El MOT 2022 s’endinsa en el món rural des de la literatura

La vuitena edició del MOT està dedicada a la ruralitat des de la literatura amb el lema “Al camp”. El festival, comissariat conjuntament per l’editora i traductora Maria Bohigas Sales i la filòloga Roser Vernet Anguera, vol emfatitzar de quina manera i des d’on es fa literatura sobre el món rural: “Al camp, en la interacció entre natura, persones i comunitats, es construeix dia a dia aquesta ruralitat multiforme, canviant.”

De tot això vol parlar el MOT 2022 per fer-ne diàleg i debat. Maria Bohigas Sales i Roser Vernet Anguera proposen “un festival que contraposi diversitats i cerqui ponts. Especialment, entre aquelles obres literàries que donen veu a la complexitat d’una ruralitat viva i a la dialèctica entre permanència i canvi, entre allò local i global, entre identitat i disgregació”.

El MOT començarà a Olot el 17 de març i acabarà a Girona el 26 de març. Així doncs, durant dues setmanes consecutives s’oferiran diverses converses i activitats literàries en què participaran una quarantena d’autors convidats. Amb mirades ben diverses, des de dins i des de fora del món rural, tant si aquestes són arrelades com si són forasteres o exiliades, es tracta de mostrar com, també a través de la literatura, la ruralitat reclama una presència i esdevé necessària en un món que ens cal reaprendre a habitar.

Comissariat

Maria Bohigas Sales, nascuda i formada a París, va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i va ser traductora de literatura durant quinze anys. Com a editora, va treballar a La Différence (París) i a Lom (Santiago de Xile), abans de recuperar, el 2005, l’editorial Club Editor, que dirigeix des d’aleshores.

Roser Vernet Anguera, nascuda al Priorat, és filòloga de formació. Ha treballat a la Secció Filològica de l’IEC i ha format part de la junta de l’AELC. Dirigeix des del 2006 el Centre Quim Soler, la literatura i el vi, entitat que vol contribuir a la dinamització literària i cultural del Priorat amb projectes com les trobades d’escriptors “Priorat en Persona”.

Avançament d’autors i programació

El MOT 2022 ha convidat autors internacionals i nacionals que donen veu a diferents ruralitats en la seva literatura. Els primers noms confirmats en l’àmbit internacional són Selva Almada i Fernanda Melchor i en el nacional hi destaquen Xuan Bello, Anna Ballbona, Raül Garrigasait, Mercè Ibarz, Toni Sala i María Sánchez.

El festival tindrà lloc del 17 al 19 de març a la sala El Torín d’Olot i del 24 al 26 de març a la Biblioteca Carles Rahola de Girona. Com ja és costum, les converses entre autors i especialistes constituiran el nucli de la programació del MOT, el qual s’estendrà de dijous a dissabte en dues setmanes consecutives. A més, els dissabtes al matí tindrà lloc el Ver-MOT, una trobada més distesa entre tres o quatre autors al voltant d’un vermut. A Olot es farà a la plaça de Braus i a Girona, al barri de Santa Eugènia.

Més enllà de les dues setmanes del MOT, el festival es complementa mitjançant projectes com Les Veus del MOT, el Pròleg del MOT o els clubs de lectura de les biblioteques públiques. També s’adreça al públic jove amb el MOT INS, unes experiències literàries per a alumnes de secundària i batxillerat. Finalment, completaran el MOT les activitats que s’apleguen sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions en relació amb el tema d’enguany a cada una de les dues ciutats.

Imatge gràfica

La imatge gràfica del MOT 2022 ha anat a càrrec de l’estudi de disseny gràfic Senyor Estudi. Des dels afores del poble de Ventalló, al veïnat d’Els Masos, ens presenta un camp ple de bales de palla que se’ns mostra a través del més efímer: la llum i les ombres. La seva finalitat és qüestionar-se la diferència entre veure i mirar, sentir i escoltar, i llegir i viure.

El MOT

El MOT, enguany, arriba a la seva vuitena edició amb un públic més que consolidat, i continua tenint com a voluntat principal fomentar la lectura i la divulgació literària tot apropant escriptors de primer nivell des de la proximitat.

Aquest festival va començar a avançar el 2014 i, comissariat per David Roas, es va dedicar a la literatura fantàstica. El 2015 va ser Mita Casacuberta qui va fer de comissària i va pensar un MOT al voltant d’“Escriure ciutats”. L’any següent, el 2016, Casacuberta es va centrar en les vides escrites i el 2017 va voler que la literatura que escrivia el passat en fos la protagonista. El 2018 el comissariat va anar a càrrec de Josep Ramoneda i llavors el fil conductor va ser la literatura de compromís i de l’experiència. El 2019, les quatre ribes de la Mediterrània, amb Manuel Forcano com a comissari, van ser el leitmotiv del festival.

Finalment, l’edició del 2020 es va ajornar amb motiu de la pandèmia de la COVID-19 i es va reprendre el 2021, amb Glòria Bosch com a comissària i tractant el procés de creació artística sota el lema de “Crear. Un collage que creix amb les paraules”.

El MOT està organitzat per l’Ajuntament de Girona i per l’Ajuntament d’Olot, i té el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A més, estableix vincles amb altres institucions públiques i privades relacionades amb la cultura.