Lectures MOT 2019: ‘Te deix, amor, la mar com a penyora’

Carme Riera vindrà al Festival MOT a explicar la seva mirada particular sobre el Mediterrani.

Carme Riera torna al MOT per participar en una de les converses de la sisena edició del festival. Escrit fa 44 anys, Te deix, amor, la mar com a penyora, és un recull de narracions que van tenir una gran repercussió i un èxit de públic aclaparador. Va ser l’obra que va donar a conèixer l’escriptora mallorquina al gran públic lector.

En moltes de les narracions del llibre, el mar pot arribar a prendre molt de protagonisme, fins al punt de fer arribar a la bogeria els personatges. La primera narració del recull rep el mateix títol del llibre i tracta sobre una història d’amor desafortunada amb un final sorprenent.

La carrera literària de Carme Riera comprèn diversos gèneres com la novel·la, l’assaig i la crítica literària. La seva prosa s’arrela en les rondalles mallorquines, l’obra dels grans clàssics castellans i catalans, i els paisatges, personatges i fets històrics de la seva Mallorca natal. Les seves novel·les són sempre mediterrànies: Una primavera per a Domenico Guarini, Joc de miralls, Dins el darrer blau, Cap al cel obert, Les darreres paraules

«No puc veure la mar perquè roman, enfora d’aquí, a l’altre cantó de la ciutat. Endolada, greixosa, quasi pudent, agombola, com una dida, vaixells de càrrega, iots i “golondrinas” ancorades en un racó del moll. Aquesta mar no s’assembla gens a la nostra. És una llenca metàl·lica, sense transparències, ni colors canviants. Coagulada a redols, endurida. Però l’enyor. L’enyor només perquè, en veure-la, pens que tu restes a l’altra banda i que de mar a mar, de riba a riba, hi ha menys camí que de ciutat a ciutat.»

Carme Riera
Te deix amor, la mar com a penyora (1975)