enric Marco real al costat dels personatges dels llibres de Barbal i Cercas.
Després de l’emocionant debat al voltant dels impostors, va tenir lloc una de les converses més esperades de l’edició olotina del festival, amb Mia Couto i Jordi Nopca, que van reflexionar sobre la possibilitat d’escriure la bèstia humana. Mia Couto, un dels grans escriptors actuals en llengua portuguesa, va parlar tant dels seus records d’infantesa com també de la seva vida a Moçambic, que són molt presents en la seva novel·la La confessió de la lleona. Parlant del seu país, Moçambic, va explicar: “Els moçambiquesos blancs no existim, som minoria. La nostra participació en la lluita per la independència va afavorir l’empatia”. Durant l’entrevista, Jordi Nopca li va preguntar sobre la relació entre la vida i la mort dels seus personatges en la novel·la. Mia Couto va respondre que en aquest aspecte hi ha una herència directa de la cultura moçambiquesa: “A Moçambic, els morts no moren”.
La cloenda del festival va anar a càrrec del músic Quico Pi de la Serra, juntament amb Joan Sala i Julià Guillamon, que presentaven la biografia del primer, Jo no hi era però me’n recordo. Tots tres van pujar a l’escenari per repassar la trajectòria de l’artista, que va generar una gran complicitat amb el públic. La distesa conversa entre els tres amics, amenitzada amb cançons que interpretava Pi de la Serra, va ser el colofó ideal per a un festival on la paraula i la proximitat són els protagonistes.
La tercera edició del MOT, Festival de Literatura Girona_Olot va tancar amb gran èxit de públic. L’organització en destaca la qualitat i la proximitat, que són la marca del festival; l’alt nivell de la programació, i l’augment de públic, que consoliden el MOT com a festival literari de referència a Catalunya.
Totes les converses que han tingut lloc al MOT d’aquest any estan disponibles al canal a Youtube del festival.