El MOT tanca el segon capítol

Gairebé 3000 persones han gaudit d’escriure ciutats i llegir novel·les, el fil conductor del MOT. Festival de Literatura de Girona i Olot -2015

En la segona edició, el MOT es consolida com a punt de trobada entre autors de referència internacional i nacional i el seu públic lector. Escriptors i escriptores han regalat a Girona i Olot grans moments durant les converses: secrets dels seus llibres, confessions íntimes, capítols del seu passat i reflexions personals.

Per la comissària del MOT 2015, Mita Casacuberta, enguany el festival “ha demostrat que el format funciona, que hi ha un públic receptiu i que pot fer-se un lloc en el mapa internacional de festivals de literatura”.

Organitzat per l’Ajuntament de Girona i l’Ajuntament d’Olot el MOT, s’ha celebrat entre el 9 i el 19 d’abril a cavall de les dues ciutats. Ha comptat també amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, la Diputació de Girona i la Fundació Banc Sabadell-.

Més de 2.500 persones han assistit a les converses d’escriptors i escriptores com Cees Nooteboom, John Lanchester, Laura Restrepo, Sorj Chalandon, Rafael Chirbes, António Lobo Antunes, Melania G. Mazzucco, Éric Hazan, Petros Màrkaris, Luis Goytisolo, Eduardo Mendoza, Sergi Pàmies o Josep Maria Fonalleras, entre molts altres.

Els directors del MOT, Carme Simon i Jaume Santaló, valoren molt positivament aquesta segona edició perquè “s’ha apujat el llistó amb un programa divers i ben estructurat, que ha atret gent a totes les converses”. Un èxit que encoratja els organitzadors a preparar una tercera edició que mantingui i millori l’alt nivell aconseguit enguany, i que “impulsi Olot i Girona com a parada imprescindible dels autors nacionals i internacionals”.

Foto: Martí Albesa
Foto: Martí Albesa

 

El MOT 2015

Sota el títol “Escriure ciutats”, el MOT ha explorat la relació entre la literatura i les ciutats a través d’un viatge per Roma, Londres, Medellín, Barcelona, Atenes, Beirut i València (entre d’altres). Una ruta que ha comptat amb uns guies excepcionals: escriptors i escriptores de la literatura de referència.

El públic es va bolcar en converses com les protagonitzades per Eduardo Mendoza i Sergi Pàmies amb “La gran novel·la sobre Barcelona”, John Lanchester i Matthew Tree amb “Londres: capital”, Cees Nooteboom i Josep M. Martí Font amb “Ciutats ferides: Berlín”, Sorj Chalandon i Tomás Alcoverro amb “Ciutats ferides: Beirut” o Petros Màrkaris i Imma Merino amb “Ciutats en crisi: Atenes”.

Però tampoc no van deixar indiferents els Medellín i Bogotá de Laura Restrepo; el París de Éric Hazan i Josep Ramoneda; la Lisboa d’António Lobo Antunes i Jordi Galves; la Badalona i Sant Adrià del Besòs de Julià de Jòdar i Javier Pérez Andújar; la Roma de Melania G. Mazzucco i Josep Maria Fonalleras; la València de Rafel Chirbes i Joan Nogué o la conferencia magistral sobre ciutats i novel·les de Luis Goytisolo.

I els VER-MOT han tornat a repetir l’èxit de l’any passat. Primer, a Olot, amb les “Ciutats pròximes” de Vicenç Pagès, Joan-Daniel Bezsonoff, Adrià Pujol, Rafel Nadal i Edgar Illas, conduits i presentats per Màrius Serra. I després, a Girona, amb les “Ciutats imaginàries” de Joan-Lluís Lluís, Núria Perpinyà, Marina Espasa, Mar Bosch i Imma Monsó, presentats per Xavier Graset. Tots ells van llegir i explicar fragments de les seves obres, mentre el públic gaudia d’un vermut.

A més de les converses entre grans autors, el MOT també va programar activitats complementàries per acostar la literatura des de mirades diverses. La participació ha rondat les 900 persones i entre totes destaquem, per exemple, la magnífica acollida del MINIMOT, el Cabaret Literari o les exposicions “En videoconstrucció” -comissariada per Manel Bayo- i “Simfonies urbanes” –comissariada per Àngel Quintana-.

El MOT es va celebrar entre el 9 i l’11 d’abril a la sala la Carbonera d’Olot i del 13 al 19 d’abril a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

Foto: Martí Albesa
Foto: Martí Albesa