L’oralitat i les aldees xineses, al segon dia del MOT

Segon dia de Festival MOT. La sala El Torín d’Olot ha acollit les converses ‘Lliures i assilvestrats’, amb Miren Amuriza, Carles Belda i Jordina Biosca; i ‘Fugida i etern retorn’, amb Yan Lianke i Ricard Planas.

La jornada ha començat amb una demostració escènica de l’oralitat amb totes les seves formes. “La improvisació, la glossa, els romanços,… estan a totes les cultures. Totes les cultures abans de l’escriptura han passat per l’oralitat”, reivindica Jordina Biosca. Plasmar en un llibre la riquesa d’aquesta oralitat ha estat el repte que es va proposar Miren Amuriza en el seu llibre. “De la mateixa manera que tenia un diccionari de paraules, a l’hora d’escriure també tenia tot un glossari d’imatges que volia transmetre en el meu llibre. Sovint, amb una sola imatge pots suggerir tot un context” explica Amuriza al públic del MOT.

Tot seguit hem viatjat fins a les aldees xineses de la mà de Yan Lianke, “l’escriptor de la memòria”, tal com l’ha definit Ricard Planas en començar la conversa. Lianke ha parlat de la vida a la xina més rural, aquella que ell ha retratat magistralment als seus llibres. “A través de la meva aldea sé què passa al món”, explica. “Per mi el més complicat és triar quin tipus de llenguatge utilitzaré en cada llibre. En un dels meus llibres, per exemple, és cabdal fer servir el dialecte que es parla a la meva aldea”, ha explicat Yan Lianke al públic del MOT.