El MOT arriba a Girona posant en valor la cultura popular camperola

La Biblioteca Carles Rahola de Girona és la seu central de la segona setmana del MOT. L’activitat ha començat amb la conversa ‘On és el centre del món?’, entre Xuan Bello, Olga Novo i Eva Vázquez; i ha continuat amb ‘Eren bruixes’, entre Brenda Navarro i Álvaro Colomer.

La primera de les converses ha reunit un autor que escriu en asturià amb una poeta que crea en gallec. Segurament per això no és casual que la conversa hagi girat sobre les llengües minoritzades. “És important el lloc i la llengua triats a l’hora d’escriure. Quan un parla des de la fragilitat o des d’allò marginat està fent un posicionament polític, ideològic i ètic”, defensa Olga Novo. Xuan Bello ho comparteix i, a més, també posa ha volgut deixar palesa la importància de la cultura oral dels camperols: “L’alta literatura, com l’alta música, sempre s’inspira en la literatura popular. William Shakespeare ens explica històries que havia escoltat a la vora del foc”.

La segona conversa ens ha traslladat fins a Mèxic. Brenda Navarro ha reflexionat sobre la vida en aquell país, sobre la situació de la dona i de la seva visió de l’escriptura. Navarro, ha posat el focus en el fet que, “parlar de ‘rural’ en termes mexicans implica parlar de saber sobreviure en espais on no hi ha infraestructures ni cap perspectiva de futur. Quan creixes amb això, allò lúdic és l’únic que et salva”. Sobre l’ofici d’escriure ha reivindicat jugar amb el llenguatge i plasmar la personalitat de cadascú en la manera d’escriure: “Quan deixem que el llenguatge que utilitzem cada dia entri dins la literatura és quan la literatura fa que tinguem ganes de seguir-la llegint i ens faci sentir alguna cosa”.