El +MOT amplia l’oferta del Festival MOT a Olot i a Girona

Imatge gràfica del Festival MOT 2019.
Imatge gràfica del Festival MOT 2019.
Imatge gràfica del Festival MOT 2019.

Una vintena d’organismes i entitats d’Olot i de Girona han volgut sumar-se al +MOT i dedicar part de la seva programació al tema d’aquest any, el Mediterrani concebut com un pont que uneix i inspira, però que també ha estat escenari de conflictes i desencontres. El +MOT és l’oferta d’activitats paral·leles que fan créixer el programa central del MOT. Més enllà de les converses que constitueixen el nucli del festival, i que segueixen un mateix fil conductor, des d’un bon principi el MOT ha volgut sumar altres mirades que col·laborin a enriquir el tema de l’edició, i és per això que convida organitzacions de Girona i Olot a sumar-se al festival amb les seves pròpies propostes.

Els clubs de lectura centrats en autors del MOT són l’activitat més estretament vinculada a la programació del festival. Tant la Llibreria Linguae com la Biblioteca Carles Rahola han triat l’autor francès Ivan Jablonka, que serà a Girona durant el MOT, com a protagonista dels seus clubs de lectura. De la seva banda, els lectors més joves també tenen les seves propostes mediterrànies, a càrrec de la Llibreria Calmot i la Biblioteca Carles Rahola, amb hores del conte i tallers al voltant dels llibres El sisè sentit i El meu mariner. El +MOT també es fixarà en la cuina i els viatges amb la presentació del llibre Odissea culinària, a la Llibreria Ulyssus.

Una nova incorporació del 2019 a la programació +MOT és l’Associació Gironina d’Amics de la Mar, que proposen tres xerrades a la Casa de Cultura al voltant de la literatura que s’ha generat des del Mediterrani, amb Mercè Curtiella, Francesc Lleal i Eliseu Carbonell com a ponents. L’Escola Municipal d’Humanitats, per la seva part, ha programat el cicle de xerrades Derives de la Mediterrània, en el qual s’aborda la relació entre art, literatura i Mediterrani amb Erika Bornay, Laura Cornejo, Pere Parramon i Rafael Argullol. El Museu d’Història dels Jueus, el Museu d’Història de Girona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona també s’acostaran a la Mediterrània des de les seves perspectives, amb conferències sobre l’atles dels Cresques i el recorregut jueu per la Mediterrània, l’autora gironina Aurora Bertrana  i els rapsodes i les biblioteques del món clàssic, respectivament.

La Biblioteca Carles Rahola, seu del festival a Girona, acollirà també una exposició de llibres de mapes i cartes nàutiques sobre la Mediterrània del fons patrimonial de la mateixa biblioteca, així com una tertúlia al voltant de la relació entre novel·la negra i Mediterrània, a càrrec de Lee o Muere. Finalment, des del Servei de Català de Girona es promourà la creació literària centrada en el Mediterrani amb una activitat amb els alumnes dels cursos de català per a adults, els resultats de la qual s’exposaran a la Casa Solterra.

Cinema, concurs literari, exposicions i presentacions de llibres, a Olot

A Olot una desena d’organismes i entitats han volgut dedicar part de la seva programació al tema del MOT 2019, el Mediterrani concebut com un pont que uneix i inspira, però que també ha estat escenari de conflictes i desencontres. L’aproximació més estrictament literària al tema del festival anirà a càrrec d’Òmnium Garrotxa i l’Associació Dones Alba, que s’han unit per portar a Olot Noemí Morral, una autora que reivindica el poder terapèutic del mar i l’escriptura a través dels seus llibres Finestra poètica a Essaouira i Tornar (3 d’abril, 19 h, Òmnium Garrotxa). També des de la literatura, però revisitant un dels clàssics més mediterranis que tenim, Lluís Busquets i Grabulosa posarà el focus sobre els punts més singulars i desconeguts de Tirant lo Blanc a iniciativa de Rapsòdia Veus Literàries (1 d’abril, 19 h, Can Trincheria).

La fotografia com a reinterpretació de la literatura és la via que utilitzen tant el tàndem Escola d’Art i Observatori del Paisatge de Catalunya com l’escola professional de fotografia Multifotos. Els alumnes del grau de fotografia de l’Escola d’Art i Superior de Disseny han desenvolupat un treball de creació fotogràfica a partir de textos d’autors del MOT relacionats amb el paisatge, seleccionats per l’Observatori. El resultat es podrà veure a Can Trincheria pels volts del festival (del 14 de març al 14 d’abril). Aquesta mateixa seu acollirà una altra exposició fotogràfica, la de l’escola Multifotos, els alumnes de la qual assisteixen a les converses del MOT com a punt de partida per als seus projectes fotogràfics (juny).

De la seva banda, l’aula d’l·lustració i Còmic de l’Escola Municipal d’Expressió s’ha endinsat en els mites grecs de la guerra de Troia i L’Odissea per crear els punts de llibre que s’exposaran als finestrals de la Biblioteca Marià Vayreda (del 22 de març al 12 d’abril).

Més enllà de la lectura com a font d’inspiració, la proposta de L’Ideal promou la creació literària per mitjà del seu concurs literari adreçat a joves d’entre dotze i trenta anys (més informació al web de L’Ideal). Els textos participants, de gèneres diversos, han d’estar vinculats temàticament a l’edició 2019 del MOT. D’altra banda, el Consorci de Normalització Lingüística també han decidit centrar el seu Gran Dictat Popular en el Mediterrani, a partir d’un text escrit expressament per l’autora Jenni Rodà (23 d’abril, plaça de l’U d’Octubre).

Finalment, el Mediterrani estarà present també en la programació del Cineclub, que projectarà la guardonada Entre dos aguas (15 de març, Cines Olot), ambientada a la costa gaditana i dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo.