MOT Escoles Girona

Alumnes de cicle superior de primària llegiran un llibre i, posteriorment, tindran una trobada amb el seu autor.

El MOT Escoles a Girona constarà de cinc sessions, que es faran en diferents biblioteques públiques. Hi assistiran 640 alumnes d’onze centres educatius de la ciutat. Els autors que hi participen són Jordi Folck, Carles Sala, Oriol Canosa, Muriel Villanueva, Roser Rimbau, Maria Carme Roca, Àlex Nogués i Pep Molist.

La conversa, amb l’alumnat de les escoles Vedruna i Verd, tindrà lloc a la Biblioteca Carles Rahola, dilluns 11 de març de 2024, a les 10.00 h.

Jordi Folck (Reus, 1961) és escriptor, amb trenta llibres publicats; dramaturg, amb tres musicals estrenats que ell mateix ha adaptat dels seus llibres (La guerra dels xiclets, Ningú és un zombi i Tutti frutti); fotògraf, amb diverses
exposicions sobre els seus viatges; professor universitari de creativitat (actualment a la UOC), i actor, amb diversos papers al teatre i a anuncis publicitaris.

Té el canal Creatividad 3.5 a YouTube i un blog sobre literatura i creativitat a Jordifolck.xyz. Ha guanyat deu premis literaris, des del Barcanova de Literatura, al Folch i Torres de novel·la, i del Carmesina al Premi Ramon Muntaner.

LECTURES RECOMANADES
● 666 calaixos (Barcanova, 2004)
● El manuscrit de les bèsties (Barcanova, 2004)
● Llibre d’encanteris de la Vella Taràndula (La Galera, 2012)
● La dona vestida de negre (Barcanova, 2011)
● Un consomé de contes (La Galera, 1995)
● T’ho diré cantant (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2018)
● El noi de paper (Fanbooks, 2018)
● Teatre reunit (Arola, 2022-2020)
● La maledicció de les bruixes (Barcanova, 2021)

La conversa amb l’alumnat de les escoles Cassià Costal i Escola Pla de Girona, tindrà lloc a la Biblioteca Ernest Lluch, dimarts 19 de març de 2024 a les 9:30 h.

Carles Sala i Vila va néixer a Girona un dilluns de maig de 1974. Va fer de mestre i d’artesà, però des d’un temps ençà es dedica a escriure històries per a nois i noies. Entre les coses que més l’atrauen destaquen les paraules, les plantes i els pinyols d’alvocat, amb els quals li agrada fer penjolls i arracades.

La primavera de 2008 va publicar el primer llibre, Sóc com sóc (Barcanova). Poc després va arribar el segon, Flairosa, la bruixa dels sabons (Segon Premi Barcanova 2007), i, abans d’acabar l’any, el tercer, Bona nit, Júlia (Premi Guillem Cifre de Colonya 2008; La Galera). A partir de llavors, en van venir molts d’altres, com El triomf d’en Polit Bonaveu (Premi Vaixell de Vapor, 2009; Cruïlla), Tramuntana a la granja (Premi Barcanova 2009), Cornèlius i el rebost d’impossibles (Premi Josep M. Folch i Torres, 2009; La Galera) o, més recentment, Capità Lluc (Premi Josep M. Folch i Torres, 2021; La Galera). També col·labora a la revista Cavall Fort.

LECTURES RECOMANADES
● Flairosa, la bruixa dels sabons (Barcanova, 2007)
● Bona nit, Júlia (La Galera, 2008)
● El triomf d’en Polit Bonaveu (Cruïlla, 2009)
● Tramuntana a la granja (Barcanova, 2009)
● Cornèlius i el rebost d’impossibles (La Galera, 2009)
● El tren de les parades sense nom (La Galera, 2019)
● Capità Lluc (La Galera, 2021)

 

La conversa, amb l’alumnat de l’Escola Domeny, tindrà lloc a la Biblioteca Antònia Adroher, dimarts 2 d’abril de 2024, a les 10:00 h.

Oriol Canosa (1975) és escriptor i llibreter. Ha guanyat els premis Folch i Torres 2016, Ala Delta d’Edelvives 2017 i Cavall Fort 2018. Col·labora regularment a revistes infantils (Cavall Fort, Petit Sàpiens, El Tatano, La República Jove i Cocoter) i fa xerrades amb nens i nenes sempre que pot.

Fa uns anys va obrir amb dues sòcies la Llibreria Pebre Negre al barri del Clot de Barcelona. La llibreria, especialitzada en literatura infantil i juvenil i en gastronomia, forma part d’una nova fornada de petites llibreries amb voluntat de fugir del centre i de tornar als barris per oferir llibres i activitats de qualitat als veïns.

De tant en tant es penja la motxilla a l’esquena i surt a fer viatges llargs a peu. Per camins de muntanya i seguint el curs dels rius ha creuat Europa un parell de vegades.

LECTURES RECOMANADES
● 666 calaixos (Barcanova, 2004)
● La casa del professor Kürbis (Edelvives i Baula, 2013)
● L’illa de les cartes perdudes (Babulinka, 2014)
● Apa! Et penses que ens ho creurem? (Cruïlla, 2015)
● L’illa de Paidonèsia (La Galera, 2017)
● El islote de los perros (Edelvives, 2017)
● Polos opuestos (Tekman Books, 2017)
● XicMano, el pirata del Delta (Pebre Negre Edita, 2018)
● L’últim vol de la família Dumont (Animallibres, 2019)
● El quadern de l’Aurora Rodamon (Baula, 2019)
● Cocodril i cocodril especialistes (Fiction Express, 2019)
● Emma (Sallybooks, 2019)
● El secret del Nadal (La Galera, 2019)
● El bot del doctor Bombard (Babulinka,2019)
● Hola, micos! (Cruïlla, 2020)
● Rescat al país dels morts (Fiction Express, 2020)
● El casc d’Hades (Fiction Express, 2021)
● Contes d’aventures (La Galera, 2021)
● Dracs, fades i gegants (La Galera, 2022)
● El bandit i les bessones Mataquín (Baula, 2022)
● La vaga de les granotes (Bindi Books, 2022)
● El país dels sabirs (Comanegra, 2022)
● Viatge al país de les amazones (Fiction Express, 2022)
● Els Robotots i l’Hidra de Lerna (Animallibres, 2022)
● Els Robotots a la ciutat del rei Augies [Animallibres, 2022)
● L’enigmàtic senyor Nosaltres (Animallibres, 2023)

La conversa, amb l’alumnat de l’Escola Joan Bruguera, tindrà lloc a la Biblioteca Antònia Adroher, dimecres 3 d’abril de 2024, a les 10 h.

Muriel Villanueva (València, 1976). És escriptora, autora de més de trenta obres literàries per a totes les edats, incloent-hi novel·les, llibres de contes, poemaris, obres de teatre i curtmetratges cinematogràfics, a més de publicacions breus en antologies i en línia. Hi destaquen La gatera; Rut sense hac; Duna, diari d’un estiu; Dunes, diari d’un altre estiu; El refugi del Tarek, i la trilogia L’esfera. Ha merescut més d’una desena de premis, entre els quals el J. M. Casero, el de la Crítica dels Escriptors Valencians, el Carlemany, l’Atrapallibres i el Llibreter. Ha estat traduïda al castellà, l’anglès, el portuguès, el polonès, el coreà i el xinès.

És llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona, diplomada en Educació Musical per la Universitat de València i s’ha format en constel·lacions familiars a l’Espai Sistèmic i Humanista.

És professora d’escriptura creativa des del 2006.

Lectures recomanades:

  • Duna, diari d’un estiu (Babulinka Books, 2015)
  • El refugi del Tarek (Cruïlla, 2018)
  • L’illa infinita (Andana, 2019)
  • Dunes, diari d’un altre estiu (Babulinka Books, 2019)
  • On vas, Tarek? (Cruïlla, 2021)

 

La conversa, amb l’alumnat de les escoles Josep Dalmau Carles i Escola Montfalgars, tindrà lloc a la Biblioteca Salvador Allende, dilluns 8 d’abril de 2024, a les 9:30 h.

Roser Rimbau va néixer a Girona el 1968. Un dia va escriure la història d’un nen que, en empassar-se un pinyol d’oliva, es quedava en blanc i negre (En Naïm s’ha descolorit, Premi Comte Kurt de l’editorial La Galera), i va descobrir que res li agradava més que inventar-se contes que aparentment —només aparentment— no tenen ni cap ni peus.

És l’autora del relat on surt el bròquil més terrorífic del planeta Terra: Quan l’home més fort del món agafa el telèfon, tothom el confon amb la tieta Encarna. Ha guanyat el Premi El Vaixell de Vapor amb la novel·la Els lletrafòbics i el senyor No-Nom i el Premi de la Fira del Conte de Medinyà amb El món esborrat, que va il·lustrar Cesc Pujol. Alguns dels seus àlbums, com La carta i Lota, la catxalota, han estat traduïts al portuguès, l’alemany, el turc i el coreà. Ella, per la seva banda, sovint tradueix al català i al castellà històries que altres autors han escrit originàriament en anglès, com la novel·la L’Amy i la biblioteca secreta, d’Alan Gratz, que ha rebut el darrer Premi Atrapallibres en la categoria d’11 anys.

Normalment va una mica despentinada però és perquè té por que, si es pentina, se li esborrin les històries que guarda dins el seu cap.

LECTURES RECOMANADES

  • La carta
  • Quan l’home més fort del món agafa el telèfon, tothom el confon amb la tieta Encarna
  • El gol
  • Els lletrafòbics i el senyor No-Nom

TRADUCCIONS

  • L’Amy i la biblioteca secreta
  • Cuc i Conill, Cuc i Garsa, Cuc i Eriçó
  • Aaah! Hi ha un esquelet dins teu!

La conversa, amb l’alumnat de l’Escola Marta Mata, tindrà lloc a la Biblioteca Ernest Lluch, dimarts 9 d’abril de 2024, a les 9:30 h.

Maria Carme Roca i Costa va néixer a Barcelona un dia molt fred de novembre de l’any 1955. Des que en va aprendre, sempre escrivia i s’inventava històries. Era un joc més. Però no va ser fins a l’any 1997 que va publicar la seva primera obra, Una setmana plena de boires, i des d’aleshores no ha parat. Amb una setantena de llibres publicats, escriu per a infants, joves i adults. Abans, es va llicenciar en Història i en Filologia Catalana, i durant anys es va dedicar a l’ensenyament.

Li agrada molt llegir i viatjar, admira els gats i es deleix per la xocolata.

En el decurs de la seva trajectòria ha obtingut diversos premis literaris com el Lola Anglada de Contes Infantils (On s’amaga la por, 2004), el Barcanova de Literatura Infantil (Akanuu, l’arquer persa, 2005), el Nèstor Luján de Novel·la Històrica (Intrigues de palau, 2006) i premis de literatura juvenil com el Bancaixa (Qui és el de la foto?, 2009), el Joaquim Ruyra (Katalepsis, 2012) o el Barcanova (Selfies al cementiri, 2016). La seva novel·la A punt d’estrena (Columna, 2016) va rebre el Premi l’Illa dels Llibres per votació popular. I la novel·la El far va obtenir el Premi Prudenci Bertrana (Columna, 2018).

LECTURES RECOMANADES

  • Nicoletta i companyia (Jo llibre, 2023)
  • La Gina, el gat i l’emparedat (Animallibres, 2022)
  • Tutankamon. El descobriment de la tomba (Barcanova, 2022)
  • La reina de Gizeh (Viena, 2019 – Finalista del Premi Llibreter 2020)
  • Com una fotocòpia (Estrella Polar, 2012)
  • Quina bestiesa! (Baula, 2008)
  • Akanuu, l’arquer persa (Barcanova, 2005)

Els seus últims llibres publicats són: la col·lecció de contes per a infants Fadanina, de la qual ja han sortit els tres primers títols (Fadanina, Fadanina i els follets perduts, 2023, i Fadanina va a ciutat, 2024) i Les illes interiors (Columna 2023).

Paral·lelament a la seva tasca d’escriptora, és membre del jurat d’alguns premis literaris com el Nèstor Luján de Novel·la Històrica o el Premi Carlemany. Col·labora en publicacions històriques i literàries, imparteix conferències, fa xerrades a escoles i a centres culturals, i realitza i organitza rutes literàries.

La conversa, amb l’alumnat de les escoles FEDAC Sant Narcís i FEDAC Santa Eugènia, tindrà lloc a la Biblioteca Salvador Allende, dimarts 16 d’abril de 2024, a les 9:30 h.

Pep Molist (Manlleu 1965). És bibliotecari i ha treballat sempre en àrees infantils de diverses biblioteques públiques, actualment a la Biblioteca del Casino de Manresa. La feina i l’afecció per la lectura l’han portat a tibar diversos fils del binomi format per llibres i infants: a llegir literatura infantil i juvenil, a recomanar-la com a bibliotecari i també com a crític —col·labora al Quadern, suplement d’El País—, a dirigir la revista Faristol, especialitzada en literatura infantil, durant més de deu anys i a ser un dels integrants del blog Llibres al replà. i a escriure-la.

Quant a literatura infantil, en aquests moments compta amb més de noranta obres publicades i amb alguns premis destacats, com el Premi Crítica Serra d’Or i el Premi Hospital Sant Joan de Déu de Conte Infantil.

LECTURES RECOMANADES:

  • Dos fils (La Galera, 2007)
  • El petó de Lili Marleen (Barcanova, 2014)
  • La dona que menjava mitjons (Baula, 2015)
  • Els tres animals (Takatuka, 2016)
  • Les enigmàtiques fotos del senyor Clarissa (Animallibres, 2017)
  • La Verònica vol un amic (Animallibres, 2018)
  • Tocar el cel amb els dits (Jollibre, 2020)
  • Rastellera de colors (Babulinka Books, 2021)
  • La Greta es va perdre en una muntanya de llibres (Edebé, 2023)
  • Petititeses (Babulinka Books, 2023)

La conversa, amb l’alumnat de l’Escola Maristes Girona, tindrà lloc a la Biblioteca Salvador Allende, dimarts 30 d’abril de 2024, a les 10:00 h.

Àlex Nogués

Vaig néixer a Barcelona el 1976. Al cap de divuit anys vaig estudiar Geologia, atret pel llenguatge de les roques. I és que desxifrar-lo és desenredar la història de la Terra i de la vida. Em vaig especialitzar primer en paleontologia i després en aigües subterrànies.

Com he acabat sent escriptor? Hi ha documents que testifiquen que ja escrivia algunes lletres amb cinc anys, com la majoria de gent. Des de sempre vaig voler convertir les meves idees en llibres, còmics i revistes.

Ara visc a la Bisbal d’Empordà, a vint minuts del mar, envoltat del que més m’estimo. Allà, al nostre petit pati, als boscos, als prats i a la vora del mar, observo, somio i escric.

LECTURES RECOMANADES:

  • Una masia (Akiara, 2022)
  • Mil tomates y una rana (A buen paso, 2020)
  • Un milió d’ostres dalt de la muntanya (Flamboyant, 2019)
  • Una morsa al meu jardí (Ekaré, 2019)
  • Parco (Akiara, 2018)
  • Un pèl a la sopa (Flamboyant, 2018)
  • La platja dels inútils (Akiara, 2019)
  • A vegades el bosc (Akiara 2023)