Amor i dolor

Luis García Montero i Marta Orriols
Amor i dolor
Dijous 20 març - 20:00 h
Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola
En un món on sovint el patiment és evitat costi el que costi ens preguntem: i si fos necessari per a una vida realment humana i completa? De la mateixa manera que créixer porta el dolor d’una febrada o les dents definitives surten de les genives inflamades, també hi ha llibres que a través del dolor ens impulsen a créixer: el dol, la malaltia, els impossibles i la permanència del sentiment, l’amor aprenent a transcendir la mort i el temps.
Luis García Montero, amb llibres com Un año y tres meses (2022) i Almudena (2024), parla amb coratge i honestedat de l’amor i el dolor, de la reacció al dolor de la persona estimada i també de la felicitat i del privilegi d’estar al seu costat. Un poeta indiscutible que connecta des d’allò més propi a l’experiència més universal del dolor i la pèrdua.
Marta Orriols és una de les nostres grans escriptores. A les seves novel·les el dolor és una mostra d’amor que no es viu per ser superat, sinó per acompanyar-nos, perquè aquest dolor ens manté d’alguna manera connectats amb la persona estimada. Podem trobar l’amor en totes les seves obres, especialment a Aprendre a parlar amb les plantes (2018), on explica la història d’una dona que perd sobtadament la seva parella, i també a la seva última novel·la, A l’altra banda de la por (2025), on l’amor es va entreteixint amb la por, que és una altra forma de dolor.
Intervenen:
Luis García Montero
Granada, 1958. És catedràtic de Literatura Espanyola a la Universitat de Granada, i, actualment, és director de l’Instituto Cervantes. Els seus llibres de poesia, entre d’altres, Habitaciones separadas, Completamente viernes, La intimidad de la serpiente, Vista cansada o Un invierno propio, ja són fites destacades de la poesia espanyola contemporània i han merescut els més prestigiosos guardons, com el Premi de la Crítica (2003), el Premi Internacional de Poesia López Velarde (2017) i el Premi Carlo Betocchi (2020).
En els seus llibres Un año y tres meses i Almudena, hi trobem els poemes que va dedicar a la seva dona, Almudena Grandes.
Marta Orriols
Sabadell, 1975. És historiadora de l’art de formació i viu i treballa a Barcelona. Va debutar com a escriptora amb els contes Anatomia de les distàncies curtes (Periscopi, 2016), que junt amb les novel·les Aprendre a parlar amb les plantes (Periscopi, 2018, Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any), Dolça introducció al caos (Periscopi, 2020) i La possibilitat de dir-ne casa (Proa, 2023) han rebut l’aplaudiment del públic i els elogis de la crítica. Ha estat traduïda a divuit llengües, entre les quals l’anglès, l’àrab, l’alemany i el xinès. Acaba de publicar A l’altra banda de la por (Proa, 2025).
Modera:
Mita Casacuberta
Olot, 1964. És doctora en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona i professora de literatura contemporània a la Universitat de Girona, on coordina des de 2009 el Grau en Comunicació Cultural i on dirigeix la Càtedra Joan Vinyoli de poesia contemporània. Membre del Grup d’Estudis de Literatura Catalana Contemporània (GELCC), ha centrat la seva recerca en el període del tombant del segle XIX al XX i, en especial, s’ha especialitzat en l’estudi del Modernisme. Ha publicat, entre d’altres, Santiago Rusiñol: vida, literatura i mite (1997) i Els noms de Rusiñol (1999). Per altra banda, ha traduït El carnatge d’Émile Zola i Ellis Island i W o el record de la infantesa de Georges Perec. Un dels aspectes de l’estudi de la literatura que Margarida Casacuberta ha anat explorant de manera continuada és la relació entre literatura i paisatge i, sobretot, entre la novel·la i la construcció de la ciutat contemporània.
Mita Casacuberta va ser la comissària del Festival MOT durant tres edicions consecutives. L’any 2015, amb “Escriure ciutats”, en què el MOT va explorar la relació entre la literatura i les ciutats. El 2016, amb “Escriure vides”, centrat en la literatura biogràfica i autobiogràfica. Finalment, el 2017, amb “Escriure el passat”, en què es va aprofundir en com la literatura aborda la història.
On es realitza l'acte:











