Lectures del MOT 2019: ‘Peregrinos de la belleza’

María Belmonte és una de les autores confirmades del MOT 2019.
María Belmonte és una de les autores confirmades del MOT 2019.
María Belmonte és una de les autores confirmades del MOT 2019.

María Belmonte és una de les escriptores que han confirmat la seva presència a la sisena edició del Festival MOT. A la seva novel·la Peregrinos de la belleza. Viajeros por Italia y Grecia, Belmonte narra El Grand Tour, l’experiència que es va posar de moda entre els joves aristòcrates del segle XVIII de viatjar a Grècia i a Itàlia. Els joves consideraven incompleta la seva educació fins que no visitaven in situ el bressol de la cultura occidental.

Peregrinos de la belleza és una minuciosa descripció d’un paisatge etern on transcorren de manera accidentada i romàntica la vida d’uns homes que el fet de trepitjar aquestes terres els ha condicionat directament com a artistes. És el cas del fotògrraf Wilhelm von Gloeden, el novel·lista Axel Munthe, i els escriptors Norman Lewis, Lawrence Durrell, Henry Miller i Patrick Leigh, entre altres. El llibre combina els passatges de les vides i dels viatges dels autors que ha seleccionat Belmonte amb les vivències que ella mateixa ha tingut visitant aquests mateixos llocs per on van passar els seus personatges.

L’obra es divideix en nou capítols dedicats cadascun d’ells a un artista viatger. Els capítols s’agrupen en dos blocs: un dedicat a Grècia i un altre a Itàlia.

María Belmonte (Bilbao) és llicenciada en història i doctora en antropologia social amb una tesi sobre la història de les religions.Traductora i intèrpret, com a autora ha publicat Peregrinos de la belleza. Viajeros por Italia y Grecia (2015) i Los senderos del mar. Un viaje a pie (2017).

«Con la llegada del invierno, el viaje al sur llegó a convertirse en un rito de paso para los nórdicos. Al cruzar esa frontera invisible señalada por la aparición de olivos y cipreses en el paisaje, los viajeros abandonaban los márgenes del mundo, penetraban en el centro de las cosas y se reconciliaban con los orígenes.»

Belmonte, María
Peregrinos de la belleza. (2015)