Més enllà de les converses que constitueixen l’element central de la programació del MOT, els dissabtes del festival al matí té lloc el ver-MOT, una activitat especial que allunya el festival de les seves seus principals i atreu nous públics en l’ambient distès d’un vermut matinal. El ver-MOT ofereix un espai en què diferents autors que han escrit sobre un mateix tema llegeixen públicament fragments de la seva obra, conduïts per un presentador que ajuda a generar debat.
Aquest any, a Olot el ver-MOT es continua fent a la plaça del Teatre, davant de La Carbonera, mentre que la novetat del ver-MOT a Girona és el seu trasllat des del nucli antic fins a la plaça de l’Assumpció del barri de Sant Narcís. Aquest canvi respon a la voluntat de l’Ajuntament de portar el festival a altres barris de la ciutat, i permet aprofitar també l’impuls de la rica vida cultural que acull la plaça. El ver-MOT d’Olot tindrà lloc dissabte 25 de març, a les 12 del migdia, mentre que a Girona està programat per dissabte 1 d’abril, a la mateixa hora.
Dins del tema general del MOT 2017 “Escriure el passat”, cadascun dels ver-MOT es dedica a un subtema concret. A Olot, el ver-MOT girarà al voltant de Ramon Llull i la seva època, aprofitant que s’acaba de tancar l’Any Llull, que commemorava el 700 aniversari de la mort de l’escriptor i filòsof mallorquí.La comissària del MOT Mita Casacuberta destaca que l’època medieval ha estat un terreny molt propici a la literatura històrica en català. A Girona, el ver-MOT estarà dedicat al 1714, i hi participarà, entre altres, l’escriptor Albert Sánchez Piñol.