El MOT 2020 vol explorar les diverses disciplines artístiques que viuen i conflueixen en els llibres

La setena edició del MOT està dedicada als processos creatius de les diferents disciplines artístiques, explicats des de la literatura. El festival, comissariat per la historiadora de l’art Glòria Bosch Mir, vol posar èmfasi en el fet que com a lectors, quan avancem en la narració d’un llibre, i en els diàlegs i també en els silencis que aquest conté, la paraula es transforma en imatges. I aquestes, inevitablement, se sumen a les nostres pròpies experiències per acabar formant un gran collage. Perquè cada lectura, i sobretot cada relectura, “ens porta cap a altres registres, com si l’escriptura fos un parèntesi obert que mai no es tanca o les diferents capes d’una pell que es transforma cap a una transparència infinita”, segons Bosch Mir.

El MOT començarà a Girona el 26 de març i acabarà a Olot el 4 d’abril. Així doncs, durant dues setmanes consecutives s’oferiran diverses converses i activitats literàries en què participaran una quarantena d’autors convidats. Tant ells com les escenes i els personatges que apareixen als seus llibres “tenen com a eix de referència aquest crear interdisciplinari que s’integra en l’escriptura”, tal com explica la comissària.

Glòria Bosch Mir és historiadora de l’art. Des dels seus inicis s’ha interessat per les connexions que es generen des d’una actitud creativa i s’ha endinsat en el món de l’art des d’una relació constant amb la literatura i les arts visuals, amb exposicions, publicacions i investigacions en què parteix d’indicis i relacions obertes. Des de l’any 1987, alterna els projectes propis amb la direcció d’art a la Fundació Espais, Galeria Salvador Riera – Dau al Set, Museu d’Art de Girona i Fundació Vila Casas.

El MOT 2020 ha convidat autors internacionals i nacionals que treballen des de diversos vessants creatius i que conflueixen en la literatura. Els primers noms confirmats en l’àmbit internacional són Tracy Chevalier, Rodrigo Fresán i Heather Rose, i en el nacional destaquen noms com Manuel Baixauli, Alicia KopfJordi Lara, Perejaume i Irene Solà.

El festival tindrà lloc del 26 al 28 de març a la Biblioteca Carles Rahola de Girona i del 2 al 4 d’abril a la sala El Torín d’Olot. Com ja és costum, les converses entre autors i especialistes constituiran el nucli de la programació del festival, que s’estén de dijous a dissabte en dues setmanes consecutives. A més, els dissabtes al matí tindrà lloc el ver-MOT, una trobada més distesa entre tres o quatre autors al voltant d’un vermut. Finalment, completaran el MOT les activitats que s’apleguen sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions en relació amb el tema d’enguany a cada una de les dues ciutats.

La imatge gràfica del MOT 2020 ha anat a càrrec de l’estudi de disseny gràfic Vellut, que treballa des del Baix Empordà. A través d’una sèrie d’imatges al·legòriques volen donar una gran rellevància a la creació: un procés totalment abstracte i que es basa en la unió d’un conjunt d’elements (records, coneixements, experiències, referències…) per dotar-los de significats nous.

El MOT, el 2020, arriba a la seva setena edició, amb un públic més que consolidat. Va començar a avançar el 2014 i, comissariat per David Roas, es va dedicar a la literatura fantàstica. El 2015 va ser Mita Casacuberta qui va fer de comissària i va pensar un MOT al voltant d’Escriure ciutats. L’any següent, el 2016, Casacuberta es va centrar en les vides escrites i el 2017 va voler que la literatura que escrivia el passat en fos la protagonista. El 2018 el comissariat va anar a càrrec de Josep Ramoneda i llavors el fil conductor va ser la literatura de compromís i de l’experiència. Finalment, el 2019, les quatre ribes de la Mediterrània, amb Manuel Forcano com a comissari, van ser les protagonistes del festival.

El MOT està organitzat per l’Ajuntament de Girona i per l’Ajuntament d’Olot, i té el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A més, estableix vincles amb altres institucions públiques i privades relacionades amb la cultura.

Cartell del MOT 2020, dissenyat per Vellut.
Cartell del MOT 2020, dissenyat per Vellut.