Amor i domini

Núria Barrios i Arià Paco
Amor i domini
Dissabte 29 març - 18:00 h
Sala El Torín
L’amor entre els homes i les dones ha estat sovint sostingut en estructures de domini. Som hereus d’una cultura franquista que imposava obligacions i deures de tota mena a les dones. Avui homes i dones mirem de construir formes d’amor basades únicament entre persones lliures i iguals en drets i deures. Termes com la seducció, el consentiment i l’amor entre iguals agafen espai en les relacions. Però sovint no és fàcil, ni per a les dones més lliures ni per a les masculinitats més noves.
I què fem amb l’enamorament? El dominem o ens hi deixem caure? Aquell estat d’eufòria, exaltació i felicitat que la ciència compara amb un cervell drogoaddicte. L’enamorament pot ser un pas per a l’amor o un estat de noves promeses que mai s’acaba de consolidar. Parelles noves cada poc temps per estar sempre dalt del núvol de l’enamorament. Enamorar-se mai ha estat fàcil, i avui, en temps digitals i subjectes a la recerca constant del propi jo, res no sembla tan imprevist i tan poc sòlid.
Nuria Barrios explora les relacions amoroses, obsessives i excessives a Amores patológicos, explorant el cos com a llenguatge de l’eros.
Arià Paco indaga en el desig masculí heterosexual en el context del feminisme actual a Teoria del joc.
Mentre Barrios tendeix a explorar formes intenses i situades al límit de l’amor, Paco se centra en com les noves generacions naveguen per les relacions amoroses en un context de canvi social i tecnològic.
Intervenen:
Núria Barrios
Madrid, 1962. És escriptora, traductora i doctora en Filosofia. És autora de l’assaig La impostora, guanyador del Premi Màlaga d’Assaig; de les novel·les Todo arde i El alfabeto de los pájaros; dels llibres de relats Ocho centímetros, El zoo sentimental, Amores patológicos i Balearia, i dels llibres de poemes La luz de la dinamo, guanyador del Premi Iberoamericà de Poesia Hermanos Machado, Nostalgia de Odiseo i El hilo de agua, guanyador del Premi Ateneu de Sevilla. Acaba de reeditar-se el seu primer llibre, Amores patológicos, revisat i actualitzat per commemorar el seu vint-i-cinquè aniversari.
Ha traduït, entre d’altres, el novel·lista irlandès John Banville, James Joyce i Amanda Gorman. Col·labora com a columnista al diari El País. És professora de Creació Literària a la Universitat Internacional de València i imparteix tallers de Mitologia Grega a l’Escola d’Escriptura Creativa de Clara Obligado. Ha estat convidada a les residències literàries de Ledig House (Nova York), la Fondazione Santa Maddalena (Florència), Toji Cultural Centre (Corea) i la Fundación Valparaíso (Mojácar).
Arià Paco
Igualada, 1993. És graduat i màster en Filosofia per la Universitat de Barcelona, ambdues titulacions obtingudes amb premi extraordinari. Des d’aquest 2025, també és doctor en Filosofia per la Universitat d’Arizona, on ha estat professor auxiliar durant cinc anys. Imparteix cursos d’oratòria, d’escriptura i de filosofia i moral en diverses entitats. Ha col·laborat amb El Nacional, Núvol i Revista de Catalunya, entre d’altres. Ha publicat tres novel·les: Mentir a les mosques (2020), Covarda, vella, tan salvatge (2022) i Teoria del joc (2025, Premi Anagrama de Novel·la). Escriu sempre amb una mirada ètica i generacional, interrogant-se per les formes de vida contemporànies i els seus dilemes.
Modera:
Andrea Gumes
Barcelona, 1987. Periodista cultural. Ha presentat durant quatre temporades el programa de cultura i actualitat de les tardes de Ràdio Primavera Sound: “Tardeo”. Actualment copresenta el pòdcast “Ciberlocutorio”, amb Anna Pacheco, a Ràdio Primavera Sound, el pòdcast literari autoproduït “Notes” i el pòdcast gastronòmic “La cullerada”, amb Andreu Juanola, per Time Out. Pel que fa a la televisió, ha estat presentadora del programa de sèrie web “Tube d’Assaig” i col·laboradora del programa cultural “Àrtic”, tots dos a Betevé. Actualment presenta i condueix les entrevistes del nou espai cultural de 3Cat “Nervi”. Podeu llegir els seus relats a l’antologia Ya no recuerdo que quería ser de mayor (Temas de Hoy, 2019) i a (h)amor 7: roto. (Contintametienes, 2022).
On es realitza l'acte:









