Alumnes de cicle superior de primària llegiran un llibre i, posteriorment, tindran una trobada amb el seu autor.
El MOT Escoles a Girona constarà de vuit sessions, que es faran en diferents biblioteques públiques. Aquest any s’han inscrit 15 escoles i un total de 619 alumnes de cicle superior dels centres educatius de la ciutat. Els autors que hi participen són Oriol Canosa, Anna Cabeza, Carles Sala, Roser Rimbau, Anna Manso, David Nel·lo, David Cirici i TIna Vallès.
La conversa, amb l’alumnat de l’Escola Vedruna i FEDAC Sant Narcís, tindrà lloc a la Biblioteca Carles Rahola, dijous 6 de març de 2025, a les 10.00 h i a les 11.00 h
Biografia
Oriol Canosa va néixer el 1975 i és escriptor i llibreter. Ha guanyat els premis Folch i Torres 2016, Ala Delta d’Edelvives 2017 i Cavall Fort 2018. Col·labora regularment a revistes infantils (Cavall Fort, Petit Sàpiens, El Tatano, La República Jove i Cocoter) i fa xerrades amb nens i nenes sempre que pot.
Fa uns anys va obrir amb dues sòcies la Llibreria Pebre Negre, al barri del Clot de Barcelona. La llibreria, especialitzada en literatura infantil i juvenil i en gastronomia, forma part d’una nova fornada de petites llibreries amb voluntat de fugir del centre i de tornar als barris per oferir llibres i activitats de qualitat als veïns.
De tant en tant es penja la motxilla a l’esquena i surt a fer viatges llargs a peu. Per camins de muntanya i seguint el curs dels rius ha creuat Europa un parell de vegades.
Lectures recomanades
- La casa del professor Kürbis (Edelvives i Baula, 2013)
- L’illa de les cartes perdudes (Babulinka, 2014)
- Apa! Et penses que ens ho creurem? (Cruïlla, 2015)
- L’illa de Paidonèsia (La Galera, 2017)
- El islote de los perros (Edelvives, 2017)
- Polos opuestos (Tekman Books, 2017)
- XicMano, el pirata del Delta (Pebre Negre Edita, 2018)
- L’últim vol de la família Dumont (Animallibres, 2019)
- El quadern de l’Aurora Rodamon (Baula, 2019)
- Cocodril i cocodril, especialistes (Fiction Express, 2019)
- Emma (Sallybooks, 2019)
- Els Robotots al jardí de les Hespèrides (Animallibres, 2023)
- Els Robotots contra el gos Cèrber (Animallibres, 2024)
- La volta al món en 40 dies (Animallibres, 2024)
- A la recerca del mico perdut (La Tribu – Pol·len, 2024)
- Els germans Corb (BindiBooks, 2024)
La conversa amb l’alumnat de l’Escola Carme Auguet, l’Escola Montjuïc i FEDAC Pont Major, tindrà lloc a la Biblioteca Just M. Casero, dimarts 11 de març de 2025 a les 11.00 h.
Biografia
Carles Sala i Vila va néixer a Girona un dilluns de maig del 1974. Va fer de mestre i d’artesà, però des d’un temps ençà es dedica a escriure històries per a nois i noies. Entre les coses que més l’atrauen destaquen les paraules, les plantes i els pinyols d’alvocat, amb els quals li agrada fer penjolls i arracades.
La primavera del 2008 va publicar el seu primer llibre, Sóc com sóc (Barcanova). Poc després va arribar el segon, Flairosa, la bruixa dels sabons (Segon Premi Barcanova 2007), i, abans d’acabar l’any, el tercer, Bona nit, Júlia (Premi Guillem Cifre de Colonya 2008; La Galera). A partir de llavors, en van venir molts d’altres, com El triomf d’en Polit Bonaveu (Premi Vaixell de Vapor 2009; Cruïlla), Tramuntana a la granja (Premi Barcanova 2009), Cornèlius i el rebost d’impossibles (Premi Josep M. Folch i Torres 2009; La Galera) o, més recentment, Capità Lluc (Premi Josep M. Folch i Torres 2021; La Galera). També col·labora a la revista Cavall Fort.
Lectures recomanades
- Bona nit, Júlia (La Galera, 2008)
- El triomf d’en Polit Bonaveu (Cruïlla, 2009)
- Tramuntana a la granja (Barcanova, 2009)
- Cornèlius i el rebost d’impossibles (La Galera, 2009)
- Flairosa, la bruixa dels sabons (Barcanova, 2012)
- El tren de les parades sense nom (La Galera, 2019)
- Capità Lluc (La Galera, 2021)
- Madame Esvelt (Cruïlla, 2023)
- Els caramels de l’illa de la Mel (Baula, 2024)
- Concert per a piano i mosca (Cruïlla, 2024)
La conversa, amb l’alumnat de l’Escola Domeny i l’Escola Taialà, tindrà lloc a la Biblioteca Antònia Adroher, dimarts 11 de març de 2025, a les 10.00 h.
Biografia
Roser Rimbau va néixer a Girona el 1968. Un dia va escriure la història d’un nen que, en empassar-se un pinyol d’oliva, es quedava en blanc i negre (En Naïm s’ha descolorit, Premi Comte Kurt de l’editorial La Galera) i va descobrir que res li agradava més que inventar-se contes que aparentment —només aparentment— no tenen ni cap ni peus. És l’autora del relat on surt el bròquil més terrorífic del planeta Terra: Quan l’home més fort del món agafa el telèfon, tothom el confon amb la tieta Encarna. Ha guanyat el Premi El Vaixell de Vapor amb la novel·la Els lletrafòbics i el senyor No-Nom i el Premi de la Fira del Conte de Medinyà amb El món esborrat, que va il·lustrar Cesc Pujol. Alguns dels seus àlbums, com La carta i Lota, la catxalota, han estat traduïts al portuguès, l’alemany, el turc i el coreà. Ella, per la seva banda, sovint tradueix al català i al castellà històries que altres autors han escrit originàriament en anglès, com la novel·la L’Amy i la biblioteca secreta, d’Alan Gratz, que el 2023 va rebre el Premi Atrapallibres en la categoria d’11 anys. Normalment va una mica despentinada però és perquè té por que, si es pentina, se li esborrin les històries que guarda dins el cap.
Lectures recomanades
- La carta
- Quan l’home més fort del món agafa el telèfon, tothom el confon amb la tieta Encarna
- El gol
- Els lletrafòbics i el senyor No-Nom
TRADUCCIONS
- Alexander von Bescuit i la recerca de l’abraçada perfecta
- El Gegant nan i el Nan gegant
- Desventures d’un porc magistral a la Biblioteca Nacional
- Amy i la biblioteca secreta
- Cuc i Conill, Cuc i Garsa, Cuc i Eriçó
- Aaah! Hi ha un esquelet dins teu
La conversa, amb l’alumnat de l’Escola Annexa, tindrà lloc a la Biblioteca Ernest Lluch, dimarts 25 de març de 2025, a les 10.00 h.
Biografia
Anna Cabeza i Gutés va néixer el 19 de juliol del 1960 a Sabadell. És periodista i escriptora. Va estudiar Interpretació a l’Institut del Teatre i es va llicenciar en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona. Té un màster en Escriptura per a Cinema i Televisió. Ha treballat en diversos mitjans de comunicació, entre els quals Ràdio 4, La Vanguardia, Avui i El 9 Nou del Vallès Occidental. Va ser redactora del Departament de Creació de l’empresa de jocs educatius Educa.
Ha escrit més d’una vintena de llibres, la majoria per a públic infantil i també alguns adreçats a públic juvenil. Actualment dinamitza un club de lectura de novel·la per a adults a la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell. Diversos llibres seus s’han traduït al castellà i els que tenen les Germanes Crostó per protagonistes —dels quals s’han venut més de 15.000 exemplars només en català— s’han traduït a l’islandès, l’italià, l’eslovè, el turc, el castellà i el xinès. L’any 2014 va rebre el Premi de Literatura Infantil Atrapallibres en la categoria de 9 anys per al llibre El misteri de la tifa de gos abandonada, de la sèrie Germanes Crostó – Agència d’Investigació.
El 2022 va interpretar Plaer o felicitat? La vida de Colette sense censura, un monòleg teatralitzat a partir de l’obra Colette Uncensored, de Zack Rogow i Lorri Holt, traduït i interpretat per la mateixa Anna Cabeza i dirigit per Jeroni Oller.
Lectures recomanades
- Entre bastidors (Cruïlla, 2003)
- Qui té por de la Pati Perfecta? (Edebé, 2005)
- Tim, nas de pallasso (Edebé, 2006)
- L’arbre de la canyella (Cruïlla, 2008)
- Un dia sencer de blat (Bambú, 2010)
- Germanes Crostó – Agència d’Investigació.
- El misteri de la tifa de gos abandonada (Bambú, 2012)
- El misteri dels llobarros (Bambú, 2017)
- El misteri del paper de vàter volador (Bambú, 2021)
- El misteri del Katastròfik Futbol Club (Bambú, 2022)
- El misteri de la mòmia desapareguda (Bambú, 2023)
- El misteri de la casa de la por (Bambú, 2024)
La conversa, amb l’alumnat de ll’Escola Montfalgars i l’Escola Dalmau Carles, tindrà lloc a la Biblioteca Salvador Allende, dijous 13 de març de 2025, a les 10.30 h.
Biografia
Anna Manso Munné va néixer el 1969 a Barcelona. És guionista i escriptora de llibres infantils i juvenils, de novel·les per a adults i també d’articles.
Té més de cinquanta llibres publicats. El primer va ser El Fittipaldi, l’any 2001, i després d’aquest n’han seguit molts més. Ha guanyat diversos premis per les seves obres, i els seus llibres s’han traduït al castellà, al coreà, al polonès, a l’anglès i al portuguès.
Col·labora amb diferents mitjans de comunicació: televisió, ràdio i premsa, i, a part d’escriure llibres, també treballa com a guionista de programes infantils, de sèries de televisió i de programes d’entreteniment. Actualment fa de guionista de la sèrie Com si fos ahir, de TV3.
Lectures recomanades
- La Rita Fredolica (Jollibre, 2003)
- Leandre, el nen horrible (Cruïlla, 2004)
- Àlex i Ghandi – col·lecció amb quatre títols (Cruïlla, 2009-2010)
- La llista d’aniversari (Cruïlla, 2010)
- Amics monstruosos (Animallibres, 2014)
- L’últim violí (Arcàdia, 2014)
- Quin fàstic de fama! – col·lecció de cinc títols (Cruïlla, 2014-2016)
- La princesa, els llibres i el drac (La Galera, 2018)
- El conte de la cartera (Animallibres, 2020)
- El llenguatge secret (Edebé, 2021)
La conversa, amb l’alumnat de l’Escola Joan Bruguera i l’Escola Balandrau, tindrà lloc a la Biblioteca Antònia Adroher, dimarts 18 de març de 2025, a les 10.00 h.
Biografia
David Nel·lo va néixer a Barcelona l’any 1959. Des de ben petit que li agrada llegir, però això d’escriure no va començar a fer-ho fins més tard. D’entrada va estudiar música, i toca la flauta travessera. L’any 1994 va guanyar el Premi Vaixell de Vapor amb el llibre L’Albert i els menjabrossa. Des d’aleshores ha escrit molt per a tots els públics, de petits a grans. També ha guanyat molts premis literaris i els seus llibres s’han traduït a diverses llengües: castellà, francès, alemany, danès, rus, xinès, turc, grec…
Li agrada pensar que hi ha nens, arreu del món, que llegeixen llibres seus que va escriure aquí. És com una cosa màgica.
Així mateix, des de fa anys, tradueix les obres d’altres autors, de l’anglès i l’italià al català.
Lectures recomanades
- L’Albert i els menjabrossa (Cruïlla, 1995)
- L’any dels polls (Edebé, 2007)
- Quadern d’agost (Grup 62, 2009)
- La tribu dels Zippoli (Bambú, 2017)
- El restaurant d’Adrià Potato (Cruïlla, 2007)
- La crònica d’Iu Eskar (Edebé, 2020)
- Els rebels de la cabanya (Cruïlla, 2015)
- La nova vida del senyor Rutin (Edebé, 2014)
- El meu primer amor (Animallibres, 2023)
- Quim, el nen que no volia ser res (Arcàdia, 2015)
La conversa, amb l’alumnat de l’Escola Santa Eugènia, tindrà lloc a la Biblioteca Salvador Allende, dimarts 25 de març de 2025, a les 9.30 h.
Biografia
David Cirici i Alomar, nascut l’11 de febrer del 1954 a Barcelona, és escriptor. Llicenciat en Filologia Catalana, és membre del PEN català i de l’AELC. Ha estat professor de Llengua i Literatura Catalanes. Ha treballat com a guionista i locutor de ràdio (Ràdio 4) i com a guionista d’humor en televisió, molt especialment amb La Trinca i amb Rosa Maria Sardà. Des del 1987 s’ha dedicat a la publicitat. Ha treballat com a creatiu a la multinacional Saachi & Saachi i, des del 1990, a la seva pròpia agència, IMAGINA. El 2000 funda Cirici Comunicació, activa fins al 2016. Des d’aleshores es dedica a escriure.
Lectures recomanades:
- Robòtia. Barcelona (Laia, 1985)
- Llibre de vòlics, laquidambres i altres espècies (Destino, 1986)
- L’esquelet de la balena (Empúries, 1986; 26 edicions)
- Vols que et tallin una orella? (Empúries, 1988)
- La fàbrica de mentides (Empúries, 1995)
- Els grúfols (Abadia de Montserrat, 1998)
- Bet i Bup: bèsties i bestieses (Destino, 2001)
- Bet i Bup: si jo fos com tu (Destino, 2002)
- Molsa (Edebé, 2013)
- Zona prohibida (Fanbooks, 2013)
- La decisió d’en Viggo (Zona prohibida ii) (Fanbooks, 2015)
- Molsa i la Bèstia (Edebé, 2020)
- Els incendiaris (Grup 62, 2021)
- Tu voles, Max? (Edebé, 2023)
La conversa, amb l’alumnat de l’Escola Annexa, tindrà lloc a la Biblioteca Ernest Lluch, dimarts 25 de març de 2025, a les 10.00 h.
Biografia
Tina Vallès és escriptora i ha publicat diversos llibres de contes per a adults, com L’aeroplà del Raval (2006), Un altre got d’absenta (2012) i El parèntesi més llarg (Premi Mercè Rodoreda 2013), i també per als més petits, com Bocabava (2016), Totes les pors (2016), La marieta sense taques (2017), Crec (2017), Erra (2018), Els pòstits del senyor Nohisoc (Premi Folch i Torres 2021), Mira (finalista a l’Atrapallibres 2021), La primera ostra (2023) i La llegenda de Sant Jordi de cap per avall (2024), alguns dels quals han estat traduïts al castellà, al portuguès, al coreà, al turc o a l’eslovè. Es va estrenar com a novel·lista amb Maic (2011) i el 2017 va publicar La memòria de l’arbre, mereixedora del Premi Llibres Anagrama i del 15è Premi Maria Àngels Anglada i del Premi Jean Monet a França, la qual ha estat traduïda a dinou idiomes. La seva última novel·la la deu a Italo Calvino: El senyor Palomar a Barcelona (2021), i ha estat traduïda a l’italià. Des del novembre del 2023 també és una de les responsables del pòdcast quinzenal sobre literatura infantil i juvenil Poc Cas (Vilaweb). És coeditora del portal de contes Paper de vidre i articulista al diari Vilaweb.
Lectures recomanades
- L’aeroplà del Raval (LaBreu, 2006)
- Maic (Baula, 2011) (al 2025 en surt una versió revisada: Anagrama)
- Un altre got d’absenta (LaBreu, 2012)
- El parèntesi més llarg (Proa, 2013)
- Bocabava (Petit Fragmenta, 2016)
- Totes les pors (La Galera, 2016)
- La marieta sense taques (Bambú, 2017)
- La memòria de l’arbre (Anagrama, 2017)
- Crec (Kirei, 2017)
- Erra (Comanegra, 2018)
- Els pòstits del senyor Nohisoc (La Galera, 2021)
- El senyor Palomar a Barcelona (Anagrama, 2021)
- Mira (Animallibres, 2021)
- La primera ostra (Babulinka, 2023)
- La llegenda de Sant Jordi de cap per avall (Comanegra, 2024)
- Cartes imprevistes [títol provisional] (Animallibres, març del 2025)