Manuel Forcano, comissari del MOT 2019

Manuel Forcano és el comissari del MOT 2019. Foto: Martí Albesa.
Manuel Forcano és el comissari del MOT 2019. Foto: Martí Albesa.
Manuel Forcano és el comissari del MOT 2019. Foto: Martí Albesa.

El poeta i traductor Manuel Forcano és el comissari del Festival MOT 2019. Doctor en filologia semítica per la Universitat de Barcelona, ha exercit en aquesta universitat de professor d’hebreu i d’arameu i d’història del Judaisme català. Com a poeta, la seva obra, sensual i d’influència oriental i classicista, ha rebut diversos premis, com ara els Jocs Florals de Barcelona, el Carles Riba o el Miquel de Palol.

Forcano explica un dels objectius d’aquesta sisena edició del Festival MOT:  “Jacint Verdaguer pujava la piràmide de Kheops, veia el Nil i li recordava Sant Llorenç del Munt, Vacarisses, la muntanya de Montserrat, i el riu Llobregat. Nosaltres voldríem que el públic del MOT, sentint els escriptors turcs, israelians, grecs, nord-africans,… se sentin a casa i trobin que la Mediterrània és el seu mateix mar, la seva mateixa casa”.

El comissari del festival remarca la voluntat de portar a Olot i a Girona grans noms de la bona literatura que es produeix a les diferents ribes del Mediterrani. “Volem que els autors parlin, discuteixin, expliquin,… alguns d’aquests autors són mediterranis, alguns escriuen sobre la Mediterrània, alguns són mestres en traduir aquesta Mediterrània en paraules,…”, apunta Manuel Forcano.

La Mediterrània, un mar de pàgines

La Mediterrània és un mar que comunica: al llarg dels segles les seves aigües han estat pont de llengües, alfabets, religions, idees, dades, coneixements, obres i persones que han configurat el paisatge històric, social i cultural nostre i dels nostres veïns en les seves quatre ribes, la del nord, la del sud, la de l’est i la de l’oest. En aquesta cruïlla d’illes i costes, no sempre els intercanvis han estat pacífics: grans batalles, dissensions i conflictes han separat i incomunicat les ribes, les han enfrontades i les han convertit, en molts aspectes, en perfectes desconegudes, per molt que les maneres de fer, de sentir, de menjar, de viure i de fabular siguin les mateixes i, sense ser-ne conscients, compartim més del que creiem. Cal recuperar la consciència de pertànyer a una mateixa joie de vivre, a una rica tradició cultural comuna i multisecular que els autors d’abans i d’ara demostren contínuament en les seves obres. Agustí d’Hipona al segle V deia: “El món és un llibre, i aquells que no viatgen només en llegeixen una pàgina.” La Mediterrània és un mar de pàgines. Qui les llegeixi s’hi ben descobrirà.

El MOT 2019 vol ser un desembarcament literari d’autors que, calladament, han pogut travessar els pocs ponts encara existents entre les quatre ribes de la Mediterrània. Grans noms de la literatura vindran a demostrar-nos que tots escriuen les seves històries amb el mateix mar a la mirada.

Manuel Forcano