El MOT comença el viatge

cap

El Festival de Literatura de Girona i Olot engega la segona edició aquest dijous a la capital de la Garrotxa amb una conversa entre Laura Restrepo i Kim Manresa.

Aquesta edició del MOT. Festival de Literatura de Girona i Olot explorarà la relació entre les ciutats i la literatura amb converses entre autors a partir de títols tan suggerents com “Ciutats al límit”, “Ciutats pròximes”, “Ciutats ferides”, “Ciutats imaginades” o “Ciutats vençudes”.

Entre el 9 i el 19 d’abril, participaran al MOT més de 40 escriptors i escriptores com John Lanchester, Cees Nooteboom, Sorj Chalandon, Rafael Chirbes, António Lobo Antunes, Melania G. Mazzucco, Éric Hazan, Petros Màrkaris, Luis Goytisolo, Lolita Bosch, Sergi Pàmies, Imma Monsó o Eduardo Mendoza.

El Festival de Literatura se celebrarà a la sala La Carbonera d’Olot fins diumenge i la setmana vinent es traslladarà a Girona, a l’acabada d’inaugurar Biblioteca Carles Rahola.

El MOT. Festival de Literatura Girona_Olot començarà dijous amb una conferència de la comissària Mita Casacuberta, que explicarà la relació entre la literatura i les ciutats, en referència al títol d’aquest any: “Escriure ciutats”. Tot seguit, l’escriptora Laura Restrepo i el fotoperiodista Kim Manresa conversaran sobre dues ciutats colombianes en una xerrada titulada “Ciutats al límit: Bogotà i Medellín”.

El segon dia del MOT, divendres, començarà amb una escapada a França a través d’Éric Hazan i Josep Ramoneda, amb la conversa “La invenció de París”. Després, es farà camí cap a Portugal per descobrir amb António Lobo Antunes i Jordi Galves “Els misteris de Lisboa”. La ruta s’acabarà amb “La gran novel·la sobre Barcelona”, a càrrec d’Eduardo Mendoza i Sergi Pàmies.

Després de l’èxit de l’any passat, el matí del dissabte es repetirà el VER-MOT: un vermut en què els escriptors llegeixen fragments de la seva obra. Amb el títol “Ciutats pròximes” i conduït per Màrius Serra, hi participaran Vicenç Pagès, Joan-Daniel Bezsonoff, Adrià Pujol, Rafel Nadal i Edgar Illas. Després, a la tarda, Juan Insua i Lolita Bosch debatran sobre “Ciutats escrites, ciutats exposades”. El MOT s’acomiadarà d’Olot el dissabte al vespre amb la conversa “Londres: capital”, entre John Lanchester i Matthew Tree.

La setmana del 13 al 19, el Festival segueix a Girona, però aquest any canvia d’ubicació i es trasllada a la Biblioteca Carles Rahola. Les converses entre els escriptors començaran el dijous 13 amb Julià de Jòdar i Javier Pérez Andújar, que analitzaran “Els darreres de la ciutat: Badalona i Sant Adrià de Besòs”. Tot seguit, Melania G. Mazzucco i Josep M. Fonalleras ens acompanyaran fins a una de les ciutats més antigues de la història: “Roma: la gran bellesa”.

El MOT continuarà divendres amb Luis Goytisolo, que oferirà una conferència sobre “La ciutat i la naturalesa de la novel·la”. Després Cees Nooteboom i Josep M. Martí Font ens transportaran fins a una de les “Ciutats ferides: Berlín” i la jornada finalitzarà amb una altra “Ciutat ferida: Beirut”, amb Sorj Chalandon i Tomàs Alcoverro.

Pel penúltim dia del Festival, el dissabte 18, s’ha preparat una ruta amb dues estades: primer en una “Ciutat vençuda: València”, amb Rafael Chirbes i Joan Nogué; i després en una “Ciutat en crisi: Atenes”, amb Petros Màrkaris i Imma Merino.

Finalment, el MOT tancarà el segon capítol diumenge, amb el VER-MOT a Girona, descobrint “Ciutats imaginàries”: presentat per Xavier Graset, hi tindran lloc les lectures de Joan-Lluís Lluís, Núria Perpinyà, Marina Espasa, Mar Bosch i Imma Monsó.

Entre els objectius del Festival de Literatura Girona_Olot, hi ha la voluntat d’acostar reconeguts escriptors al seu públic lector i descobrir la literatura des de mirades diverses. Per aquest motiu, a més de les converses entre grans autors, també s’han organitzat activitats complementàries com exposicions, espectacles, projeccions, tallers, rutes o cicles, amb la complicitat d’associacions i entitats gironines i olotines.

El MOT se celebrarà del 9 a l’11 d’abril a la sala La Carbonera d’Olot i del 13 al 19 d’abril a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.