El MOT 2018 es dedicarà a la literatura vinculada al compromís

Literatura encarnada és el tema del MOT 2018, del 15 al 24 de març.
Literatura encarnada és el tema del MOT 2018, del 15 al 24 de març.
Literatura encarnada és el tema del MOT 2018, del 15 al 24 de març.

El periodista, filòsof i escriptor Josep Ramoneda és el comissari de la propera edició del festival, que se celebrarà del 15 al 17 de març a Girona i del 22 al 24 de març a Olot. Erri De Luca, Ngugi wa Thiong’o, Belén Gopegui o Pep Coll són alguns dels autors que participaran en la cinquena edició del festival.

Sota el lema Literatura encarnada, el Festival de Literatura MOT dedicarà la seva cinquena edició a la literatura que es compromet a partir de l’experiència viscuda. Així, les converses del MOT giraran a l’entorn de la literatura que vol fer de testimoni de la realitat que ens envolta, ja sigui en l’àmbit de l’experiència privada o col·lectiva, posant el focus sobre el compromís que tot escriptor estableix amb si mateix, amb la seva manera d’estar en el món i de viure l’experiència.

El comissari del MOT 2018 és el periodista, filòsof i escriptor Josep Ramoneda. Director de la revista d’humanitats i economia La Maleta de Portbou, és també director de l’Escola Europea d’Humanitats. Col·laborador habitual de diversos mitjans, dirigeix diverses col·lecciones d’assaig i és president d’Edicions 62. Va ser director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) entre els anys 1989 i 2011, president de l’Institut de recherche et de l’innovation (IRI) de París (2009-2014), director de l’Institut d’Humanitats de Barcelona (1986-1989) i professor de Filosofia Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (1975-1990). Ha publicat nombrosos llibres, entre els quals destaquen Apologia del present. Assaigs de fi de segle (Edicions 62, 1989), Después de la pasión política (Taurus, 1999), Del tiempo condensado. Globalización, inmigración, terrorismo, cultura (Debolsillo, 2003), La izquierda necesaria (RBA Libros, 2012) i el llibre col·lectiu Existential Utopia (Bloomsbury Publishing, 2012). Ha rebut el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2013).

La imatge gràfica de l’edició del MOT 2018 és obra de l’estudi olotí-figuerenc Dummiesgràfic. Prenent la tipografia com a element visual central, la deforma per donar-li una aparença orgànica i apropar-la a la idea d’encarnar, de fer la literatura carn, de fer-la humana. La imatge del festival transmet també una idea de sacsejada, perquè la literatura de què es parlarà és aquella que ens remou com a persones.

Entre els autors nacionals i internacionals que han tractat el tema del MOT 2018 des d’àmbits ben diversos destaquen Erri De Luca, Pep Coll, Belén Gopegui, Edurne Portela, Mar Bosch, John Carlin i Ngugi wa Thiong’o.

La cinquena edició del MOT tindrà la mateixa estructura que les edicions anteriors. La programació principal la formaran les converses entre autors de reconegut prestigi i periodistes o experts en la matèria. També es faran els ver-MOT i altres activitats culturals relacionades amb la temàtica del MOT 2018. Completaran el MOT les activitats que s’apleguen sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions en relació amb la temàtica del MOT 2018 a cada una de les dues ciutats.

El MOT està organitzat per l’Ajuntament de Girona i l’Ajuntament d’Olot amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A més, compta amb la col·laboració de la Fundació Banc de Sabadell.