La creació puja dalt l’escenari al primer dia del MOT 2021

Conversa entre Eva Vàzquez i Irene Solà, al MOT 2021. Foto: Martí Albesa

Un any després del previst inicialment a causa de la pandèmia, el MOT dedicat a la creació ja ha començat. Ho ha fet a l’Auditori de La Mercè, amb totes les precaucions sanitàries, i amb Eva Vàzquez dalt l’escenari conversant, a través d’una pantalla, amb l’escriptora Irene Solà.

Solà quan parla transmet passió, passió per una novel·la – Canto jo i la muntanya balla – que l’ha catapultat entre lectors d’arreu del món. “Per mi és molt important com sona el llibre. Vaig llegir molt en veu alta Canto jo i la muntanya balla mentre l’escrivia”, ens explicava al MOT Irene Solà. Les protagonistes de la primera conversa del MOT 2021 van parlar abastament sobre quina versió de la història ens arriba. “Nosaltres som fills d’algú que ens ha explicat el relat. El relat de les bruixes, per exemple, sempre l’hem sabut per veu dels torturadors, no per veu d’elles”, remarcava Eva Vàzquez. Irene Solà compartia aquesta opinió i afegia: “Si et mires certs esdeveniments des de la perspectiva dels núvols, de la muntanya o del cabirol, canvia el significat i el pes d’algunes coses”.

De creació literària també en van parlar Perejaume, Víctor Sunyol i Jordi Lara, en la segona conversa d’aquesta edició del festival. Els tres autors coincideixen en el collage d’elements i d’arts que s’uneixen quan un es posa a escriure una història. “En la creació literària, encara que estiguis treballant amb la llengua, en el fons estàs treballant amb tots els llenguatges possibles. A dins el text hi ha música, imatges, memòria, vivència. La creació és un cúmul de llenguatges”, explicava Víctor Sunyol. Precisament, Jordi Lara, posava un exemple que anava en aquesta línia: “El que recordo d’una novel·la no és tant l’argument sinó les imatges que jo vaig imaginar-ne mentre la llegia”. Finalment, parlant de caràcters de les llengües, de llengües amb molta loquacitat i d’altres més reflexives, Perejaume sentenciava: “Una llengua silenciosa continua essent una llengua igual que un món silenciós continua essent un món. També té el seu interès una llengua silenciosa, retreta”. 

Les dues converses, igual que totes les converses d’aquesta edició del festival, tant es poden seguir presencialment com en streaming a través del canal de Youtube del MOT.