El MOT s’acomiada de Girona amb èxit de públic

El públic seguint la conversa entre Erri de Luca i David Fernàndez, des d'una de les sales annexes habilitades. Foto: Martí Albesa.
El públic seguint la conversa entre Erri de Luca i David Fernàndez, des d'una de les sales annexes habilitades. Foto: Martí Albesa.
El públic seguint la conversa entre Erri de Luca i David Fernàndez, des d’una de les sales annexes habilitades. Foto: Martí Albesa.

Traca final a l’estada del MOT a Girona amb centenars d’espectadors seguint la conversa entre Erri de Luca i David Fernàndez, omplint a vessar les tres sales habilitades a la biblioteca Carles Rahola. Abans, el diàleg sobre el conflicte basc amb Kepa Aulestia, Edurne Portela i Josep Ramoneda i el Ver-MOT sobre crims amb Santiago Tarín, Teresa Solana, Pep Coll i Anna Punsí també van congregar un gran nombre d’espectadors. 

El dissabte va començar als Jardins Fora Muralla, al barri de les Pedreres, escoltant un debat a quatre tot fent el vermut al sol de primavera. La moderadora, Anna Punsí, preguntava als ponents si tothom pot arribar a matar en un moment donat i a partir d’aquí els tres parlaven sobre assassins i com s’expliquen els assassinats. “Com a lectors el crim ens fascina”, confessava Teresa Solana, que es mostrava obertament preocupada per com els mitjans de comunicació tracten els successos i els polítics se n’aprofiten. Per Santiago Tarín, “el problema és quan l’espectacle envaeix la informació” i afegeix: “L’espectacle ha envaït la crònica negra i s’ha perdut la capacitat d’analitzar el que passa”.

A la tarda, la primera de les converses ens proposava analitzar el conflicte basc, entre dos escriptors nascuts a Euskadi. La conversa va reivindicar deixar passar el temps i respectar els silencis dels protagonistes directes i indirectes del conflicte. “A les víctimes se les ha de deixar en pau i deixar que visquin el seu dolor en silenci”, reclamava Edurne Portela, i Kepa Aulestia afegia: “Fins i tot el silencis estan carregats del llast de la violència”. Per Aulestia, ETA  –  que va ser “una casualitat històrica” – “es va constituir com un circuit sense interruptor i per això encara no s’ha tancat formalment ja que ningú ha pogut prémer l’interruptor”.

El plat fort del MOT a Girona va arribar com a colofó final. Hi havia molta expectació per escoltar Erri de Luca i David Fernàndez i més de mitja hora abans de començar ja hi havia cua de persones esperant entrar a la sala. L’auditori de la Biblioteca es va omplir de seguida i les dues sales habilitades amb pantalles i altaveus per seguir la conversa en directe també es van omplir a vessar. Una hora parlant sobre llibertats i sobre la confraternitat entre els pobles. “La primera cosa que fa una comunitat quan se sent oprimida és fer una assemblea. Pren la paraula, la manté i no la deixa anar. La resistència està sobretot en prendre la paraula i retenir-la”, assegurava Erri de Luca. David Fernàndez assentia i ressaltava que “en moments de conflicte es dona la màxima brutalitat i també la màxima cooperació”. De Luca defensa els pescadors de Lampedusa que salven vides humanes al mar tot i que la llei els ho impedeix i els incrimina per immigració clandestina. Per l’escriptor italià “salvar vides humanes al mar és un deure”. De Luca també ha fet un clam en favor de la literatura: “Sempre que sentiu a algú dir que «no hi ha paraules», corregiu-lo. Se’n troba. La literatura sempre en troba”.

Amb aquestes paraules, el MOT s’acomiada de Girona i fa les maletes per instal·lar-se a Olot a partir de dijous.