Girona acomiada la tercera edició del MOT amb èxit de públic i amb la mirada a Olot

ver-mot

 

La tercera i última jornada del MOT, Festival de Literatura de Girona_Olot va tenir lloc ahir a Girona; al migdia, a la terrassa del bar restaurant +Cub, a la plaça Catalunya, amb el primer VER-MOT del MOT, i a la tarda a la Biblioteca Carles Rahola, seu del festival a Girona.

A les dotze del migdia d’ahir dissabte, l’hora del vermut, va tenir lloc el primer VER-MOT del MOT, amb David Cirici, José Antonio Garriga Vela, Toni Orensanz i Josep Pastells, dedicat a la construcció literària de les mil cares de Picasso. El VER-MOT va estar presentat i conduït pel periodista cultural Toni Puntí. La terrassa del +Cub es va omplir de públic, que va poder gaudir de la conversa al voltant de Picasso i del vermut que s’hi oferia. Els autors van intervenir llegint fragments de les seves respectives novel·les dedicades al pintor. Durant la conversa es va establir un interessant paral·lelisme entre Miró i Picasso. “Picasso és la seguretat, Miró el dubte. Ell s’avança al seu temps. Picasso sedueix per la llibertat amb què viu”, explicava David Cirici.

A la tarda, la Biblioteca Carles Rahola va acollir les últimes converses del MOT a Girona. La primera, dedicada a escriure pares, va reunir Luis Landero, Vicenç Villatoro i José Antonio Garriga Vela. La comissària del MOT, Mita Casacuberta, va presentar la conversa, agraint als autors la seva participació abans de donar la paraula a Vicenç Villatoro. “Gràcies al festival MOT, he vist que les meves novel·les responen a dues preguntes: qui sóc i per què se’n va la gent”, va iniciar Villatoro. Luis Landero va explicar que ell va decidir ser escriptor just en el moment en què va morir el seu pare, quan ell tenia disset anys. “El meu pare és la meva musa”, declarava Landero. Per la seva banda José Antonio Garriga Vela afirmava: “És veritat que jo sempre he escrit sobre el meu pare. El territori de la infància sempre m’ha marcat molt. Tots els moments els he vist molt literaris”. Landero també ha recordat la seva infantesa amb una divertida història sobre l’arribada de la Coca-Cola al poble: “Fills meus, ha arribat la Coca-Cola”, recordava que els deia el mossèn del poble. Els tres autors han emprès l’escriptura del pare a través d’una narrativa a mig camí entre la biografia, l’autobiografia i la ficció, motiu pel qual el festival els va voler reunir. “A la història de la literatura empaten els llibres d’amor i odi tant amb el pare com amb la mare”, afirmava Vicenç Villatoro cloent la conversa a l’entorn dels pares i introduint la següent conversa, al voltant de la figura de les mares.

“Imma Monsó, Najat El Hachmi i Stefanie Kremser són tres autores que des de diferents perspectives, des de diferents narratives, han coincidit a convertir la mare en el centre de les seves novel·les”, va començar Mita Casacuberta. Imma Monsó explicava: “Hi ha una força inconscient que et porta a escriure de la mare. Tenia clar que en algun moment parlaria de la meva mare. La meva mare era una persona molt potent”. Tot seguit Najat El Hachmi afirmava: “La meva novel·la no és tant sobre la meva mare, sinó sobre el vincle mare-filla. Ara mateix sí que estic escrivint una novel·la sobre la meva mare”. Per la seva banda, Stefanie Kremser també va parlar d’aquest vincle afirmant: “La relació mare-filla és una relació molt complicada. El pare pot ser totalment absent; la mare, no”. I seguia: “No he fet teràpia en la meva vida i per això escric, i potser per això mato els pares/mares o els faig dolents”. Gran moment en la part final de la conversa quan les tres autores van comentar les impressions que els havien causat les mares de les altres. “Les vostres mares, vull dir les mares dels vostres llibres, em van fer patir molt”, explicava Stefanie Kremser.

La tercera edició del MOT, Festival de Literatura Girona_Olot va tancar ahir el seu pas per la capital del Gironès amb gran èxit de públic. L’organització calcula que uns 1.400 assistents han passat per les diverses activitats del festival. Es tanca l’edició de Girona amb la mirada posada a Olot, que agafarà el relleu la pròxima setmana amb destacats autors com Javier Cercas, Mia Couto, Carlos Fonseca o Juan José Millás, entre d’altres.

Si voleu veure les converses que han tingut lloc al MOT d’aquest any, ho podeu fer a través del nostre canal a Youtube.