Edward Rutherfurd és un dels autors que ja han confirmat la seva participació al Festival MOT 2017. Nascut a Salisbury el 1948, es va diplomar en història i literatura a la Universitat de Cambridge. És un mestre de la novel·la històrica multigeneracional, a totes les seves novel·les l’autor ofereix una rica panoràmica d’algunes de les ciutats més atractives del món a través de personatges ficticis i reals posats al servei d’una investigació minuciosa, que es converteix en el segell particular de l’autor.
Rutherfurd ha escrit èxits literaris com Sarum (1987), Russka: la novel·la de Rússia (1991), El bosc (2000), Els prínceps d’Irlanda: la saga de Dublín (2004) o de la trilogia de ciutats Londres (1997), Nova York (2009) i París (2012). Ha estat traduït a més de vint llengües.
La llibretera de la Llibreria Empúries i presidenta del Gremi de Llibreters de Girona, Carme Ferrer, n’explica el següent: «Novel·la històrica sobre la fundació de Nova York, el 1664, fins a l’11 de setembre del 2001. El primer nom de la ciutat va ser Nova Amsterdam, perquè els primers colons foren holandesos; posteriorment arribaren alemanys, francesos i irlandesos, i més endavant, quan va passar a estar sota domini anglès, va adoptar el nom actual.
Els protagonistes són molt diferents; entre ells, diverses nissagues familiars. Per això, encara que és una novel·la de 944 pàgines, t’atrapa des del principi fins al final. Hi veiem com creix la ciutat, els canvis que experimenta, com progressa; en aquest sentit, està molt ben documentada.
Les vides dels personatges -amors, treballs, vides plenes de dificultats per tirar endavant- fan que et fiquis dins la novel·la com a espectador; per això, les històries són molt creïbles. Alterna personatges reals i ficticis, i s’hi dona una bona relació entre el lector i la història que ens explica.
El recomano a tothom a qui li agradi la novel·la històrica i que vulgui passar una bona estona».