El jo moral

Monika Zgustova i Jordi Amat

El jo moral

Divendres 22 març - 18:00 h

Entrada gratuïta. Aforament limitat

Després d’escriure sobre altres persones, com a biògrafa o com a traductora, o com a historiadora de les dones, per exemple, un “jo” cada vegada més autobiogràfic alimenta la ficció novel·lesca de la novel·lista i traductora Monika Zgustova. En conversa amb el periodista cultural i també biògraf Jordi Amat, parlaran de pensar la literatura com un repte ètic, amb una clara dimensió de compromís moral.

Intervenen:

Monika Zgustova

Monika Zgustova (Praga, 1957). És escriptora, autora d’onze novel·les publicades, a més d’haver fet contes i llibres de teatre i d’assaig. La seva última novel·la és Soc la Milena de Praga (2024), que es publica en català, castellà i italià alhora. La seva obra s’ha traduït a una dotzena de llengües i ha merescut, entre d’altres, el Premi Mercè Rodoreda, l’Amat-Piniella i el Notable Book of the Year de la revista World Literature Today (EUA), i va ser finalista del Premio Nacional i del Dijous Literari, a Txèquia.

Va estudiar literatura comparada als Estats Units i va introduir tota una plèiade d’autors txecs i russos a Catalunya i a Espanya: més de cinquanta llibres traduïts del txec i del rus al català i al castellà. Per a les seves traduccions li han atorgat els premis Lletres Catalanes, l’Ángel Crespo, el Ciutat de Barcelona i el Gratias Agit, atorgat per l’Estat txec. És coautora del Diccionari rus-català i col·labora en diversos mitjans com El País, l’Ara, el CounterPunch i el The Wall Street Journal, i en d’altres diaris i revistes.

Jordi Amat

Jordi Amat (Barcelona, 1978). És filòleg i escriptor. Actualment coordina el suplement Babelia d’El País i escriu a les pàgines d’opinió d’aquest diari. S’ha dedicat a l’estudi de l’escriptura biogràfica com a gènere literari i a la història cultural catalana i castellana del segle XX. Ha escrit cròniques, assaigs i biografies. Els seus darrers llibres són Largo proceso, amargo sueño (versió ampliada de El llarg procés), la novel·la de fets reals El fill del xofer, i Vèncer la por. Vida de Gabriel Ferrater.

Modera:

Joan Safont

Joan Safont (Mataró, 1984). És periodista i escriptor. Llicenciat en Dret a la Universitat Pompeu Fabra, màster en Periodisme i doctor en Ciències Humanes, del Patrimoni i la Cultura. És professor associat a la Universitat Pompeu Fabra i col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya..

Cronista cultural a VilaWeb, ha col·laborat en mitjans com El Temps, L’Avenç, Crític, Revista de Catalunya, TV3 o RAC1. Va coordinar La Llança, el suplement de cultura d’ElNacional.cat Ha publicat diversos llibres sobre periodisme, història i cultura del segle xx, com Per França i Anglaterra. La Primera Guerra Mundial dels aliadòfils catalans (A Contra Vent, 2012), Sabotatge contra Franco (Angle, 2017) o Greuges i desgreuges (Ara, 2018). El seu darrer llibre és L’estiu passat. Una geografia de les vacances d’artistes i escriptors dels Països Catalans (Comanegra, 2023).

localització

On es realitza l'acte: