La tercera edició del MOT, Festival de Literatura de Girona_Olot, va arrencar ahir a la tarda a la Biblioteca Carles Rahola de Girona amb gran èxit de públic. Més de tres-centes persones van gaudir de la primera jornada del festival.
El primer dia del MOT va començar amb l’acte d’obertura institucional, a càrrec de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas; el primer tinent d’alcalde i el regidor de Cultura, Benestar Social i Ocupació de l’Ajuntament d’Olot, Josep Berga. Posteriorment va intervenir la comissària d’aquesta edició del MOT, Mita Casacuberta, que va presentar el festival.
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, durant la inauguració va destacar el treball conjunt dels dos ajuntaments, Girona i Olot, per al desenvolupament d’un festival que s’ha consolidat i s’ha convertit en una de les cites literàries ineludibles del país.
Els escriptors participants en la primera conversa del festival van ser Jordi Puntí i Albert Forns, que van compartir amb els assistents el procés d’escriure a través de les experiències d’un i altre en les novel·les en què en aquests moments estan treballant. Per un costat Jordi Puntí es troba immers en la recerca de documents sobre el reconegut Xavier Cugat per així desgranar què hi ha de realitat i de ficció en el mateix personatge. Com va comentar el mateix Puntí, “Com es pot escriure una novel·la a partir d’un personatge que ja fa ficció de la seva vida?”. Per aquest motiu sentencia: ”Quan un escriptor fa recerca ha de ser descregut per anar desentrellant el personatge”.
Per l’altra banda, la novel·la d’Albert Forns s’inicia a partir d’una troballa, uns dietaris d’una persona anònima que recull la seva vida durant vint anys. A partir d’aquí Albert Forns està investigant sobre els buits que hi ha en aquest dietari i explorant la manera de materialitzar la novel·la. Durant la conversa, Jordi Puntí es va preguntar sobre el grau de presència del narrador en el procés d’escriure vides d’altres persones, mentre que Albert Forns explicava que “els escriptors tenim un doble camí, el d’escriure la ficció i el d’investigar la realitat”.
L’esperada conversa d’Amélie Nothomb amb la comissària del MOT Mita Casacuberta, va començar amb una mica de retard a causa de la gran afluència del públic, que va obligar a l’organització del MOT a habilitar l’espai contigu de l’auditori per així donar cabuda a tots els assistents. Nothomb no va defraudar. La comissària del MOT Mita Casacuberta va presentar l’autora belga i directament va donar la paraula a Nothomb, que va iniciar amb un elogi al xampany, cosa que va fer somriure tots als assistents. Durant la conversa Nothomb va explicar el seu particular procés creatiu, el qual es nodreix de les seves experiències: “M’he alimentat tant del que he viscut com del que he llegit”, i tot seguit explicava la rigorositat del seu mètode: “Escric cada dia, encara que estigui malalta”, i seguia: “La inspiració és com un esport: s’ha de practicar cada dia. La meva escriptura és molt aplicada”. En finalitzar la conversa, Nothomb va firmar tots els llibres del nombrós públic que es va acostar a saludar-la.
La jornada inaugural va acabar amb la lectura dramatitzada La petita història d’en Joseph, de Vicenç Pagès. Amb una fantàstica Cristina Cervià acompanyada de Domènec Boïgues, la lectura es va poder veure a l’espai infantil de la Biblioteca Carles Rahola.
Avui, segon dia del MOT, Festival de Literatura Girona_Olot, amb Lluís Juste de Nin, Toni Benages, Sebastià Roig, John Banville, Nuria Barrios, Gonçalo M.Tavares i Juan Tallón.