Amor i autoestima

Amanda Mikhalopulu i Manuel Jabois
Amor i autoestima
Divendres 21 març - 20:00 h
Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola
Ho hem sentit tantes vegades que ja és un lloc comú: qui no s’estima a si mateix no pot estimar bé ningú. L’amor a un mateix és essencial tant per estimar com per fer-ho de la pitjor manera possible: des del narcisisme. L’amor narcisista és el veritable amor impossible.
Grans llibres com els d’Amanda Mikhalopulu ens ensenyen el camí de l’amor com a descobriment de la pròpia facultat i força. Fins i tot quan el teu marit és Déu —literalment— hi ha espai per a la rebel·lia i la veu pròpia. La Dona de Déu (2024) tracta temes com l’amor, la fe i l’escriptura des d’una perspectiva feminista. Una obra elogiada per la seva originalitat i profunditat filosòfica.
Manuel Jabois aborda el tema de l’amor a moltes de les seves obres, especialment a la seva novel·la Mirafiori (2023). De vegades una relació llarga porta a un amor que es va extingint i sembla que ningú no se n’adoni. L’amor i l’autoestima apareixen en la seva obra d’una manera complexa i madura, i expliquen les dificultats de les relacions a llarg termini.
Intervenen:
Amanda Mikhalopulu
Atenes, 1966. És autora de vuit novel·les, tres col·leccions de contes, una obra de teatre i una novel·la curta. Ha estat editora col·laboradora a Kathimerini, a Grècia, i a Tagesspiegel, a Berlín. Les seves històries han aparegut a Harvard Review, Guernica, PEN Magazine, World Literature Today, Words Without Borders, Asymptote, The Guardian i Brooklyn Rail, entre d’altres.
Ha guanyat el Premi Revmata (1994), el Premi Diavazo per la seva novel·la Jantes (1996) i el Premi de l’Acadèmia d’Atenes pel seu recull de contes Bright Day (2013). La traducció nord-americana del seu llibre M’agradaria (Raig Verd, 2012) va guanyar el Premi Internacional de Literatura de la NEA als EUA (2008) i el Premi LiberisLiber de les Editorials Independents Catalanes (2012). Els seus contes i assaigs han estat traduïts a vint idiomes. Les seves novel·les Why I Killed My Best Friend i La dona de Déu (Raig Verd, 2024) van ser preseleccionades per al Premi Nacional de Traducció ALTA als EUA. El seu conte Mesopotàmia va ser seleccionat a la categoria de Millor Ficció Europea 2018.
Actualment, resideix a la seva ciutat natal, Atenes, on ensenya escriptura creativa.
Manuel Jabois
Sanxenxo, 1978. Va començar la seva carrera com a periodista al Diario de Pontevedra. Després de passar per El Mundo, des del 2015 escriu a El País. També té un espai diari al programa Hora 25 de la Cadena SER. Com a escriptor, ha publicat la novel·la A estación violenta (2008), les recopilacions d’articles Irse a Madrid (2011) i Hay más cuernos en un buenas noches (2022), Grupo Salvaje (2012) —unes breus memòries sentimentals sobre el Reial Madrid—, Manu (2013) i un extens treball sobre l’11-M titulat Nos vemos en esta vida o en la otra (2016). El 2019 va publicar amb gran èxit de crítica la seva primera novel·la a Alfaguara, Malaherba. La segona, Miss Marte (2021), el va acabar de consagrar com un dels escriptors en espanyol més populars de la seva generació. Mirafiori és la seva tercera novel·la.
Modera:
Marina Porras
(Barcelona, 1991) és doctora en Teoria de la literatura i Literatura comparada. Graduada en Història de l’art i Filologia catalana, és professora associada a la facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i membre del grup de recerca “Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu” de la Universitat de Barcelona. És crítica literària, col·labora com a periodista cultural en diversos mitjans de comunicació i treballa en una llibreria. Ha publicat diversos assaigs, entre ells: L’enveja (Fragmenta, 2019), Donar nous als nens, una antologia de textos de Gabriel Ferrater (Comanegra, 2022), La vida de la vida, una tria de diaris i cartes de Katherine Mansfield (Angle, 2022), Escriptores. Assaigs i retrats (La Ela Geminada, 2023), una selecció d’assaigs de Virginia Woolf o Al mig de la vida, jo, un retrat biogràfic il·lustrat de Mercè Rodoreda (Bruguera, 2023).
On es realitza l'acte:











