Josep Maria Fonalleras i Quim Español van marcar l’inici del segon dia del MOT 2021, responent a les preguntes de Iolanda Batallé. “Necessitem desesperadament que ens expliquin històries. Ho necessitem tant com el menjar. Les històries il·luminen la realitat i ordenen el caos de les nostres vides”, apuntava Quim Español. Al llarg de la conversa, els dos escriptors van anar desgranant en què consistia per a ells la creació literària, coincidint en molts dels aspectes.
“Quan crees, el que estàs fent ha de construir-se de tal manera que no decaigui i al mateix temps ha d’emetre un sentit determinat, ha de provocar algun tipus d’emoció al lector o l’espectador. Per això no podem distingir entre forma i fons”, explicava Josep Maria Fonalleras a l’escenari del MOT. Español anava més enllà i explicava que per a ell la forma és imprescindible, però el lector no l’ha de notar: “La forma ha de passar desaparcebuda. Les bambelines de l’escriptura han de quedar dissimulades. El lector ha de tenir la impressió que el que funciona és instintiu”.
Després d’aquesta primera conversa, qui va pujar dalt l’escenari de l’Auditori de La Mercè va ser la periodista Eva Piquer per conversar, virtualment, amb Tracy Chevalier. L’autora de La noia de la perla li va confessar que se sent molt afortunada que 20 anys després d’escriure’l encara se li pregunti sobre el llibre protagonitzat per la model de Vermeer.
Per Chevalier, “escriure és la millor feina del món”. “La majoria escriu llibres perquè vol que la gent els llegeixi. Un llibre està completat del tot quan el llegeixen els lectors”, explicava. L’autora nord-americana va confessar al públic del MOT de quina manera comença a escriure els seus llibres: “Escric a mà amb paper i bolígraf la primera versió de les novel·les. És així com vaig aprendre escriure i és com la mà connecta amb el meu cervell. Per mi és la manera més natural de fer-ho”.