El jo familiar

Marta Marín-Dòmine i Marcos Giralt Torrente

El jo familiar

Dijous 14 març - 20:00 h

Sala El Torín

Entrada gratuïta. Aforament limitat

Un dels grans narradors de la literatura espanyola actual, Marcos Giralt Torrente, i l’autora que ha sacsejat la literatura catalana autoficcional, Marta Marín-Dòmine, parlaran de la identitat literària i de com “escriure el pare” i com “escriure la mare”.

Intervenen:

Marta Marín-Dòmine

Marta Marín-Dòmine (Barcelona, 1959). Escriptora catalana i canadenca. Ha estat professora a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Wilfrid Laurier University del Canadà, on ha dirigit el Center for Memory and Testimony Studies. També ha dirigit el Born Centre de Cultura i Memòria, a Barcelona.

Tant la seva investigació com la seva creació literària giren al voltant dels exilis i la memòria, de les herències i l’oblit. Ha realitzat els documentals The Vengeance of the Apple. Argentinians in Toronto (2010) i Mémoire Juive du Quartier Marolles-Midi, 1930-1942 (2012).

Va escriure el guió del vídeo Refugi amb imatges, de Carla Simón, per a la sèrie Un vocabulari per al futur, comissionada pel CCCB (2020), i va col·laborar com a autora al Decameró. L’any 2017 va realitzar la instal·lació audiovisual Je vous offre les oiseaux / Us ofereixo els ocells, en homenatge a les víctimes de l’Holocaust.

El 2019 va publicar Fugir era el més bell que teníem, que va rebre el Premi Ciutat de Barcelona d’Assaig 2019, el Premi Joaquim Amat-Piniella 2019 i el Premi Serra d’Or de Novel·la 2020, i recentment ha escrit Ellas, un comentari sobre la condició amorosa femenina a través del teatre del Segle d’Or. Diré que m’ho he inventat (2023), la seva novel·la més recent, ha obtingut el Premi BBVA Sant Joan.

Marcos Giralt Torrente

Marcos Giralt Torrente (Madrid, 1968). És un dels autors més valorats de la literatura espanyola actual. Va debutar el 1995 amb la col·lecció de contes Entiéndame, a la qual van seguir les novel·les París (Premi Herralde de Novel·la) i Los seres felices. El 2010 va publicar la novel·la autobiogràfica Tiempo de vida (Premi Nacional de Narrativa i Premi Strega Europeu), un dels llibres més influents dels últims anys i referència per a molts dins del mateix gènere. També és autor dels llibres de relats Nada sucede solo, Cuentos vagos, El final del amor (Premi Internacional de Narrativa Breu Ribera del Duero 2011) i Mudar de piel. Ha escrit per a diversos mitjans espanyols i internacionals, essent el més habitual el diari El País. Ha estat finalista en diferents convocatòries dels premis Rómulo Gallegos i Las Américas, i ha estat seleccionat dues vegades com a candidat als Best Translated Awards dels Estats Units. La seva última obra, publicada el 2023, és Algún día seré recuerdo, un collage narratiu al voltant de l’art, la literatura i la vida.

Modera:

Àgata Losantos

Àgata Losantos (Tarragona, 1975) Després de dedicar un parell de dècades a editar i traduir els textos més diversos, els últims anys en comptes de fer llibres encomana les ganes de llegir-los com a llibretera de la Isop i dissenya programes i activitats de foment de la lectura.

localització

On es realitza l'acte: Sala El Torín