La 10a edició del festival MOT comença a Olot

La 10a edició del festival MOT comença a Olot

El MOT 2024 tindrà lloc a Olot del 14 al 16 de març, mentre que entre el 21 i el 23 de març es traslladarà a Girona.

Per la capital garrotxina hi passaran autors tan rellevants com Sergi Pàmies, Marta Marín-Dòmine i Hector Abad Faciolince, entre d’altres.

La desena edició del MOT, festival de literatura Girona – Olot s’estrena demà a Olot. El festival, comissariat pel crític literari Xavier Pla, acollirà fins a quaranta autors nacionals i internacionals que conversaran i reflexionaran sobre les diverses formes literàries del “jo”. Sota el lema “Des de dins. La literatura i el jo”, el festival planteja a través de múltiples veus i de diversos gèneres literaris com els autors posen el “jo” al centre de la seva reflexió per problematitzar la identitat.

Molts autors escriuen ara en primera persona, multiplicant i enriquint les relacions que una obra literària pot mantenir amb la vida de l’autor, amb el context històric col·lectiu i amb la realitat viscuda també pels mateixos lectors. Però no es tracta de parlar d’un mateix i prou, sinó que s’imposa l’elaboració, el distanciament i el treball del “jo”. En paraules del comissari, “Posar-se davant del mirall i escriure sobre un mateix, des de dins, també és una bona manera de conèixer l’altre.”

PROGRAMACIÓ D’OLOT

El MOT 2024 d’Olot tindrà lloc del 14 al 16 de març i acollirà diferents converses gratuïtes que es duran a terme a la sala El Torín, seu del festival des del 2018. D’altra banda, eI Ver-MOT es desenvoluparà altra vegada dins la Plaça de Braus de la ciutat, en un ambient més distès.

El dijous 14 de març a les 18h, Sergi Pàmies i Jordi Cornudella seran els encarregats d’obrir la desena edició del festival amb la conversa “La identitat del jo”. Pàmies i Cornudella parlaran de l’evocació de fets reals, del pes de la família, de la nostàlgia i de la ironia, i també del distanciament.

A les 20h, continuarà la programació amb la conversa “El jo familiar” entre els autors Marta Marín-Dòmine i Marcos Giralt Torrente que parlaran de la identitat literària i de com “escriure el pare” i com “escriure la mare”.

El divendres 15 de març a les 18h, sota el títol “El jo adolorit”, el duet format per Josep Girós i Jaume Ferrer dialogaran sobre com afronten, en les seves obres narratives, un dels motius més difícils de la literatura, el dolor en totes les seves formes, evitant el pathos, la nostàlgia i el narcisisme. Completarà la programació de divendres la conversa “Del jo a tu” a les 20h entre Claudia Durastanti i Miguel Ángel Hernández, sobre com confronten en els seus llibres la confessió autobiogràfica amb la reflexió sobre l’alteritat.

El Ver-MOT d’Olot es durà a terme dissabte 16 de març a les 11h, a la Plaça de Braus, que acollirà “El jo exposat”, una conversa entre Toni Sala, Marta Pasqual i Mar Bosch en la qual reflexionaran sobre les moltes maneres de parlar d’un mateix o dels éssers estimats i, com en la majoria d’ocasions, és una manera d’ocultar. La tarda de dissabte començarà a les 18h amb la conversa “El jo polític”, entre Jordi Graupera i Ignacio Peyró que disseccionaran la realitat actual amb una insòlita mirada local i cosmopolita.

El programa del MOT a Olot finalitzarà amb la conversa de les 20h entre Héctor Abad Faciolince i Laura Ferrero“Qui soc jo?”, en la qual evocaran les històries personals i les imatges perdudes, el dolor i els traumes familiars. El MOT 2024 reprendrà el seu programa d’activitats literàries els dies 21, 22 i 23 de març a la Biblioteca Carles Rahola i el Parc de la Guineueta de Girona.