Un recorregut per la Mediterrània, a través dels autors del MOT

Autors d'arreu de la Mediterrània tenen una cita al Festival MOT.
Autors d'arreu de la Mediterrània tenen una cita al Festival MOT.
Autors d’arreu de la Mediterrània tenen una cita al Festival MOT.

Les costes d’arreu del Mediterrani estaran representades a les diferents converses del Festival MOT. El Mediterrani és un mar on una illa toca a una altra i on és relativament fàcil desplaçar-se d’una platja a l’altra.

Des del Líban vindrà l’escriptor i periodista Mazen Maarouf, que ens parlarà del drama dels refugiats i dels conflictes polítics que assolen la Mediterrània. Maarouf és un autor d’orígen palestí. La literatura de Turquia la representarà Burhan Sönmez. Nascut i criat a Ankara però exiliat per motius polítics, la seva literatura explica com construir una obra sobre la memòria pròpia i les llegendes escoltades des de la infantesa.

Aquesta travessia literària pel Mediterrani fa parada a Grècia, per parlar dels mites grecs moderns amb Ersi Sotiropulu. De Grècia a Itàlia només hi ha un pas. Nascuda a Milan, Andrea Marcolongo és una estudiosa del grec i gran viatgera. Amb ella parlarem dels mites i de la pervivència que tenen avui en dia. La mar Tirrena ens porta fins a l’illa de Sardenya, d’on venen dos autors del MOT: Marcello Fois i Michela Murgia. Fois combina com ningú la realitat històrica amb les llegendes populars sardes i Murgia es fixa en la dualitat de l’illa que lluita entre transformar les tradicions ancestrals o bé aniquilar-les.

La visió del Mediterrani d’un autor nascut a París és la que ens portarà Ivan Jablonka, que ha publicat En Camping-car, un relat dels records de vacances familiars als anys vuitanta per Portugal, Grècia, Itàlia, Espanya i el Marroc. Precisament del Marroc, concretament de Marràqueix, és Mahi Binebine, que serà al MOT per explicar la cara més fosca d’aquest mar com les màfies, la immigració il·legal, la repressió política o l’islamisme violent.

De l’altra banda de l’estret, de les costes de Cadis, és d’on ve Eduardo Mendicutti. Les seves novel·les narren un món marginal que conviu amb el nostre. Resseguint el llevant de la península Ibèrica arribem fins a València, d’on és el poeta Josep Piera, que vindrà al ver-MOT dedicat a la poesia andalusina. De l’illa de Mallorca tindrem a l’escriptora Carme Riera, amb qui reviurem l’èxit del llibre Te deix, amor, la mar com a penyora escrit fa 44 anys. També en vindran Biel Mesquida i Llucia Ramis. La literatura espanyola estarà també representada amb l’autor madrileny Javier Reverte, autor de nombrosos llibres de viatges i la basca María Belmonte, que ha escrit sobre el Grand Tour que feien els aristòcrates joves del segle XVIII per Grècia i Itàlia.

La influència mediterrània va arribar fins a Romania, d’on vindrà Mircea Cărtărescu.

Finalment, de les costes catalanes vindran Maria Carme Roca, Adrià PujolMargarida CastellsJordi Esteva, Pepa Roma, Quim Curbet, Josep Maria FonallerasJaume Pont i Susanna Rafart, a més dels moderadors Cristina Masanés, Marina Espasa, Maria Àngels Vilallonga, Xavier Montoliu Pauli, Paula Santillán, Mita CasacubertaDaniel Álvarez PrendesAnna Guitart, David Guzman, Mercè Sibina, Eusebi Ayensa, Míriam Cano, Joan-Elies Adell i el comissari del festival Manuel Forcano.