El Festival MOT 2022 omplirà Olot i Girona de converses al voltant de la literatura i la ruralitat

La vuitena edició del Festival de Literatura MOT omplirà Olot i Girona de converses al voltant de la literatura i la ruralitat durant el mes de març: sota el lema “Al camp”. Al MOT 2022 es vol parlar sobre de quina manera i des d’on es fa literatura sobre el món rural. A través de la diversitat de mirades, des de dins i des de fora del món rural, el MOT mostrarà aquest any com, també a través de la literatura, la ruralitat reclama una presència i esdevé necessària en un món que cal reaprendre a habitar. El disseny del programa ha estat elaborat per les comissàries Maria Bohigas Sales i Roser Vernet Anguera.

El MOT tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 de març a Olot i 24, 25 i 26 de març a Girona. Les converses seran en format presencial i gratuïtes. Per assistir-hi de forma presencial cal agafar entrada al web del MOT. També es podran seguir en directe per internet a través del canal Youtube del festival. A Olot les converses seran a la sala El Torín i a Girona a la Biblioteca Carles Rahola.

Una quarantena d’autors participaran al Mot 2022

Al MOT 2022 hi participaran cinc autors internacionals: Selva Almada, Elicura Chihuailaf, Paolo Cognetti, Yan Lianke i Fernanda Melchor. De l’àmbit estatal seran al Mot Miren Amuriza, Xuan Bello, María Sánchez i Olga Novo. A nivell català es comptarà amb la presència de Jordi Arnan, Anna Ballbona, Eva Baltasar, Carles Belda, Núria Bendicho, Pep Coll, Pep Divins, Raül Garrigasait, Carlota Gurt, Teresa Ibars, Miquel Martín, Gabi Martínez, Ramon Mas, Joan Francesc Mira, Maica Rafecas, Llucia Ramis, Toni Sala, Francesc Serés, Joan Todó, Adolf Beltran, Jordina Biosca, Mita Casacuberta, Rosa Cerarols, Anna Guitart, David Guzman, Brenda Navarro, Joan Nogué, Manel Ollé, Toni Orensanz, Ricard Planas, Montserrat Serra, Txalo Toloza-Fernández, Eva Vàzquez i Àgueda Vitòria.

Converses

El Mot començarà a Olot el 17 de març amb la conversa “Història i memòria d’un paisatge”, entre Joan Francesc Mira i Joan Nogué i “La Tierra vive y en ella la sangre de los antepasados”, amb Elicura Chihuailaf i Txalo Toloza-Fernández. El divendres 18 de març, hi haurà la conversa “Lliures i assilvestrats” que reunirà Miren Amuriza, Carles Belda i Jordina Biosca, i “Esborrar del mapa” que posarà en diàleg Yan Lianke, Manel Ollé i Ricard Planas. El dissabte al migdia se celebrarà el Ver-MOT amb Miquel Martín i Serra, Maica Rafecas i Llucia Ramis moderats per Toni Orensanz i, a la tarda, hi haurà les converses “Convocant l’esperit de Víctor Català” entre Núria Bendicho, Carlota Gurt i Mita Casacuberta, i “Un conreu d’imaginaris” amb Selva Almada i Anna Guitart.

El dijous 24 de març el Mot es traslladarà a Girona.  Començarà amb la conversa “On és el centre del món?”, entre Xuan Bello, Olga Novo i Eva Vàzquez, i continuarà amb “Eren bruixes?”, que comptarà amb Fernanda Melchor i Brenda Navarro. El divendres 25 de març serà el torn d’Anna Ballbona, Ramon Mas i Adolf Beltran amb la conversa “El bosc i el polígon i Teresa Ibars, María Sánchez i Rosa Cerarols parlaran sobre “Heretar la terra”. El dissabte 26 de març hi haurà el Ver-MOT, amb Toni Sala, Francesc Serés i Joan Todó moderats per Montserrat Serra. A la tarda es podran escoltar les converses “A pasturar” entre Eva Baltasar, Gabi Martínez i Àgueda Vitòria i “Muntanyes regalades” entre Paolo Cognetti i David Guzman.

VER-MOT

Els Ver-MOT és l’activitat més distesa del festival en què diversos autors conversen al voltant d’un vermut a l’aire lliure. A Olot es tornarà a fer a la plaça de Braus i a Girona, on cada any se celebra a un barri diferent, aquest 2022 tindrà lloc al safareig públic de Santa Eugènia. A Girona, a més, es complementarà amb una ruta literària i un tast de poesia cantada gràcies a la col·laboració del Centre Cívic Santa Eugènia, l’Associació Nit de Poetes, l’Associació Hortes de Santa Eugènia i la Biblioteca Salvador Allende.

El pròleg del MOT

El Pròleg del MOT són unes trobades de proximitat amb el públic per explicar amb profunditat els continguts de totes les converses del MOT 2022 i fer recomanació dels llibres pels quals els diferents autors participen al festival. L’objectiu és que els lectors puguin gaudir amb més plenitud de les converses.

Aquest any, a més, el pròleg es complementarà amb una conversa que també girarà entorn a la temàtica del festival per anar fent boca. Concretament, dues converses sobre literatura i oralitat, ja que en el món rural és especialment important la literatura oral.

El pròleg a Olot serà el dijous 10 de març (19 h, Biblioteca Marià Vayreda) i Pep Divins i Raül Garrigasait oferiran la conversa “El lloc cria les paraules”. A Girona serà el dia 11 de març i es podà escoltar “L’escriptura a la vinya” a càrrec de Jordi Aran, Pep Coll i Montserrat Serra.

+MOT

Sota el nom de +MOT s’apleguen les activitats complementàries que organitzen entitats i associacions de les dues ciutats en relació amb el tema d’enguany. Entre els mesos de febrer i abril de 2022 s’han programat una vintena d’activitats que inclouen xerrades, exposicions o tallers i que reflexionen sobre la relació entre literatura i ruralitat.

Dins les activitats +MOT destaca la proposta Els Camins del MOT. Es tracta de dues rutes literàries pels Aiguamolls de l’Empordà i per Llofriu que ens aproparan als paisatges de Maria Àngels Anglada i de Josep Pla. Els Camins del Mot estan organitzats per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada i Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona i per la Fundació Josep Pla.

MOT INS

El festival també s’adreça al públic jove amb través del MOT INS, destinat a alumnes de secundària i de batxillerat. Coordinat per l’especialista en foment lector Àgata Losantos, el MOT INS consisteix en una matinal d’experiències literàries amb una conversa i diversos tallers. A Olot, Lluís Ruiz, especialista en divulgació literària i llibreter, conduirà una conversa amb Laia Viñas, Èlia Espinosa i Irene Gómez Diéguez, tres autores de menys de vint-i-cinc anys. I, a Girona, Mixa (especialista en divulgació literària a les xarxes socials) conversarà amb tres joves que es dediquen a difondre lectures a través d’Intagram: Meyonbook, La Prestatgeria de Marta i Mar de Llibres.

Després de les converses els joves participaran en tallers literaris de temàtiques diverses com: literatura eròtica, escriptura i joc, poesia revolucionària, literatura i música, creació de corrandes o poesia i moviment.  En total, són 11 centres de secundària i 250 alumnes que viuran una experiència literària gràcies al festival.