Amor en temps de danes

Clara Queraltó, Iolanda Batallé, Paulina Flores i Marta R. Gustems

Amor en temps de danes

Dissabte 29 març - 12:00 h

Plaça Puig del Roser (davant Arxiu Comarcal de la Garrotxa)

El canvi climàtic, les guerres, la immigració, els totalitarismes… una actualitat inquietant que no conforma el millor escenari per conèixer-nos i estimar-nos. L’amor pot fer por; el sexe pot ser una via d’escapament a les tensions d’un present difícil. L’amor, doncs, sembla haver de sobreviure enmig de desastres constants. 

En parlarem amb Clara Queraltó, Iolanda Batallé, Paulina Flores i Marta R. Gustems, quatre autores que comparteixen una visió complexa de l’amor i que ofereixen una mirada predominantment femenina sobre l’amor i el desig, capaces de qüestionar-se els rols de gènere. La seva obra té una visió contemporània i realista de l’amor que ha d’encaixar o sobreviure en societats canviants sense perdre la perspectiva feminista.

Clara Queraltó, amb Com un batec en un micròfon (2024), explora els mecanismes de seducció i les dinàmiques de poder en les relacions amb diferència d’edat. L’amor també és un tema central en l’obra de Iolanda Batallé. A Massa deutes amb les flors (2023) parla de les relacions poc convencionals i de la importància de la tendresa i el refugi de la natura en els temps actuals. Paulina Flores, a la seva novel·la La próxima vez que te vea, te mato (2025), ens explica la complexitat de l’amor en el context de la migració. Marta R. Gutems, a Lluenta (2024), explora l’ambient oníric del desig i la sexualitat, perquè l’amor també pot ser un refugi en els temps actuals.

Intervenen:

Clara Queraltó

El Pla del Penedès, 1988. És professora de llengua i literatura catalanes. Ha publicat El que pensen els altres (Proa, 2018, Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions), relats a les antologies Barcelona suites i Nits d’estiu (Univers, 2019 i 2020), la novel·la Et diré R. (Empúries, 2021), la novel·la infantil Xiular en cas d’emergència (Bindi Books, 2023). La seva darrera novel·la, Com un batec en un micròfon (2024), va guanyar el Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2024. També col·labora a RAC1 i El Nacional.

Iolanda Batallé

Barcelona, 1971. Viu amb un fill, un gos i una parella en un racó de Barcelona on, entre teulades, cuida un jardí ple de flors. Escriptora i editora, va estudiar Literatura a Berkeley i va treballar a La Fura dels Baus i al Diari de Girona, entre altres. És autora de La memòria de les formigues, El límit exacte dels nostres cossos i Faré tot el que tu vulguis, guanyadora del Premi Prudenci Bertrana i recentment traduïda a l’anglès. A Atreveix-te a fer les coses a la teva manera va descriure una nova manera de liderar projectes i equips. És col·laboradora habitual del “Més 324”, a TV3. Va dirigir el segell editorial La Galera, en va fundar d’altres com Rata o Bridge, va ser directora de l’Institut Ramon Llull i ara comanda l’Espai Cultural i Llibreria Ona – Pau Claris. Massa deutes amb les flors és la seva darrera novel·la.

Paulina Flores

Santiago de Xile, 1988. És llicenciada en Literatura Hispànica per la Universitat de Xile i té un màster en Escriptura Creativa per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. El seu primer llibre, un conjunt de nou relats publicats sota el títol Qué vergüenza (Hueders, Santiago, 2015; Seix Barral, Barcelona, 2016), va ser traduït a múltiples idiomes i seleccionat com un dels deu millors llibres per El País. L’obra, que va captivar la crítica i el públic gràcies a la solidesa, l’originalitat i la sorprenent maduresa de la seva escriptura, va obtenir el Premi Roberto Bolaño, el Premi del Círculo de Críticos, el Premi Municipal de Literatura i, el 2019, el Bauer Giovanni, a Venècia.

També és autora de la novel·la Isla Decepción (Seix Barral, 2021), amb la qual va obtenir el Premi LINC al millor llibre de l’any en la categoria de ficció. Ha estat traduïda a l’anglès, el japonès i l’holandès, entre altres idiomes. Ha estat professora i conductora del pòdcast Confieso que he leído, imparteix xerrades i tallers sobre processos creatius d’escriptura i col·labora com a columnista a El País. Adscrita al grup d’escriptors «ochenteros» de la narrativa post-boom, el 2021 va ser seleccionada per Granta com una de les vint-i-cinc millors narradores en espanyol menors de trenta-cinc anys. A Anagrama ha publicat La próxima vez que te vea, te mato (2025).

Marta R. Gustems

Barcelona, 1976. És il·lustradora, pintora i escriptora. Després de més de quinze anys en el disseny de moda i vestuari, el 2013 decideix dedicar-se exclusivament a la pintura i la il·lustració, col·laborant amb editorials grans i petites. Ha estat nominada als Premis Junceda (2019, 2020, 2023) i al Premi Internacional d’Il·lustració Hiii (2023). Il·lustra llibres com La tela (Godall, 2023), coescrit amb Oriol Canosa i traduït a l’italià, l’anglès i el castellà. Com a escriptora ha publicat el poemari A boca de fosc (Fonoll, 2020); la novel·la No 

en cap altre lloc (Llibres del Delicte, 2022), coescrita amb Maiol de Gràcia; Endins (Pagès Editors, 2022), i el llibre de relats Lluenta, publicat a la nova col·lecció eròtica en català Idil·lis (Ela Geminada, 2024). A banda, ha escrit diversos articles a les revistes digitals Núvol i Catorze, així com contes a Cavall Fort (2025) i Paper de vidre (2020 i 2024).

Modera:

Anna Guitart

Barcelona, 1976. És periodista i guionista, especialitzada en literatura i llibres. Va començar treballant a Ràdio Barcelona i després al programa La República, de Joan Barril, a COM Ràdio. També va formar part de l’equip del documental Setembres, de Carles Bosch.

Ha treballat com a guionista en programes com De què va (Canal 33), El bocamoll (TV3) o Via Llibre (Canal 33) i ha dirigit la segona temporada de Savis (Canal 33). El 2015 va començar a presentar la secció de llibres de Tria33 (Canal 33) i, des del 2017, presenta i dirigeix el programa literari d’entrevistes Tot el temps del món (Canal 33).

També col·labora a Tot es mou (TV3), El matí de Catalunya Ràdio i el diari Ara, i és assessora editorial de la revista El món d’ahir. Ha estat designada comissària del programa de Barcelona com a ciutat convidada a la Feria Internacional del Libro (FIL) de Guadalajara 2025.

localització

On es realitza l'acte: Plaça Puig del Roser (davant Arxiu Comarcal de la Garrotxa)