La moralitat i el nervi, al segon divendres del MOT
La moralitat i el nervi han centrat el segon divendres del MOT a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.
La primera conversa de la jornada, “El jo moral”, ha estat tranquil·la i captivadora a parts iguals. L’activitat ha reunit Monika Zgustova i Jordi Amat que, moderats pel filòleg i escriptor Joan Safont, han reflexionat al voltant de la literatura del jo i de la moralitat dels autors a l’hora d’escriure. Són els escriptors biogràfics mèdiums dels ulls dels altres? Fins a quin punt pesa el compromís amb els personatges? El jo moral, quanta literatura admet? És cert que la moralitat convida a adaptar l’escriptura a formes més narratives?
Abans que res, tots dos autors han agraït l’assistència del públic i el fet que se’ls hagi convidat al MOT, un esdeveniment que Amat ha qualificat “d’un dels festivals més prestigiosos del país”.
Safont ha iniciat la conversa presentant els autors i la seva obra: “Per parlar de literatura del jo i del jo moral, els escriptors que tenim avui són molt adequats. Bons coneixedors del gènere biogràfic, amb una dimensió cultural i històrica important”. “Cap dels dos ha escrit un dietari però han usat la literatura del jo per nodrir la seva carrera”, ha explicat.
Per un costat, Monika Zgustova ha ressaltat el fet que “les biografies plantegen dubtes morals. En una de les que he escrit em vaig trobar que jo sabia més del personatge i de la seva via íntima del que potser hauria de dir. I això et fa plantejar si cal explicar-ho tot, o no, perquè poden causar dolor”.
Per l’altre costat, Jordi Amat ha fet èmfasi en el paper del biògraf. “El biògraf no és un ‘jo’ explícitament present però no para de fer tries morals mentre escriu. En la literatura del ‘jo’, cal intentar imaginar com és la moralitat dels personatges per fer justícia, mostrar el que l’altra hauria amagat però que el fa profundament humà”.
La segona conversa ha girat al voltant del concepte “El jo social”, i ha comptat amb les intervencions de Gabriela Wiener i Anna Pazos, i del crític literari i comissari del MOT, Xavier Pla, qui ha moderat la conversa.
Abans que res, Pla ha destacat la rellevància de la conversa d’avui. “Quan em van fer el regal de ser el comissari del MOT i vam començar a parlar de la literatura del jo, vaig dir que a mi m’agradaria parlar dels llibres de les autores d’avui. Són modèlics”.
La conversa ha tocat diversos temes com els límits entre l’autobiografia, la ficció i l’autoficció; la vida i la mort; la identitat familiar i la identitat en conflicte; el trencament i l’opressió, i també del nervi, del nervi que apareix en les dues novel·les, el nervi de fer justícia amb el passat en el cas de Wiener i el nervi de la vida urbana i desarrelada.
Wiener ha iniciat la conversa explicant com la protagonista del seu llibre viu una dualitat entre la sang indígena, del colonitzat, i un cognom europeu, dels colonitzadors, un fet que l’ha marcat sempre. “De tot això va la novel·la, d’una arrel bastarda davant un relat imposat que et fa la pròpia família”, ha dit.
“Volia que el llibre fos descolonitzador en fons i forma, un llibre que no es pogués encasellar en un gènere, un llibre del gènere desgenerat. I funciona, perquè a mi els gèneres sempre m’han oprimit, com en la identitat”, ha afegit Wiener.
Anna Pazos, per la seva banda, ha confessat que “‘i després què’ és el que constantment em preguntava durant l’època que cobreix el llibre. És la recerca embogida i molt intensa de no saps ben bé què”. “En un capítol intento entendre el procés d’enamorament i com de sobte, quan no hi ha base sòlida, es pot acabar d’un dia per l’altre. Una història molt èpica en la forma però que en l’experiència de viure-la estava travessada per l’avorriment i la por. És una metàfora de la vida”, ha explicat.
Les properes converses seran demà, dia 23 de març, també des de la Biblioteca Carles Rahola de Girona, i tractaran sobre “El jo al dia”, amb Júlia Bacardit i Jordi Puntí, i “Del jo al nosaltres”, amb Éric Vuillard.
Recordeu que una estona abans, a les 12 h, hi ha el Ver-MOT “El jo-ull”, amb Adrià Pujol, Vicenç Altaió i Blanca Llum Vidal, al parc de la Guingueta de Fontajau.
👉 https://festivalmot.cat
📸 @MartiAlbesa
#MOT2024