Amor i temps

Maria Barbal i Empar Moliner
Amor i temps
Dissabte 22 març - 18:00 h
Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola
Ens cal, i molt, parlar de l’amor sense edatismes. Com estimen, com desitgen, com viuen l’amor les persones que ja no són joves, què han après i què ens poden ensenyar. Escriptors de certa edat, eufemisme de vells, ens diran com canvien els valors a través dels anys, i qui sap si estem condemnats a partir dels cinquanta (amb quaranta anys per endavant) a viure amb les decisions dels trenta. Cal prendre notes dels qui saben des de les lletres i l’experiència.
Empar Moliner aborda el tema de l’amor i de l’edat de manera complexa i sense idealitzacions a la seva novel·la Benvolguda (2022). L’amor, l’envelliment, la menopausa, la sexualitat, la crisi dels cinquanta, la infidelitat i la gelosia són presents en una de les veus més destacades i influents de la literatura catalana contemporània.
Maria Barbal ens mostra com l’amor pot ser més profund i significatiu després d’haver viscut una llarga vida. A Tàndem (2021) presenta personatges d’edat avançada que es donen una segona oportunitat i desafien la idea que l’amor és només per als joves. Barbal és una clàssica moderna de la literatura catalana, algú indiscutible tant a escala nacional com internacional.
Intervenen:
Maria Barbal
Tremp, 1949. Es va donar a conèixer amb la novel·la Pedra de tartera (Premis Joaquim Ruyra 1984 i Joan Crexells 1985), que és una fita de la narrativa catalana contemporània. Aquest llibre obre un cicle novel·lístic amb el Pallars nadiu de l’autora com a punt de referència, que també integren Mel i metzines (1990) i Càmfora (premis de la Crítica 1992, Crítica Serra d’Or 1993 i Nacional de Literatura 1993). Així mateix, la seva obra com a novel·lista comprèn els rellevants títols Escrivia cartes al cel (1996), Carrer Bolívia (1999), Bella edat (2003), País íntim (Premi Prudenci Bertrana 2005) i Emma (2008). Després del seu debut brillant com a autora de narracions amb La mort de Teresa (1986), ha publicat els volums de relats Ulleres de sol (1994), La pressa del temps (2009) i Cada dia penso en tu (2011). L’any 2014 va escriure la novel·la En la pell de l’altre, sobre la capacitat de la protagonista de brillar damunt d’una mentida. Amb la novel·la A l’amic escocès (2019) va cloure l’anomenat Cicle del Pallars.
El 2021 va guanyar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes per la seva trajectòria literària i el Premi Josep Pla amb la novel·la Tàndem, traduïda a l’italià, l’eslovè i l’alemany. El 2022 es va publicar Al llac, amb gran èxit de públic i crítica, i el 2023, l’antologia de la seva narrativa breu Tots els contes.
Empar Moliner
Santa Eulàlia de Ronçana, 1966. És escriptora. Dirigeix el programa sobre el món del vi “Tast vertical”, a Catalunya Ràdio. Va publicar el seu primer llibre de contes, L’ensenyador de pisos que odiava els mims (Destino), el 1999. L’any següent va guanyar el Premi Josep Pla per Feli, esthéticienne (Destino). Ha publicat el recull de contes T’estimo si he begut (Quaderns Crema), el qual va ser guardonat amb el Premi Lletra d’Or i també va ser dut al teatre per Dagoll Dagom, La Brutal i T de Teatre. Ha publicat diversos reculls d’articles, com Busco senyor per amistat i el que sorgeixi (Quaderns Crema), el recull Tot això ho faig perquè tinc molta por, Premi Mercè Rodoreda, i la novel·la Benvolguda (Columna), Premi Ramon Llull. Ha estat traduïda a l’alemany, el castellà i l’anglès.
Modera:
Josep Cuní
Tiana, 1953. Periodista amb més de cinquanta anys ininterromputs d’experiència en ràdio i televisió. Va iniciar la seva carrera a Ràdio Joventut de Barcelona per seguir a Ràdio Terrassa, Ràdio Barcelona, Catalunya Ràdio (“El matí de Josep Cuní”), Canal 33 (“Les notícies”), COM Ràdio, Ona Catalana, SER Catalunya (“Aquí, amb Josep Cuní”), TV3 (“La tarda és nostra”, “L’aventura quotidiana”, “Coses que passen” i “Els Matins”), 8TV (“8 al dia”) i Cuatro TV (“L’Amèrica de Trump”, “La Rússia de Putin” i “Brexit, retrato de un divorcio”). Ha escrit articles per a l’Avui, El Periódico, La Vanguardia i El País. Actualment dirigeix i presenta “Las mañanas de RNE con Josep Cuní”. Ha rebut la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Comunicació de la Generalitat i sis premis Ondas. És fundador i director del màster en Periodisme UB – Columbia University NYC i president fundador de l’agència de continguts Broadcaster.
On es realitza l'acte:











