El MOT s’acomiada d’Olot amb 1500 persones de públic

Conversa entre Eduardo Mendoza i Sergi Pàmies conduïda per Marina Espasa

El MOT s’acomiada d’Olot i arriba a Girona

Unes 1.500 persones assisteixen a les converses del primer cap de setmana del Festival de Literatura de Girona i Olot

La primera part del viatge del MOT. Festival de Literatura de Girona i Olot ha fet estada a ciutats com Bogotà, París, Lisboa, Barcelona o Londres. A partir d’avui el festival es trasllada a Girona on s’han convidat autors com Melania G. Mazzucco, Luis Goytisolo, Cees Nooteboom, Sorj Chalandon, Rafael Chirbes o Petros Màrkaris, entre d’altres. 

La sala La Carbonera d’Olot s’ha quedat petita per acollir les 1.500 persones que han assistit a les conferències de Laura Restrepo, Éric Hazan, Josep Ramoneda, António Lobo Antunes, Jordi Galves, Juan Insua i Lolita Bosch. Dues de les converses que més públic van atraure van ser “La gran novel·la sobre Barcelona” amb Eduardo Mendoza i Sergi Pàmies -moderats per Marina Espasa– i “Londres: capital” de John Lanchester i Matthew Tree; que van deixar petita la sala olotina.

També el VER-MOTCiutats pròximes” va omplir la plaça del Teatre de lectors que volien sentir a Vicenç Pagès, Joan-Daniel Bezsonoff, Adrià Pujol, Rafel Nadal i Edgar Illas llegir fragments de les seves obres, sota la batuta de Màrius Serra, que va ser el presentador i conductor. A més del MINI-MOT i el Cabaret Literari que va acabar amb el públic aplaudint de peus.

[button link=”http://festivalmot.cat/galeria/” color=”black”] Veure galeria d’imatges del MOT[/button]

[button link=”https://www.youtube.com/channel/UC-Jr_g1pyh_fiUhXls2F6Lw” color=”black”] Veure els vídeos del MOT[/button]

John Lanchester  i Mathew Tree al MOT a Olot
John Lanchester i Mathew Tree al MOT a Olot. Foto: Martí Albesa

 

Aquesta setmana el MOT es farà a Girona, a l’acabada d’inaugurar Biblioteca Carles Rahola. El Festival de Literatura proposa arrodonir el viatge visitant ciutats com Roma, Berlín, València o Atenes.

Així, la ruta començarà el dijous 16 a “Els darreres de la ciutat: Badalona i Sant Adrià del Besòs” amb Julià de Jòdar i Javier Pérez Andújar. Tot seguit, “Roma: la gran bellesa” serà la protagonista de la conversa entre Melania G. Mazzucco i Josep M. Fonalleras.

L’endemà, el divendres, Luis Goytisolo oferirà la conferència “La ciutat i la naturalesa de la novel·la”. La tarda continuarà amb Cees Nooteboom i Josep M. Martí Font que ens acompanyaran a una de les “Ciutats ferides: Berlín”. I el punt i final de la jornada el posaran Sorj Chalandon i Tomàs Alcoverro amb una altra “Ciutat ferida: Beirut”.

Per dissabte, penúltim dia, el MOT proposa fer nit a una “Ciutat vençuda: València” amb Rafael Chirbes i Joan Nogué; i després descobrir una “Ciutat en crisi: Atenes”, de la mà de Petros Màrkaris i Imma Merino.

Finalment, el diumenge 19, el MOT tancarà el segon capítol amb el VER-MOT titulat “Ciutats imaginàries”: presentat per Xavier Graset, llegiran els seus textos Joan-Lluís Lluís, Núria Perpinyà, Marina Espasa, Mar Bosch i Imma Monsó.

Sota el comissariat de Mita Casacuberta, la segona edició del MOT. Festival de Literatura de Girona i Olot explora la relació entre les ciutats i la literatura amb el títol “Escriure ciutats”. En total, hi participaran més de 40 autors reconeguts nacionalment i internacionalment.

A més de les converses entre grans autors, també s’han organitzat activitats complementàries com espectacles, projeccions, tallers, rutes o cicles, amb la complicitat d’associacions i entitats gironines i olotines.

Per exemple, ara comencen dues exposicions a la Biblioteca Carles Rahola. Avui s’estrena “En videoconstrucció” que, comissariada per Manel Bayo, mostra una selecció d’obres fílmiques centrades en les ciutats i els seus processos. I demà començarà “Projecció ininterrompuda: Simfonies urbanes: cinema d’avantguarda i ciutats”, comissariada per Àngel Quintana, presentarà tres produccions del cinema mut que ensenyen els moviments i ritmes que va generar el creixement de les grans ciutats a principis del segle XX.

El MOT està organitzat per l’Ajuntament de Girona i l’Ajuntament d’Olot, i compta amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, la Diputació de Girona i la Fundació Banc Sabadell.

El MOT va començar el dijous 9 d’abril i s’allargarà fins al diumenge 19 d’abril.