Lectures MOT 2018: El dia abans de la felicitat

Erri de Luca protagonitzarà una de les converses del MOT 2018.
Erri de Luca protagonitzarà una de les converses del MOT 2018.
Erri de Luca protagonitzarà una de les converses del MOT 2018.

Erri de Luca és un dels autors convidats al Festival MOT 2018. Per tots aquells que vulguin escoltar-lo havent llegit alguna de les seves obres, recomanem la novel·la El dia abans de la felicitat (Bromera).

L’escriptor italià situa la història a la ciutat de Nàpols en plena postguerra, als anys cinquanta del segle XX. El protagonista és un jove orfe que trobarà la seva particular felicitat a través del plaer de la lectura. Don Gaetano, un porter que té cura d’ell, li explica un munt d’històries del passat, sobretot al voltant de com es va viure a Nàpols la Segona Guerra Mundial i l’introduirà també al món dels adults, ensenyant-li tot el que cal saber sobre el sexe i l’amor.

De Luca retrata una comunitat de veïns napolitana, amb personatges tan propers que sembla que siguin de carn i ossos. Una història sobre la felicitat de les petites coses, sobre com tot i la misèria i les penúries es pot ser feliç a la vida.

Nacut a Nàpols el 1950, Erri de Luca és autor d’una cinquantena de títols, entre els quals destaquen Aquí no, ahora no (1989), Pedres de volcà (1993), Tu, meu (1998), Tres caballos (1999), Montedidio (2002), o El pes de la papallona (2009) o La paraula contrària (2015). Guardonat amb diversos premis com el Leteo, el France Culture o el Petrarca, se’l considera un dels autors italians contemporanis més importants. Els seus llibres han estat traduïts a una vintena de llengües.