La sisena edició del MOT estarà protagonitzada pel mar Mediterrani, concebut com un pont que comunica llengües, religions, coneixements i persones. El festival, comissariat pel poeta i traductor Manuel Forcano, vol propiciar el desembarcament literari d’autors de les quatre ribes de la Mediterrània. El MOT començarà a Olot el 28 de març i acabarà a Girona el 6 d’abril, oferint dues setmanes consecutives de converses i activitats literàries en què participaran una quarantena d’autors que “han escrit les seves històries amb el mateix mar a la mirada”, en paraules del comissari.
Tot i que els intercanvis entre les quatre ribes del Mediterrani no sempre han estat pacífics, compartim més del que creiem. És per això que, com reivindica el comissari del festival, cal recuperar la consciència de pertànyer a una mateixa joie de vivre, a una rica tradició cultural comuna i multisecular que els autors d’abans i d’ara demostren contínuament en les seves obres. El lema d’aquesta edició, “La Mediterrània, un mar de pàgines”, s’inspira en les paraules del filòsof medieval Agustí d’Hipona, que va escriure: “El món és un llibre, i aquells que no viatgen només en llegeixen una pàgina”.
Manuel Forcano és poeta i traductor, i també ha estat professor d’hebreu, d’arameu i d’història del judaisme català a la Universitat de Barcelona. És autor d’una poesia sensual i d’influència oriental i classicista, i també ha publicat assaigs sobre el judaisme català. Director de l’Institut Ramon Llull entre el 2016 i el 2018, anteriorment havia estat al capdavant de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall (2004-2015).
El MOT 2019 ha convidat autors nacionals i internacionals procedents de les quatre ribes del Mediterrani, a més d’altres de més enllà que també escriuen amb el mateix mar com a rerefons. Els primers noms confirmats són, en l’àmbit internacional, Alaa al Aswany, Marcello Fois i Burhan Sönmez; en l’àmbit de la literatura en castellà, María Belmonte i Javier Reverte i, finalment, procedents del nostre entorn més proper hi participaran Carme Riera, Josep Piera, Josep Maria Fonalleras i Adrià Pujol.
El MOT 2019 tindrà lloc del 28 al 30 de març a la sala El Torín d’Olot i del 4 al 6 d’abril a la Biblioteca Carles Rahola de Girona. Com sempre, les converses entre autors i especialistes constituiran el nucli de la programació del festival, que s’estén de dijous a dissabte en dues setmanes consecutives. A més, els dissabtes al matí tindrà lloc el ver-MOT, una trobada més distesa entre tres o quatre autors al voltant d’un vermut. Finalment, completaran el MOT les activitats que s’apleguen sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions en relació amb el tema del MOT 2019 a cada una de les dues ciutats.
La imatge gràfica del MOT 2019 ha anat a càrrec de la gironina Marta Montenegro. Posant l’èmfasi en el fet que totes les ribes tenen en comú un mateix mar i un mateix horitzó, i treballant a partir d’un llenguatge metafòric i poètic, Montenegro proposa una imatge senzilla de línies i referències horitzontals que evoca la voluntat del MOT d’obrir la mirada a noves perspectives i cultures, de conèixer més enllà del nostre horitzó.
El 2019 el MOT arriba a la sisena edició amb un públic més que consolidat. El festival va començar a caminar el 2014 dedicat a la literatura fantàstica i comissariat per David Roas. El 2015, Mita Casacuberta va rellevar Roas i va pensar un MOT al voltant del tema “Escriure ciutats”. L’any següent, de nou Casacuberta va comissariar un festival dedicat a les vides escrites. El 2017 es va dedicar a la literatura que escrivia el passat, en l’últim any amb Mita Casacuberta com a comissària. Finalment, l’any passat el fil conductor va ser la literatura de compromís i de l’experiència, amb Josep Ramoneda al capdavant.
El MOT està organitzat per l’Ajuntament de Girona i l’Ajuntament d’Olot amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A més, rep el suport de la Fundació Banc de Sabadell i estableix col·laboracions amb altres institucions públiques i privades vinculades a la cultura.