El MOT 2023 s’endinsa en les diferents cares de la por

Fins a quaranta autors nacionals i internacionals conversaran sobre la por des de diversos gèneres literaris.

La novena edició del MOT està comissariada per l’escriptor i assagista Àlex Martín Escribà i tindrà lloc del 16 al 25 de març a Girona i a Olot.

El MOT 2023 s’endinsarà en les múltiples cares de la por i com la literatura s’hi aproxima des de diferents mons i perspectives. El festival, comissariat per l’escriptor i assagista Àlex Martín Escribà, vol posar el focus en totes les emocions que adopta la por, des de l’angoixa, el pànic, la fòbia, la inquietud, el dolor o la vulnerabilitat. “La literatura com a eina per apropar-nos a les nostres pors sense prendre mal”, en paraules del comissari.

Un any més, el públic podrà gaudir de converses úniques i originals entre autors i especialistes – periodistes, editors, traductors, etc. – que seran el nucli de la programació del festival. Com a novetat, enguany el MOT anirà més enllà de la literatura i algunes de les taules se centraran en els aspectes més visuals de la por des de disciplines com el còmic i la il·lustració, el teatre o el cinema. 

El MOT 2023 tindrà lloc del 16 al 18 de març a la Biblioteca Carles Rahola de Girona i del 23 al 25 de març a la sala El Torín d’Olot.

El MOT conversa a conversa

Com és habitual, hi haurà dues sessions prèvies, El Pròleg del MOT, a les quals es presentarà la programació al públic i s’oferiran dues converses entre el comissari i un escriptor, el 9 i el 10 de març a Olot i Girona, respectivament. La primera, “Documentar les causes de la por: perquè no ens governi l’odi”, anirà a càrrec de la periodista Patrícia Simón. Mentre que a Girona, el filòsof Bernat Castany repassarà diferents tipus de pors i com han evolucionat al llarg dels segles a “Hic sunt dracones. Una cartografia de la por, l’angoixa i el pànic”.

El festival començarà a Girona el 16 de març amb la conversa “Ens enganyen” entre Ariana Harwicz, Dominique Manotti i Isaac Rosa, tres autors que han denunciat, des de diferents òptiques, la manipulació als altres i el control que s’hi exerceix mitjançant la por. Tot seguit, Camille Kouchner i Alejandro Palomas dialogaran sobre la por als abusos sexuals a partir de les seves experiències traumàtiques a la conversa titulada “No diguis res”. L’endemà, el 17 de març, es fusionaran imatge i text per explicar “Com es dibuixa la por”, amb el guionista de còmics Antonio Altarriba mentre l’il·lustrador Keko posarà el contrapunt visual dibuixant en directe. Per acabar la jornada, Rosa Montero ens parlarà de les pors de l’escriptor a “Fugir de la realitat” i de com la ciència-ficció esdevé un dels gèneres més idonis per fer-ho. El dissabte, 18 de març, encetarà el Ver-MOT la lectura comentada del llibre Demà tindrem sort, la biografia novel·lada de Joan Pacheco, veí de Vista Alegre que va viure l’experiència de l’exili, a càrrec de l’autora, Núria Martí, i de l’actor David Planas. Una activitat organitzada en col·laboració amb l’Associació de Veïns del Barri de Vista Alegre i el Local social Vista Alegre. A continuació, Núria Cadenes, Fàtima Llambrich i Marc Pastor conversaran sobre el true crime en aquest Ver-MOT titulat “La realitat supera la ficció?”. A la tarda, Andreu Martín i Youssef El Maimouni, dos escriptors d’històries que giren al voltant de conflictes humans, violència i venjances, parlaran sobre “Terror urbà i perifèric”. Massimo Carlotto tancarà el MOT a Girona amb la conversa “La injustícia de la justícia”. Carlotto parlarà sobre el seu testimoni i també sobre com aquest aspecte ha condicionat tota la seva obra literària.

Olot prendrà el relleu, el dijous, 23 de març, amb la conversa “Que no ens guanyi la por”, en la qual Lolita Bosch i Josep Maria Miró aportaran una visió sobre el tema des d’un punt de vista assagístic i també des del món del teatre. A continuació, Helena Guilera i Eloy Fernández Porta, dialogaran sobre els camins del seny i la follia a “Sento veus”. El divendres 24 de març, serà el torn de Silvestre Vilaplana i Alfons Cervera amb “La memòria soterrada”, en la qual conversaran sobre la por a parlar de determinades qüestions de memòria històrica: la pèrdua, l’exili i les morts violentes en època dictatorial. A continuació, tindrà lloc la conversa titulada “Horror”, en la qual l’autor de la sèrie literària Apocalipsis Z, Manuel Loureiro, i la cineasta guanyadora d’un Goya per Cerdita, Carlota Pereda, parlaran de com es manifesta l’horror en la literatura i el cinema. El dissabte 25 de març, el Ver-MOT girarà entorn de la mort, una de les grans pors de la nostra societat, amb la conversa “Vindrà la mort” entre Xavier Aliaga, Jordi Dausà i Rosa Ribas. A la tarda, Marta Sanz i Jorge Volpi tractaran el tema de la por des de la seva literatura socialment compromesa amb el títol “El temor a la pàgina en blanc?”. Posaran fi a la novena edició del MOT Bonnie Jo Campbell i Carlos Zanón, que conversaran sobre “La por al fracàs”. Ambdós autors plantegen personatges perdedors i desesperats que lluiten per sobreviure.

Acompanyaran els escriptors moderadors especialistes en literatura, periodistes i persones del món literari i editorial, com són Míriam Cano (escriptora i periodista), Sebastià Portell (escriptor i dramaturg), Mery Cuesta (crítica cultural i dibuixant), Mayka Navarro (periodista de successos), Inés Mcpherson (lectora, correctora i redactora editorial), Xavier Graset (periodista i director del canal informatiu Més 3/24), Núria Juanico (periodista i sociòloga), Pau Vidal (filòleg, traductor i escriptor), Javier Sánchez Zapatero (periodista i filòleg), Mònica Garcia Massagué (periodista), Rafael Vallbona (periodista, escriptor i guionista de ràdio i televisió), Ricard Ruiz (escriptor i periodista) i Llucia Ramis (periodista i escriptora).