El MOT posa el punt i final a la desena edició del festival amb més de 1.800 assistents
Sota el lema “Des de dins. La literatura i el jo”, el MOT 2024 ha girat al voltant de les diverses formes literàries del “jo”.
Enguany el MOT ha acollit dotze converses d’una quarantena d’autors tant nacionals com internacionals.
La desena edició del MOT, festival de literatura Girona- Olot, ha posat el punt i final a l’edició d’enguany aquesta tarda a Girona amb un total de 1.800 assistents que s’han apropat a les comarques gironines per a participar i reflexionar en les diverses converses programades. El festival, comissariat pel crític literari Xavier Pla, ha acollit fins a quaranta autors nacionals i internacionals que, sota el lema “Des de dins. La literatura i el jo”, han conversat i reflexionat sobre les diverses formes literàries del “jo”.
Enguany, el MOT ha acollit entre les dues ciutats 12 converses i 2 Ver-MOT amb la participació d’una quarantena d’autors provinents de diversos indrets com Buenos Aires, Medellín, Barcelona, Nova York o París. Entre els escriptors destacats que han participat al MOT s’hi troben Sergi Pàmies, Marta Marín-Dòmine i Hector Abad Faciolince, entre d’altres.
Les directores del MOT, Judit Badia i Glòria Granell, han destacat que ha estat “una edició amb un contingut excel·lent que ha explorat i reflexionat entorn les múltiples mirades del jo. S’ha tractat el tema a partir de converses que s’han complementat gràcies a la mirada del comissari, Xavier Pla. Una edició, que ha estat el colofó perfecte d’aquests 10 anys de festival, i que mostra com el MOT s’ha consolidat com a referent del sector, comptant amb una complicitat plena per part del món editorial, llibreries, biblioteques, autors i autores, i ciutadania.”
A més a més, també cal destacar altres activitats que s’han fet en el marc del MOT 2024 com el MOT escoles i el Motins en els quals hi han participat 280 alumnes de centres educatius d’Olot i Girona.
UNA DÈCADA DE LITERATURA
Enguany el festival MOT ha celebrat el seu desè aniversari amb una trajectòria en la qual el festival ha aconseguit posicionar-se com un referent dels festivals literaris a Catalunya. Durant tots aquests anys, el MOT ha acollit un total de 150 converses formades per 383 autors i intel·lectuals de referència d’arreu del món. Converses que es poden recuperar i gaudir íntegrament al canal de YouTube oficial del festival MOT.
La primera edició del MOT, el 2014, es va dedicar a la literatura fantàstica. La segona, el 2015, va tractar la literatura i les ciutats sota el títol “Escriure ciutats”. La tercera, el 2016, va indagar sobre “Escriure vides”. La quarta, el 2017, va reflexionar, amb el lema “Escriure el passat”, sobre la relació existent entre el passat i la literatura. La cinquena, el 2018, va posar el focus en la literatura de compromís personal i social, amb el nom de “Literatura encarnada”. L’edició del 2019, la sisena i titulada “La Mediterrània, un mar de pàgines”, va donar la veu a escriptors procedents de les quatre ribes de la Mediterrània per fer palès que tots ells teixeixen les seves històries amb el mateix mar a la mirada. L’edició del 2020 es va haver d’ajornar amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, però el mateix tema, comissariat i proposta de continguts es van reprendre el 2021. El fil conductor va ser el procés de creació artística sota el lema de “Crear. Un collage que creix amb les paraules”. La ruralitat des de la literatura va ser l’objecte de l’edició del 2022, amb el lema “Al camp”. El 2023 la temàtica escollida va ser la por, amb “Pànic. Literatura i por”.