El Mediterrània és la Grècia clàssica, però també és Al-Àndalus i al MOT d’aquest any tots dos hi tenen cabuda. Sota un sol de justícia, aquest dissabte al migdia preníem el ver-MOT tot reflexionant sobre aquells poetes musulmans que vivien i escrivien des de casa nostra. “Aquesta tradició de poesia andalusina és també la nostra literatura. L’hauríem d’incorporar als llibres de text. Al-Àndalus forma part de la nostra història i durant anys en aquestes terres es va parlar àrab”, apuntava la traductora Margarida Castells. En la mateixa línia, Josep Piera van es paraules de Josep Piera subratllant que “l’Edat Mitjana no s’entén sense la tradició musulmana i jueva”. “Com pots entendre sinó el Tirant lo Blanc, que es passa tot el dia lluitant contra els moros?”, es pregunta Piera. Manuel Forcano va moderar el debat, que va comptar també amb la presència del poeta Jaume Pont.
D’Al-Àndalus ens n’anem fins a la Grècia clàssica seguint el viatge dels argonautes, la primera nau que va solcar el Mediterrani. D’escriure sobre els mites n’és tota una experta Andrea Marcolongo. Per l’autora italiana, “el mite és com trobar les traces en un passat que explica el nostre present. El mite serveix per restar fidel a un mateix i ser responsable de la nostra vida”. Marcolongo va conversar amb la recent nomenada consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga, convidada en tant que experta en les llengües clàssiques. “És a través de les paraules que nosaltres naixem i existim”, apunta Vilallonga.
L’última de les converses ens porta fins al Mediterrani de terra endins, fins un país que si bé no és banyat per aquest mar en té tota la influència, l’imperi romà hi va arribar i la seva llengüa prove del llatí. Des de Romania, Mircea Cărtărescu va parlar amb Xavier Montoliu Pauli sobre poesia, l’art amb el qual es va iniciar a escriure literatura: “La poesia és un art dels joves. Quan ets jove no tens el sentit del perill ni la responsabilitat. En la poesia et llances de tots els trapezis sense risc ni xarxa que et protegeixi. Quan ets madur, en canvi, escrius prosa. Si no tens un calfred quan llegeixes una poesia, significa que aquella poesia no ha estat bona”.
Amb Cărtărescu es tanca el capítol del MOT a Olot i el viatge literari per la Mediterrània segueix aquest dijous a Girona amb nous autors i noves reflexions al voltant d’un mar i un caràcter que ens ha influït enormement.