L’últim dia del MOT a Olot s’ha despertat amb els pics de les muntanyes ben nevats i les converses sobre el passat a la Carbonera s’han convertit en un bon escalf per fer al fred que es respirava al carrer. Carme Riera, Patrick Deville, Dolors Miquel, Pere Antoni Pons i Antònia Carre-Pons són els principals noms d’una jornada que ha posat el colofó a la primera part del festival.
El dissabte ha arrencat amb el Ver-MOT literari que per primer cop en les quatre edicions del MOT s’ha hagut de celebrar a l’interior de La Carbonera. El termòmetre exterior marcava 11ºC. La figura de Ramon Llull ha centrat la conversa tot prenent un vermut i fent l’aperitiu. Qui era Ramon Llull? Per Dolors Miquel, “un personatge grandiós”; per Pere Antoni Pons, “un fanàtic religiós”; i per Antònia Carré-Pons “Ramon Llull era un home que sabia que la seva idea era bona i amb aquella idea aniria a tot arreu”. Déu li havia revelat un mètode magnífic per convertir musualmans al cristianisme, si bé en tota la seva vida no en va aconseguir convertir cap. “D’aquí uns anys ens semblarà tan extravagant algú que avui va amb una ONG a l’Àfrica com un que anava a les croades ara fa 700 anys”, apunta Pere A. Pons, relativitzant l’extravagança de Ramon Llull.
Mallorca ha marcat el primer dissabte del MOT. Al matí ha estat la figura de Llull i a la tarda, Carme Riera ha conversat amb la periodista Anna Guitart sobre “Europa” i sobre alguns dels personatges mallorquins de les novel·les de Riera. “Escrivim per recuperar el passat”, ha apuntat Carme Riera només començar el diàleg. Un passat que l’empeny a continuar les històries de la seva àvia. Aquelles vivències reals que ella li explicava de petita i que a Riera sempre li han semblat fascinants.
L’escriptor francès Patrick Deville ha repassat els últims 150 anys d’història mundial amb l’exconseller Ferran Mascarell. Deville s’ha proposat fer 12 novel·les que comencin al 1860 i acabin a l’actualitat. “1860 és un any que conec molt millor que molts d’anys que jo he viscut. La situació en què vivim actualment prové molt del 1860”, assegura l’autor. Mascarell ha comparat els seus llibres amb els fractals matemàtics i amb els moviments no-lineals dels cavalls sobre el tauler d’escacs.
La música mallorquina ha posat el punt i final a la primera part del MOT 2017. Olot s’ha acomiadat amb un recital d’alguns dels textos de Carme Riera, acompanyat de cançons balears. La Carbonera ha tornat a ser aquell espai íntim on autors i espectadors estan molt a prop l’un de l’altre i, entre conversa i conversa, intercanvien impressions al costat del bar o a tocar de la llibreria. Propera parada, la Biblioteca Carles Rahola de Girona.