Minimot. Tallers literaris

Minimot. Tallers literaris

Dissabte 9 març - 10:00 h

L’Ateneu-Centre Municipal d’Estudis Musicals de Banyoles

organitza
Ho organitza: Lletraferides de Girona

El MINIMOT és el nom que rep el conjunt de tallers literaris que es portaran a terme a la ciutat de Banyoles entorn la temàtica del Festival MOT 2024 (“Des de dins. La
literatura i el jo”), durant el cap de setmana immediatament anterior a l’inici del festival, els dies 9 i 10 de març. L’objectiu és incentivar, introduir i aprofundir en la temàtica del Festival MOT 2024 a través de tallers que combinin lectura i escriptura, amb referències a autors i idees iguals o diferents de les que es presenten en la convocatòria del MOT, com a aproximació al tema de “la literatura i el jo”. L’objectiu principal és gaudir i fer gaudir de la literatura, tant en l’àmbit de la lectura, com el de l’escriptura i el debat.

PROGRAMA

NOTA: L’organització facilitarà els textos de lectura dels tallers. Recomanem portar material per escriure. Entre els tallers hi haurà també concursos i passatemps literaris.

···

DISSABTE 9 DE MARÇ

10-11 h. Les cartes com a converses literàries. Miracle Sala

Les cartes revelen la intimitat i l’entorn de l’escriptor, ja sigui de manera profunda i emotiva com amb voluntat literària i divulgativa. Sovint ens ajuden a comprendre i ampliar el coneixement de la seva obra. Repassarem algunes de les cartes literàries més significatives, des de l’època clàssica (Aristènet, Plini…), passant per moltes èpoques i motivacions (Txèkhov, Joyce, Rodoreda, Anaïs Nin…), fins als últims epistolaris publicats (Parcerisas, Sylvia Plath…). I el futur?

11-12 h. Autobiografies. Toni Arasil

Abordarem el fet d’escriure una autobiografia, a partir de l’anàlisi d’alguns testimonis literaris com Woody Allen i Francesc Miralles. Quina és la motivació, a qui va dirigida, quina estructura podem escollir, quin és l’eix narratiu i el focus. Com ens hi posem?

16-17.30 h. Ens analitzem des del còmic: observem, descobrim, creem. Enric Boldó

A través de l’anàlisi i estudi dels elements que apareixen en un còmic, descobrirem eines i recursos per crear-ne un de propi.

18-19.30 h. La ressonància del jo. Tere Casademont

Aprofitarem el personatge de Malena Alterio (Goya 2024) al seu darrer treball a la pel·lícula Que nadie duerma per discernir com la ficció no menteix, sinó que es fa ressò de la realitat, n’és una reverberació, n’allarga el so i el difon fins a fer-lo imperceptible.

···

DIUMENGE 10 DE MARÇ

10-11.30 h. Embolicar records. Fina Morera

Embolicar els records amb paraules. Records de llocs, de moments, de persones que ens han deixat una empremta profunda en la memòria emocional, mental o física poden engegar les ganes de compartir-los creant històries. En aquest taller provarem de fer servir els records com a fil conductor d’un relat. Ens servirem de la lectura i comentaris del llibre Els Records de David Foenkinos.

11.45-13.30 h. «I desitjo i cremo», llegim en veu alta la poeta Safo de Lesbos. Connexió Papyrus Celrà (Club de Lectura en Veu Alta)

Es farà una breu introducció al gènere líric grec i a la biografia de Safo, la primera veu lírica femenina de la literatura occidental (s. VI aC.). A continuació, tots els participants del taller llegirem en veu alta l’obra sencera conservada de Safo, en l’edició de Proa, traducció d’Eloi Creus, 2022.

···

INSCRIPCIONS: Les inscripcions són gratuïtes, però limitades, a través d’aquest formulari. Cal inscriure’s abans del 31 de gener (per a les propostes dels tallers) o
bé abans del 4 de març (per a l’assistència).

MÉS INFORMACIÓ: tallersliteraris@gmail.com

COL·LABOREN: Ajuntament de Banyoles i Cultura Banyoles, Biblioteca de Banyoles, L’Ateneu-CMEM de Banyoles, Llibreria L’Altell, Connexió Papyrus Celrà, +Mot (Mot 2024).

* Dues de les principals organitzadores són: Tere Casademont, resident a Banyoles, restauradora i lletraferida (escriu des de fa molt temps, però encara no ha publicat) i Miracle Sala, de Girona, professora i escriptora, autora de diferents relats publicats en volums col·lectius i dels llibres “La força de les paraules”, “La mort és molt bèstia” i “Piscolabis”.

localització

On es realitza l'acte: L’Ateneu-Centre Municipal d’Estudis Musicals de Banyoles