Amor i romanticisme

Manuel Vilas i Alba Dalmau
Amor i romanticisme
Divendres 28 març - 20:00 h
Sala El Torín
El romanticisme està en qüestió. Totes les formes d’amor i de desig que hem conegut a través de Hollywood i de Disney amaguen, per alguns, formes d’amor completament degenerades. Avui, i després de Gisèle Pelicot, mai més cap príncep tindrà dret a fer un petó a una bella dorment, perquè hem après el significat del consentiment. Però la imatge del príncep blau (i de la princesa rosa) ha marcat moltes vides. L’amor o l’alt somni de l’amor perfecte, com deia Lorca, ha estat un objectiu impossible i necessari, i, per tant, també ha frustrat moltes vides. Sovint l’amor no vol embrutar-se les mans amb l’existència, però si l’amor és possible i perdura a través del temps, sí que s’embruta, però també s’arrela.
Manuel Vilas, al llibre Los besos, exposa una visió romàntica de l’amor, possible a qualsevol edat, i que es pot viure com una salvació davant del fracàs i la desil·lusió de la vida. De
fet, és un sentiment anticapitalista perquè canvia les prioritats de les persones.
Alba Dalmau, amb Amor i no, explora diferents formes d’amor més enllà de la parella convencional i investiga la possibilitat de mantenir relacions amoroses respectuoses amb
diferents persones.
Vilas descriu una visió més passional de l’amor romàntic i Dalmau parla de formes alternatives que qüestionen els models de relació.
Intervenen:
Manuel Vilas
Barbastro, 1962. És autor de sis poemaris, i la seva obra lírica s’ha compilat a Amor (2010), a Poesía completa (2016) i a Una sola vida (2022). La seva obra narrativa la inicia España, a la qual segueixen Aire nuestro, Los inmortales, El luminoso regalo i els llibres de relats Zeta y Setecientos millones de rinocerontes. És autor del llibre de viatges América, de Listen to Me i de Lou Reed era español. La seva novel·la Ordesa (2018) va ser traduïda a més de vint llengües i triada llibre de l’any per Babelia, i també va obtenir el Premi Femina, concedit a França a la Millor Novel·la Estrangera. Alegria (2019), traduïda a diverses llengües, va ser novel·la finalista del Premi Planeta. El 2021 publica Los besos. Nosotros va ser guardonada amb el Premi Nadal de Novel·la 2023. Col·labora a El País i a altres mitjans. La seva última novel·la és La mejor novela del mundo (2024).
Alba Dalmau
Cardedeu, 1987. És llicenciada en Comunicació Audiovisual i màster en Creació Literària per la UPF. El 2017 es va editar el seu primer recull de contes, Estàndards (Angle),
guanyador del Premi Literari Vila d’Ascó. El 2019 va publicar El camí dels esbarzers (Angle) i el 2021, la novel·la Amor i no (Angle), totes dues molt ben rebudes per la crítica i amb diverses edicions. L’any 2023 va escriure la novel·la curta Ho, ho, ho: una altra història de Nadal (Univers Llibres). El 2020 es va estrenar en literatura infantil amb Capgirat (Bindi Books),
un àlbum il·lustrat per Cinta Vidal, i el 2022 va publicar En Parallamps, il·lustrat per Berta Cusó. Actualment és professora al Laboratori de Lletres de Barcelona i a l’Ateneu Barcelonès.
Modera:
Albert Lladó
Barcelona, 1980. Escriu a La Vanguardia i dirigeix el programa de ràdio “Interior Maconda”. És autor, entre altres títols, dels assaigs Contra la actualidad (Galaxia Gutenberg, 2024) i La mirada lúcida (Anagrama, 2019); de les novel·les Malpaís i La travesía de las anguilas (Galaxia Gutenberg, 2022 i 2020), i de les obres de teatre Ícaro (Tantarantana, 2018) i La mancha (Teatre Nacional de Catalunya, 2015).
Actualment és professor d’Escriptura Creativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, d’Estudis Culturals a l’Escola Massana i de Periodisme Literari a la Universitat Autònoma de Barcelona, i coordina, juntament amb Marina Garcés, l’Escola de Pensament.
On es realitza l'acte:









