El festival, comissariat per l’escriptora, filòsofa, especialista en estudis de gènere, periodista cultural i articulista d’opinió Montse Barderi, compta amb una trentena d’autors i autores nacionals i internacionals que posaran de manifest la seva experiència i les seves reflexions analitzant l’amor tal com l’han tractat als seus llibres, des de les diverses perspectives i a través de diferents tipus d’obres (autobiografia, autoficció, autoretrat, assaig o crònica periodística, entre d’altres).
Amb el lema “Més noms per a l’amor”, la comissària del festival, Montse Barderi, proposa un MOT inspirat en el fragment del llibre Desglaç, 1984-1988, de Maria-Mercè Marçal: “un altre nom, si us plau, per a l’amor”. “Un vers que ens indica que ens calen altres models d’amor diferents dels heretats, i a la vegada reivindica la fe en el llenguatge per arribar a nous terrenys que ampliïn o redefineixin l’amor”, assegura Barderi.
“El MOT 2025 parla de tu, de la teva vida, de la teva existència. I és un cant a l’amor i a la força de la paraula”, afegeix la comissària, la qual destaca el compromís del festival amb el poder transformador del llenguatge i les noves maneres d’entendre l’amor.
PROGRAMACIÓ de Girona
Les converses amb autors i autores, que són la programació principal del festival de literatura MOT, tindran lloc a Girona del 20 al 22 de març. Són gratuïtes i es duran a terme a la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola. D’altra banda, eI Ver-MOT, enguany, es trasllada al Barri Vell i s’organitza amb la col·laboració d’El Foment.
Les converses del MOT començaran a Girona el dijous 20 de març a les 18 h amb l’escriptora britànica Maggie O’Farrell (la seva assistència al MOT serà en format virtual), que estarà moderada per Montse Barderi. A les 20 h, continuarà la programació amb la conversa “Amor i dolor”, entre el director de l’Instituto Cervantes, escriptor i poeta Luis García Montero i l’escriptora Marta Orriols. Una conversa moderada per Mita Casacuberta, que reflexionarà sobre la presència del dolor en un món on sovint el patiment és evitat costi el que costi.
El divendres 21 serà el torn d’“Amor i subversió”, amb Pol Guasch i Karmele Jaio, moderats per Alicia García Núñez, i “Amor i autoestima”, amb Amanda Mikhalopulu i Manuel Jabois, sota la moderació de Marina Porras.
El ja tradicional Ver-MOT, amb taules rodones i amb autors i autores a l’hora del vermut, tindrà lloc dissabte 22 de març a les 12 h al Barri Vell. La trobada girarà entorn de la temàtica “La primera vegada”, i anirà a càrrec d’Agnès Marquès, Glòria Gasch i Xavier Grasset, que estaran conduïts per la comissària.
La jornada seguirà amb “Amor i edat”, a càrrec de Maria Barbal i Empar Moliner, amb Josep Cuní com a moderador, i es tancarà amb “Amor i noblesa”, amb la xilena Cynthia Rimsky i que estarà moderada per Eva Vàzquez.
El festival s’estén més enllà de les converses amb autors i autores, i consolida la seva presència a Girona, oferint al públic una experiència literària enriquida. Així, el MOT també compta amb clubs de lectura (Llegim el MOT), a més d’El Primer MOT, adreçat al públic infantil i juvenil.
En paral·lel, el festival té la complicitat de moltes institucions, entitats i associacions que, sota el paraigua del +MOT, organitzen activitats. En concret, durant aquesta setmana es realitzen activitats MOT a les llibreries de Girona, una projecció de Núria Güell al Cinema Truffaut, cites literàries exprés —és a dir, recomanacions de llibres en format de cita ràpida—, la celebració del Dia Mundial de la Poesia amb una lectura participada del poema “Desamor”, de Josep Maria Llompart (el divendres a les 18 h), o el Poetry Slam (el dissabte de les 11 a les 14 h a L’Estació Espai Jove), que és un concurs de textos i poesia recitada que es basa exclusivament en la veu i el cos.
A més, dues conferències tindran lloc durant la següent setmana: la conferència sobre “Carnestoltes, de Víctor Català” (dimecres 26 a les 18 h) i la conferència sobre “Història d’un amor estrany” (dijous 27 a les 18 h), així com un espectacle: Analphabet, d’Alberto Cortés (divendres 28 a les 20 h).
També cal destacar el MOT INS, que és un espai adreçat a l’alumnat de secundària, i el MOT surt al carrer amb els arbres del MOT i el trencaclosques de paraules d’amor.